A A A

Novaoptic
Novaoptic
Menu top
Menu bottom

Astigmatismul, cea mai comuna problema vizualaVasilica Vizdoaga
Vasilica Vizdoaga
Psiholog, Optometrist
 
Fa o programare
Pune o intrebare
Vezi CV-ul


Descrierea astigmatismului
Astigmatismul (din grec. ”a” = fără şi ”stigma”= stigmă, sau punct de focar) este cea mai comună problemă vizuală. Astigmatismul este o ametropie de curbură în care focarul principal al razelor incidente nu este format dintr-un singur punct, ci dintr-o serie de puncte (devine liniar); fiecare meridian al mediilor optice având punctul sau focarul propriu.


Fig. 1 Schița ochiului astigmat

Pe când imaginea în centrul focarului a unei surse de lumină îndepărtate are o formă sferică în cazul ochiului normal, va apărea o imagine sub formă de două linii pe punctul focal în cazul astigmatismului, datorită refracţiei diferite a razelor de lumină cu cât cele două imagini sunt mai îndepărtate una de alta cu atât gravitatea astigmatismului e mai mare.

Astigmatismul regulat este acela în care fiecare meridian are aceeaşi refracţie în oricare punct al său, iar trecerea de la refracţia unui meridian la refracţia meridianului vecin se face treptat. Sunt forme regulate de astigmatism, când cele două imagini virtuale formate pe retină care pot fi situate la distanţe diferite între ele după gravitatea bolii, dar imaginile sunt întotdeauna amplasate pe o axă verticală, pe când la formele neregulate imaginile se află în poziţia a unui de unghi de 90° sau aşezate oblic una faţă de alta.

Prevalenţa în populaţie a astigmatismului pare a fi mare: un studiu american publicat în ,,Archives of Ophthalmology” demonstra că trei din zece copii între 5 şi 17 ani prezentau astigmatism, de valori diferite; un studiu brazilian recent punea în evidenţă faptul că 34% dintre studenţii dintr-un oraş erau astigmaţi; un studiu focusat pe adulţii din Bangladesh a demonstrat o frecvenţă de 1 la 3 (32,4%) a astigmatismului printre persoanele trecute de 30 de ani. De asemenea, studiile indică o creştere a prevalenţei astigmatismului, în special al astigmatismului contrar regulei, proporţional cu vârsta, o posibilă cauză fiind modificările care apar la nivelul corneei odată cu înaintarea în vârstă.

Descriere din punct de vedere optic
În condiţii normale, meridianul vertical al ochiului este uşor mai bombat, ca urmare a turtirii globului de către pleoapa superioară. Acest meridian are o refracţie miopică de – 0,5 dioptrii, determinând astigmatismul fiziologic, compatibil cu vederea clară.

Fig.2 Vedere normală Fig.3 Vederea în astigmatism


După refracţia meridianelor principale întâlnim:
 • Astigmatismul simplu: un meridian principal este emetrop, iar celălalt este hipermetrop sau miop;
 • Astigmatismul compus: ambele meridiane sunt hipermetroape sau mioape, dar de grad diferit;
 • Astigmatismul mixt: un meridian principal este miop, iar celălalt este hipermetrop.

Fig. 4 Imagine percepută de un pacient
cu astigmatism
Dacă meridianul principal vertical este mai refringent, iar cel orizontal este mai puţin refringent, vorbim de astigmatism conform regulei sau direct (conform astigmatismului fiziologic), iar dacă cel orizontal este mai refringent, vorbim de astigmatism contrar regulei sau indirect. Prin corecţie se suprimă diferenţa de refracţie dintre cele două meridiane. Astigmatismul neregulat se datorează unor afecţiuni corneene (infiltrate, cicatrici, degenerescenţe). În cest tip de astigmatism există diferenţa de refracţie, nu numai între meridiane diferite, ci şi între diferite puncte ale aceluiaşi meridian.Clasificarea tipurilor de astigmatism
Astigmatismul regulat este un viciu de refracţie în care variaţia curburilor se produce continuu, neliniar în funcţie de poziţia meridianului între o valoare maximă şi una minimă.

Clasificarea etiologică a astigmatismelor regulate
Astigmatismul regulat de origine corneană este cel mai frecvent. Acest astigmatisme pot fi primare sau secundare.
Astigmatismul primar cornean este determinat genetic şi se transmite autozomal recesiv.
Astigmatismul secundar cornean este produs fie de factori indirecţi (presiune asupra corneei determinată de şalazion, tumori palpebrale, tumori orbitale) fie de factori direcţi (chirurgia cataractei, chirurgia refractivă).
Astigmatismul regulat de origine cristaliniană apare după subluxaţii de cristalin sau în stafiloame posterioare asociate miopiei degenerative.

Clasificarea optică (în funcţie de poziţia celor două meridiane faţă de 0 şi 90 de grade)
Orice astigmatism care are axe diferite de 0 sau de 90 de grade se numeşte astigmatism oblic. În funcţie de poziţia liniilor focale faţă de retină:
 • astigmatismul simplu în care o linie focală se află pe retină;
 • dacă cealaltă linie focală se află în faţa retinei se numeşte astigmatism miopic simplu (9%);
 • dacă se află în spatele retinei, astigmatism hipermetropic simplu (13%).

În primul caz meridianul cu putere dioptrică maximă este miop, cel cu putere dioptrică minimă este emetrop. În cel de-al doilea caz meridianul cu putere dioptrică maximă este emetrop şi cel cu putere dioptrică minimă este hipermetrop.

- astigmatismul compus în care ambele linii focale se află fie în faţa retinei (astigmatism miopic compus 38%) fie în spatele ei (astigmatism hipermetropic compus 27%); - dacă o linie focală se află în faţă şi cealaltă în spatele retinei se numeşte astigmatism compus mixt (11%).

În funcţie de poziţia liniilor focale una faţă de cealaltă:
 • astigmatismul conform regulii în care linia focală anterioară este cea orizontală; meridianele verticale (între 60 şi 120 de grade) au o curbură mai mare decât cele orizontale;
 • astigmatismul invers regulii în care linia focală anterioară este cea verticală; meridianele orizontale (între 150 şi 30 de grade) au o curbură mai mare decât cele verticale.

Astigmatismul neregulat este un viciu de refracţie în care suprafaţa refractivă oculară neregulată induce un front de undă neregulat corespunzător unei puteri dioptrice care variază neuniform, impredictibil dintr-un punct în altul al corneei.

Clasificarea etiologică:
Astigmatismul neregulat cornean este cel mai frecvent şi este datorat unei multitudini de entităţi patologice care modifică suprafaţa anterioară a corneei: keratoconul, ulcerele corneene, cicatricile corneene, ectazii corneene, pterigionul. Chirurgia refractivă poate induce astigmatisme neregulate. Astigmatismul neregulat cristalinian este foarte rar şi poate fi produs de lenticonul posterior sau anterior.

Clasificarea topografică a astigmatismului neregulat cornean
Există patru tipuri de astigmatism neregulat caracterizate prin următoarele anomalii de suprafaţă corneană: elevaţie centrală, arie de aplatizare, elevaţie excentrică sau arie de aplatizare excentrică.

Manifestări subiective ale astigmatismului
Pe de o parte, astigmatismul miopic compus determină distorsiuni în procesul de percepţie a imaginilor, în special a celor îndepărtate. Ca regulă generală, imaginea formată pe retină este înceţoţată iar pacientul acuză lipsa de claritate la vederea la distanţă. Când se determină acuitatea vizuală, se sesizează câteva aspecte semnificative: - pacientul confundă literele (N in loc de H) și cifrele (8 în loc de 6); - acuitatea vizuală este variabilă la examinări succesive în funcţie de starea de oboseală vizuală. Pe de altă parte, astigmatismul necorectat poate determina o lipsă de încredere în propria persoană.

