A A A

Novaoptic
Novaoptic
Menu top
Menu bottom

Noutati si evenimenteOCHIUL DIABETIC: un nou departament la Clinica Oftalmologică NOVAOPTIC

Tomografie
Fig. 1 Tomografie în coerenţă optică
(OCT) pentru diagnosticul edemului
macular diabetic

Inaugurat în luna februarie 2010, noul departament din Clinica Oftalmologică Novaoptic, intitulat Ochiul diabetic este destinat persoanelor cu diabet care prezintă complicaţii ale bolii la nivelul ochiului, cunoscut ca organ ţintă.

Procedurile medicale moderne efectuate cu aparatele noi din dotarea departamentului Ochiul diabetic cum sunt ecograful ocular Ultrascan Alcon, LASER-ul ZEISS, Retinal Camera Canon, Facoemulsificatorul Stellaris, Bausch & Lomb, dublate de experienţa şi cursurile de perfecţionare ale medicilor oftalmologi dr.Cristina David, dr.Ioana Poiata, dr.Corina Lupascu, dr. Angela Buznean, reprezintă o premieră medicală pentru judeţul Suceava.

Depistarea precoce a retinopatiei diabetice, urmărirea evoluţiei acestei complicaţii prin fotografierea digitală repetată a retinei, tratamentul LASER al retinei afectate pentru stoparea progresiei bolii, ecografia oculară utilă pentru depistarea hemoragiilor vitreeene şi dezlipirii de retină în fazele cele mai avansate ale complicaţiei oculare, precum şi tratamentul chirurgical modern al cataractei diabetice prin facoemulsificare ultrasonică şi implantare de cristalin artificial foldabil pentru microincizie sunt obiectivele departamentului Ochiul diabetic.

Fotografiere digitala a retinei
Fig.2 Urmărirea evoluţiei retinopatiei
diabetice prin fotografierea digitala a retinei
Diabetul este o problemă importantă de sănătate publică, la nivelul judeţului Suceava numărul de pacienţi depăşind cifra de 18700, din datele DSP, 3000 fiind insulinodependenţi şi 15700 cu tratament antidiabetic oral. Complicaţia diabetului la nivelul ochiului, în general subdiagnosticată prin neprezentarea bolnavilor de diabet la consult oftalmologic, depăşeşte în statistica DSP Suceava 1300 de persoane.

Retinopatia diabetică este o complicaţie frecventă a diabetului şi are o prevalenţă de 33,2% printre pacienţii diabetici. Este principala cauză de orbire la persoanele între 20 şi 65 ani. Majoritatea pacienţilor cu o vechime a bolii de cel puţin 20 de ani dezvoltă retinopatie diabetică, din care 5,6% prezintă edem macular semnificativ clinic iar 7,9% prezintă retinopatie ce ameninţă grav vederea.

Ecografie oculara
Fig. 3 Ecografie oculara pentru diagnosticarea
hemoragiilor vitreene si dezlipirilor de retina.

Cum se pot preveni problemele ochiului diabetic ?

Principalele recomandări pentru persoanele cu diabet sunt:

  • persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să efectueze un examen de fund de ochi în primii 5 ani de la diagnosticarea diabetului
  • persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să efectueze un examen de fund de ochi imediat după diagnosticare
  • un examen oftalmologic anual trebuie să fie făcut atât de persoanele cu diabet de tip 1 cât şi de cele de tip 2 iar, dacă se depistează retinopatie diabetică se recomandă controale repetate la 3 sau 6 luniUrmărirea evoluției retinopatiei diabetice prin fotografii de fund de ochi

Fotocoagulare laser Retinopatie diabetica
Fig.4 Retinopatie diabetica neproliferativa
edem macular diabetic
Fig.5 Retinopatie diabetica neproliferativa
edem macular diabetic
Fotocoagulare laser Retinopatie diabetica
Fig.6 Fotocoagularea laser a retinei
pentru oprirea evolutiei retinopatiei diabetice
Fig.7 Retinopatie diabetica proliferativa
dupa fotocoagulare laser


Fotocoagulare laser Retinopatie diabetica
Fig.8 Retinopatie diabetica proliferativa Fig.9 Retinopatie diabetica proliferativa severa

Departamentul Ochiul diabetic este situat în cadrul Clinicii Oftalmologice NOVAOPTIC în Suceava, str.Petru Rareş nr 41, programări la tel 0230-523830, program 9-17.Articole similare:

Retinopatia diabetica
Tratamentul actual in retinopatia diabeticaRecomandă:


Participaţi la discuţii

Câte stele credeţi că merită articolul:

  • Rating: 2.4/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rating: 2.4/5 (Voturi:92)

NUME:
 
E-MAIL(nu se face public):

ADĂUGAŢI UN COMENTARIU:


Codul din imagine:   This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Novaoptic