
Dr. Corina Lupascu | |
Medic Specialist | |
oftalmolog | |
Fa o programare | |
Pune o intrebare | |
Vezi CV-ul |
Corioretinita seroasă centrală este o afecțiune de cauză necunoscută, manifestată printr-o decolare seroasă a neuroepiteliului retinian (mai exact, apariția unei bule de lichid clar între straturile retiniene, la nivel macular). Zona centrală a retinei, numită macula este zona retiniană responsabilă de vederea centrală, fină, care permite permite citirea literelor mici, șofatul, recunoașterea figurii oamenilor. Localizarea corioretinita seroasă centrală la nivel macular are ca rezultat scăderea AV(acuitate vizuală), însoțită de modificarea formei obiectelor (metamorfopsii), eventual tulburări în percepția culorilor.
Etiologia este necunoscută, dar se pot incrimina: stresul fizic sau emoțional intens, tipul A de personalitate (coleric), sexul masculin (bărbații sunt de 2-5 ori mai afectați decât femeile), vârsta 20-50 de ani, rasa caucaziană, hipertensiunea arterială, fumatul și consumul de alcool. Sarcina, sdr.Cushing, lupusul sistemic eritematos și transplantul de organ solid pot precipita boala.
Fiziopatologic, originea lichidului subretinian este coroida, la care se adaugă congestia localizată a capilarelor din unele zone coroidiene, ceea ce permite creșterea exudatului coroidian. Astfel, EPR (epiteliul pigmentar retinian) suferă o decolare față de neuroepiteliu, cu apariția unui defect focal în EPR.
Simptomele care-i aduc pe pacienți la medic sunt: scăderea bruscă, dar moderată a vederii la un ochi, distorsionarea imaginilor/ imagini mai mici (metamorfopsii/micropsii), perturbarea senzației cromatice (discromatopsii) și a vederii stereoscopice, scăderea sensibilității la contrast, uneori fotofobie. 10-25% din cazuri pot prezenta afectarea celui de-al 2-lea ochi în câteva săptămâni, dar până la 60% din pacienți recuperează complet acuitatea vizuală (unii rămân totuși cu ușoare metamorfopsii). Doar 5-10% din pacienți rămân cu acuitatea vizuală sub 1/2.
![]() | ![]() |
Boala poate fi diagnosticată relativ ușor cu un simplu examen oftalmoscopic (fund de ochi), ce evidențiază o mică “bulă de lichid” chiar în centrul retinei. Diagnosticul de certitudine se face însă cu ajutorul OCT – tomografie oculară în coerență optică – o investigație de mare finețe, care cuantifică la nivel de microni, înălțimea bulei de lichid intraretinian, morfologia acesteia, starea straturilor retiniene supra și subiacente etc, fiind o investigație de mare valoare diagnostică și de urmărire a eficienței tratamentului.
![]() | ![]() |
Realizând secțiuni prin retină cu o rezoluție de 10 microni, aparatul vizualizează straturile retinei și obiectivează orice modificare structurală a acesteia la nivel de maculă, nerv optic sau orice alt punct al polului posterior. Pacientul rămâne în baza de date, fiind posibil, printr-un program special să se urmăreasca eficient evoluția în timp a afecțiunii, dar primește și printuri color de mare rezoluție, cu care se poate prezenta la un control, oriunde.
În ultimii 2 ani s-a constatat o creștere a incidenței acestei afecțiuni retiniene, aspect obiectivat prin înregistrarea unui număr mai ridicat de pacienți la care s-a efectuat tomografie în coerență optică (OCT) în clinica Novaoptic. Acest lucru se datorează și colegilor noștri oftalmologi din județ care au recomandat această examinare.
În ceea ce privește tratamentul, atitudinea modernă este de a aștepta 4-6 luni până la resorbția lichidului, fără nici un tratament, însă cei mai multi medici recomandă totuși medicație sistemică: antiinflamatorie (Indometacin - 3 cp/zi ), antialergică (Claritine – 2 cp/zi), vasculotrofice (Tarosin – 3 cp/zi), diuretice (Ederen/Acetazolamida – ½ cp de 2 ori/zi). Nefiind considerată o afecțiune inflamatorie nu se administrează cortizon. Uneori, în decurs de 1-2 luni, simptomele se remit, fapt evidențiat și la OCT prin aplatizarea/dispariția bulei de lichid. Rareori se indică tratamentul laser, deoarece lichidul se resoarbe în 2-3 luni de la debut. Indicațiile tratamentului laser sunt: când lichidul persistă peste 4 luni, dacă pacientul necesită rapid acuitate vizuală bună sau dacă pacientul prezintă o recidivă ( fotocoagularea laser scurtează durata de îmbunătățire a acuității vizuale) sau în cazul în care corioretinita seroasă centrală nu intereseaza direct macula. Aplicarea laserului se face direct pe ,,punctul de fugă’’ – pe focarul de scurgere, doar dacă acesta este în zona avasculară foveolară (vizibilă dupa angiofluorografie). De precizat că riscul de neovascularizație coroidiană în zona foveolară este crescut după fotocoagularea laser și informarea pacientului în acest sens este obligatorie!
O ultimă posibilitate ar fi injectarea intravitreană de agenți antiVEGF (Avastin) realizat în condiții riguroase de asepsie în blocul operator.Articole similare:
Tomografia în coerență optică
Articole de acelasi autor:
Sindromul de ochi uscat
Comentariile cititorilor(10)
Eu am facut interventia cu laserul in sept 2015 la domnul Balta. Pot zice ca in 12 zile de la interventie, problema a disparut, dar...am ramas cu usoara perceptie deformata cand inchid celalalt ochi, dar cu ambii nu simt nimic rau. Acum doua zile am impresia ca iar a aparut problema insa nu asa tare ca atunci, nu stiu de ce a aparut iar.
Operatia de reducere a dioptriilor nu este o urgenta.
Mai intai se trateaza afectiunea retinei si, numai dupa vindecarea completa, se poate programa chirurgia refractiva ( corectarea chirurgicala a dioptriilor pentru a renunta la ochelari ).
Buna ziua,
Va inteleg foarte bine frustrarea si nerabdarea,iar aceste stari sunt generatoare de stress. Afectiune dvs nu are o cauza bine definita in literatura de specialitate, dar are ca factori favorizanti stress-ul, oboseala,agitatia,starea de competitie permanenta, etc.
Nu pot recomada tratamente pacientilor fara sa-i consult.
Stiu ca in Franta colegii mei oftalmologi folosesc in Corioretinita seroasa centrala medicamentul INSPRA in loc de Acetazolamida. INSPRA(Eplerenon? ) se incepe cu doza mai mica, pentru testarea tolerantei, apoi se creste doza, tratamentul fiind pe durata de 4 saptamani.
Este obligatorie analiza de laborator numita Ionograma, inainte de tratament, la 1 saptamana si la 1 luna.In functie de valorile ionogramei medicul ajusteaza dozele de tratament. Este un diuretic din clasa antagonisti ai aldosteronului, adica diuretice care economisesc potasiul.
Nu este lipsit de efecte adverse si nu se ia DECAT CU RECOMANDARE DE LA MEDICUL DVS!
Nu incurajez niciodata automedicatia, stiind foarte bine ca la orice medicament sunt efecte nedorite, unele chiar nocive, pe care numai medicul curant le poate anticipa/rezolva.
Aplicam principiul de baza"Primum non nocere=mai intai sa nu faci mai rau !", iar in cazul corioretinitei seroase centrale se cunosc multe cazuri de autolimitare a bolii si resorbtie spontana a lichidului subretinian.
Va sfatuiesc sa discutati aceste aspecte cu medicul care va urmareste si va trateaza afectiunea retinei.
Multa sanatate !
Am uitat sa va intreb ceva, ce sigur m-ar ajuta in tratamentul CRSC:
1) Am voie sa alerg, macar usor, cel mult moderat?
2) La sala, e OK daca reduc mult intensitatea exercitiilor, iar toate exercitile pe care le fac sa fie obligatoriu in pozitie verticala, cel mult oblica? Am evitat exercitile din culcat sau declinat si nu am vazut nici o modificare (de dimensiune sau intensitate) a scotomului relativ. O singura data cand am fortat putin la genoflexiuni mi-a tremurat imaginea (ochiului drept), intr-un punct pt cateva secunde (probabil in punctul de fuga) si apoi am redus mult intensitatea antrenamentului.
3) Nu inteleg "de ce SifiOpt" in cazul meu si din pacate nu am primit nici un raspuns concret la aceasta intrebare, in situautia in care niciodata tensiunea mea intraoculara nu a fost mai mare de 17-18, verificata dimineata, la pranz si seara? Ba chiar cand am facut acea pauza sportiva totala de 1 luna si jumatate, mi-am urmat riguros tratamentul (inclusiv SifiOpt de 2 ori /zi), tesiunile intraoculare erau de 11, respectiv 12, iar acumularile seroase erau mai mari la ambii ochi... Dupa parerea mea de NEspecialist, daca reduc tensiunea intraoculara, atunci acea acumulare seroasa, nemaiavand rezistenta din partea corpului vitros, nu avanseaza? Plus ca, din ce am citit, SifiOpt actioneaza mai mult pe procesele ciliare din partea anterioara a globului ocular si mai putin pe vasele din polul posterior al globului ocular. E ceva ce nu inteleg? E ceva ce "imi scapa"?
Participaţi la discuţii
Câte stele credeţi că merită articolul:
Rating: 2.6/5 (Voturi:254)