
Dr. Cristina David | |
Director general | |
Medic primar oftalmolog | |
Fa o programare | |
Pune o intrebare | |
Vezi CV-ul |
Din anul 2005 până acum, efectuând screening oftalmologic în grădinițele din județul Suceava, am întâlnit des astfel de copii. Îi întâlnești în fiecare grădiniță. Examinăm fiecare copil. Identificăm copiii care suferă de probleme de vedere. Sunt consultați de medic și primesc tratament sau corecția optică necesară. GRATUIT. Iar în tot acest proces, care începe la grădiniță și se termină la cabinetul Novaoptic, ceva cu adevărat remarcabil se întâmplă: ”Mami, de ce covorul are culori atât de vii acum”?, “Mami, te văd atât de bine acum”, “Doamna, mi-am terminat deja tema. A fost atât de simplă…..”. Iată că acum toate lucrurile sunt văzute bine, iar copilului i se deschide un nou univers. Acum vede bine!
Aceasta este misiunea programului de sănătate “Vedere clară, ochi sănătoși”. Dorim să oferim cât mai multor copii vedere sănătoasă și să sensibilizăm părinții și educatorii cu privire la importanța controlului oftalmologic preventiv.
Acțiunea se înscrie în programul de sănătate a vederii organizat de Clubul Lions Suceava în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava şi Clinica Oftalmologică Novaoptic.
În anul şcolar 2014-2015, programul de sănătate “Vedere clară, ochi sănătoși” a debutat în cadrul Consfătuirii Educatoarelor din judeţul Suceava. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar la Sala Dom Polski şi a găzduit peste 300 participanţi. Invitat al Consfătuirii, dr. Cristina David, medic oftalmolog, preşedinte al Clubului Lions Suceava, a prezentat rezultatele acțiunii de screening pentru anul școlar anterior şi a lansat invitaţia tuturor grădiniţelor de a participa la campania de sănătate a vederii, mulțumind cadrelor didactice pentru implicarea susținută.
Pe parcursul anului şcolar au fost încheiate parteneriate de colaborare la 7 unități de învățământ: Grădinița Micul Prinţ, Grădiniţa Veveriţa, Grădiniţa cu program normal din Pătrăuţi, Grădiniţa cu program prelungit nr. 9 Prichindel, Grădiniţa cu program prelungit nr. 1 Gulliver, Grădiniţa din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 6 din Burdujeni, Grădiniţa cu program prelungit 1-2-3 din Suceava.
Din cei 1019 copii examinați, 118 au fost diagnosticați cu afecțiuni oculare precum hipermetropie, astigmatism, anizometropie, blefarită. Pentru 15 copii din familii cu posibilităţi materiale reduse s-au realizat gratuit ochelarii de care aveau nevoie, valoarea sponsorizării oferite de Clinica Novaoptic fiind de 5024 ron.
Examinarea copiilor a constat în determinarea dioptriilor cu autorefractometru computerizat Plusoptix şi controlul motilităţii oculare şi a fost realizată de optometrist Gabriela Bodnari. Copiii depistaţi cu deficienţe vizuale au beneficiat de consultaţie gratuită la clinica Novaoptic, efectuată de către dr. Cristina David, medic primar oftalmolog.
Acordul informat al părinţilor, documentaţia controlului efectuat şi informarea de bilanţ a conducerii grădiniţei fac parte din protocolul pe care Clubul Lions şi Clinica Novaoptic îl respectă riguros.
Urmărirea acestor copii pe parcursul evoluţiei lor devine un obiectiv al proiectului şi o sarcină a medicilor parteneri, conferind continuitate şi sustenabilitate proiectului.
Corecţia optică adecvată, tratamentul de dezambliopizare, chirurgia strabismului efectuată la timp reprezintă beneficiul cel mai important pe care programul îl oferă copiilor, asigurând prevenirea unui handicap vizual definitiv.
O componentă importantă în programul “Vedere clară, ochi sănătoși” o are informarea. Iată de ce Clinica Novaoptic Suceava a avut inițiativa educațională de a se implica în săptămâna "Școala altfel" în cadrul a 3 unități școlare: Suceava - Școala Generală cu clasele I – IV nr. 8 (clasa a II a) și Şcoala Generală cu clasele I – VIII nr. 3 (clasa pregătitoare şi toate clasele I din cadrul Instituţiei), iar din Botoșani -Şcoala Generală cu clasele I – VIII (clasa a III a ).
Cultivarea vederii sănătoase în rândul școlarilor este esențială, mai ales că aproximativ 25% dintre aceștia suferă de vicii de refracție necorectate sau afecțiuni oculare. În cadrul întâlnirii, specialistii Novaoptic au invitat elevii sa participe într-o călătorie în universul atât de fascinant al vederii, precum și al modului în care imaginile sunt percepute, transmise și apoi procesate de către creier. Copiii au primit informații asupra componentelor globului ocular și al rolului fiecăreia în formarea imaginilor, discursul desfășurându-se într-un mod familiar pe baza unor benzi desenate alese cât mai sugestiv.
Fiecare părinte își dorește perfomanțe școlare pentru copilul lui. Chiar dacă vederea copilului era normală cu un an în urmă, pe măsură ce ei cresc și corpurile lor suferă schimbări. Începând de la naștere, aparatul vizual suferă transformări mari. Iată de ce este nevoie de controale regulate, mai ales că o vedere deficitară nu prezintă uneori simptome.
Participaţi la discuţii
Câte stele credeţi că merită articolul:
Rating: 1.8/5 (Voturi:69)