Metode şi mijloace de ameliorare
Ameliorarea astigmatismului miopic compus se face prin compensare cu sisteme optice. Compensarea încearcă să apropie sistemul optic de starea de emetropie, dar nu face problema să dispară; din acest motiv este mai potrivit termenul de compensare faţă de cel de corecţie.Valoarea compensării se fixează după un examen complet, având în vedere analiza focalizării, binoculizării, identificării, relaţia individului cu mediul. La un subiect tânăr, comportamentele operaţionale pot fi destul de flexibile, noţiunea de confort are puţină importanţă, datele structurale şi funcţionale fiind primordiale.

Compensarea astigmatismului trebuie să preceadă definitivarea echilibrului sferic. Datele structurale furnizate de keratometrie constituie baza oricărei compensări a astigmatismului. Ea trebuie modificată în funcţie de incidenţele cristaliniene. În cazul ametropiilor sferice în vederea la distanță, dacă valorile numerice găsite sunt foarte apropiate, compensarea este stabilită şi urmează alegerea modului decompensare. Dacă valorile numerice sunt diferite, rezultatele fluctuante, comportamentele nedeterminate, compensarea este dificil de stabilit.

În astigmatism există două planuri ale punctului remotum, unul pentru fiecare meridian principal. În astigmatismul miopic simplu, un plan este situat la infinit şi celălalt este plasat la o distanţă finită în faţa ochiului. În astigmatismul miopic compus, ambele planuri ale punctului remotum se află în faţa ochiului. În astigmatismul hipermetropic simplu un plan este situat la infinit şi celălalt este plasat în spatele ochiului. În astigmatismul hipermetropic compus, ambele planuri ale punctului remotum se află la distanţe finite în spatele ochiului. În astigmatismul mixt, unul din planuri este situat în spatele ochiului şi celălalt în spatele ochiului.

Principiul corecţiei astigmatismului este acela de a intercala o lentilă astigmică a cărei putere variază în funcţie de meridianele principale ale ochiului astigmat.lentila sferocilindrică posedă o diferenţă de putere între meridianele sale principale de putere maximă şi minimă, numite cilindri care compensează astigmatismul ochiului, făcând să se suprapună cele două focale într-un focar punctiform şi o putere sferică care aşează imaginea pe retină.

Puterea cilindrului acţionează pe o focală paralelă cu axa sa în cazulunei corecţiicu cilindru ,,minus,, ; se poate spune că cilindrul negativ cu axa de 0° ,,trage,, focala orizontală făcând-o să fuzioneze cu focala verticală sub forma unei imagini punctiforme iar puterea sferică ,,pozitivă,, duce imaginea aceasta pe retină. O lentilă cilindrică corectoare va forma la infinit imaginea unei linii situate în punctum remotum. Alt cilindru de putere corespunzătoare plasat la 90° de primul va fi necesar prnztu a forma imaginea altei linii perpendiculare pe prima situată în planul focal secundar al punctului remotum.

Un pacient cu astigmatism nu poate obţine claritatea imaginii modificând acomodaţia sau plasând un obiect în oricare dintre planurile focale ale punctului remotum. El trebuie să utilizeze lentile cilindrice sau sfero-cilindrice pentru a corectaaceastă condiţie optică.

Pacienţii cu astigmatism necorectat se plâng de o acuitate vizuală proastă, în special aceia care au astigmatism contrar regulei; un astigmatism conform regulei este mai puţin supărător, deoarece cele mai multe litere din alfabetul nostru , ca şi obiectele înconjurătoare sunt de cele mai multe ori alungite în sens vertical şi de aceea mai puţin supuse unei distorsiuni verticale.Consecinţele necorecţiei
Pacientul cu astigmatism mic s-ar putea să nu remarce nimic sau doar o vedere usor neclară. Uneori astigmatismul necorectat poate da dureri de cap sau de ochi şi poate produce vedere distorsionată şi intunecată.

Astigmatismele importante determină la copii scaderea acuităţii vizuale, vedere inceţoşată, inclinarea sau rotaţia capului, îngustarea fantei palpebrale (micşorarea ochilor), apropierea textului de ochi la citit, dureri de cap exacerbate de concentrarea vizuală. Uneori viciul de refracţie este unilateral sau are o valoare mai mare la un ochi şi mai mică la celălalt ochi – situaţie denumită anizometropie. În astfel de situaţii este posibil să apară complicaţii pe termen lung, cum ar fi strabismul şi ambliopia.

Ambliopia reprezintă lipsa de dezvoltare a vederii datorită “semnalului” slab primit de scoarţa cerebrală de la unul sau ambii ochi. Există un adevărat program cu etape bine stabilite care este responsabil de dezvoltarea vederii. Un copil normal până la aproximativ 6 luni trebuie să înceapă să fixeze obiectele şi să le urmărească. La vârsta de 4 ani acuitatea vizuală trebuie să fie de 60% (cel puţin) din vederea adultului şi la 6 ani trebuie să atingă nivelul vederii adultului. Dacă în această perioadă “plastică” de dezvoltare continuă a circuitelor nervoase implicate în procesul vederii apare o perturbare- fie imaginea nu ajunge pe retină datorită cataractei sau a unei pleoape căzute sau dacă imaginea formată nu e clară (cum se întâmplă în viciile de refracţie) sau dacă ochii nu văd aceeaşi imagine şi unul din ei este deviat, rezultatul final este o imagine “bruiată” care este neutralizată de creier. Treptat, dacă nu se îndepărtează în timp util obstacolul, nu se poartă ochelarii sau nu îşi revine ochiul, acesta rămâne neglijat şi la final, când procesul de dezvoltare a vederii s-a încheiat, rămâne cu un handicap care nu mai poate fi recuperat niciodată.

Strabismul este adesea întâlnit şi se manifestă prin pierderea controlului paralelismului globilor oculari şi devierea unuia sau a ambilor ochi. Poate apărea de la naştere (strabism congenital) sau se poate declanşa mai târziu, iar în acest caz vorbim despre strabismul acomodativ, apărut ca o consecinţă a necorecţiei unui viciu de refracţie. Mecanismele prin care se controlează poziţia ochilor se perfecţionează în primii ani de viaţă, în mod continuu, odată cu dezvoltarea vederii. De aceea, pe toată perioada copilăriei, părinţii trebuie să urmărească la copii mişcările ochilor.

Fig.5 Copil cu strabism convergent Fig.6 Copil cu strabism convergent


Strabismul convergent (cel mai frecvent) apare când ochii sunt deviaţi înăuntru, spre nas. Atunci când ochii sunt deviaţi în afară, spre tâmplă, strabismul se numeşte divergent. Dacă părintele observă că unul sau ambii ochi sunt deviaţi, chiar atunci când copilul este sub un an, trebuie să se adreseze unui medic oftalmolog. Chiar şi la vârste foarte mici există mijloace de tratament. La fel ca în orice altă afecţiune a ochiului copilului mic, orice întârziere în iniţierea unui tratament de specialitate se poate reflecta în dezvoltarea corectă a acuităţii vizuale şi în reducerea colaborării normale între cei doi ochi. Tratamentul constă în acoperirea ochiului mai bun pentru a stimula ochiul slab, în prescrierea unor ochelari (dacă există un viciu de refracţie), în efectuarea unor exerciţii (gimnastica oculară) iar dacă ochii nu pot fi îndreptaţi prin alte mijloace, se recomandă şi intervenţii chirurgicale.

Dezvoltarea rapidă şi importantă a funcţiei vizuale în primii ani de viaţă justifică necesitatea depistării rapide şi tratării tulburărilor vizuale la copii. