
Sâmbătă 27 mai 2017 medicii oftalmologi dr. Cristina David și dr. Ioana Poiată, alături de optometriștii Gabriela Bodnari, Simona Haraga și Laura Scolobiuc din cadrul Clinicii Novaoptic au participat la Conferința intitulată "Ziua Miopiei" desfășurată la București sub egida EuROK (Socieratea Europeană de Ortokeratologie), RCLSO (Societatea Română de Lentile de Contact și Suprafata Oculară) și SRSOP (Societatea Română de Strabism și Oftalmopediatrie).
Scopul seminarului a fost cunoașterea metodelor moderne de control ale miopiei și oferirea de exemple și sfaturi practice pentru folosirea lor. Astăzi, putem reduce progresia miopiei folosind ortokeratologia, lentilele de contact moi multifocale și atropina în doze mici.
Prezentările au fost susținute de prof. Marino Formenti, președintele Eurok, dr. Daniela Goicea, prof. dr. Catalina Corbu, prof. dr. Adriana Stănilă, dl. Marino Formenti, președinte EurOK, dr. Andryi Kovalov, specialist din Ucraina cu experiență de 10 ani în ortokeratologie și dl.Arjan de Vecht din Olanda.
Miopia este o deficiență a vederii manifestată prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la depărtare. Miopia este un viciu de refracție foarte răspândit, ce se întâlnește atât la copii, cât și la adulți. Conform statisticilor, 800 milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de miopie. Miopia mare (peste 6 dioptrii) poate avea complicații oculare severe: glaucom, cataractă, dezlipire de retina, degenerescență maculară miopică.
Cauzele apariției miopiei se pot încadra în două mari categorii: genetice și stil de viață. Referindu-ne la cauzele genetice, cercetătorii au descoperit că atunci când ambii părinți sunt miopi, riscul ca și copilul să dezvolte miopie este de 7 ori mai mare decât într-o familie cu părinți emetropi. Populația asiatică prezintă predispoziție genetică pentru miopie.
Pentru că factorii genetici și etnici nu pot fi modificați, cele mai utile recomandări pentru prevenirea apariției miopiei la copii sunt referitoare la stilul de viață. Incidența miopiei în rândul tinerilor a crescut alarmant în ultimii ani, fapt ce i-a determinat pe specialiști să găsească noi metode de corecție, dar și să caute mai atent cauzele apariției miopiei precum și metodele de prevenție.
Recomandări pentru părinți:Miopia poate fi controlată prin:
- mijloace optice (ochelari, lentile de contact, chirurgie refractivă);
- mijloace farmacologice;
- stil de viață.
Creșterea alarmantă a miopiei din ultimii ani a dus la realizarea numeroaselor studii și cercetări, spre găsirea unor noi mijloace de prevenţie, medicamente sau terapii genice. S-a demonstrat că cele mai eficiente metode prin care se poate controla progresia miopiei sunt reprezentate de: folosirea ochelarilor cu lentile monofocale (corecție integrală pentru miopie și astigmatism), lentile executive, lentile de contact multifocale, atropina folosită în concentrație de 0.01% sau terapia refractivă (ortokeratologia).
Ortokeratologia, cea mai nouă soluție pentru reducerea dioptriei, este o metodă medicală modernă de corecţie pe timpul nopții a miopiei și asigmatismului care are ca efect o vedere clară pe tot parcursul zilei, fără a fi nevoie de purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact zilnice.
Acest lucru se realizează prin aplicarea pe ochi în fiecare seară a unei lentile de contact speciale, rigidă, ce remodelează corneea în timpul somnului, reducând asfel miopia. Lentila de noapte, produsă de firma japoneza Menikon sau firma americană Paragon, este strict individualizată și fabricată dupa parametrii măsurați ai fiecărui ochi. Ea se aplică seara la culcare și se scoate dimineața în primele 15 minute după trezire, iar vederea este îmbunatățită pe tot parcursul zilei.
Această metodă de corectate a miopiei, numită ortokeratologie, are ca efect și încetinirea progresiei miopiei la copii si tineri.
De asemenea, ortokeratologia are ca efect și stoparea sau încetinirea semnificativă a progresiei miopiei care este deosebit de eficientă pentru copii şi adolescenţi.
Există însă și dezavantaje în folosirea acestor lentile de noapte:
- Procesul de adaptare necesită mai multe vizite la cabinet, urmate de controale periodice
- Atingerea stabilizării necesită un interval de timp diferit în funcție de valoare miopiei ce trebuie corectată
- Este obligatorie respectarea regulilor de igienă în aplicarea și întreținerea lentilei de noapte
- Costuri mai ridicate față de ochelarii obișnuiți
- Nu orice pacient poate atinge corectarea maximă a acuității vizuale
Participaţi la discuţii
Câte stele credeţi că merită articolul:
Rating: 2.0/5 (Voturi:64)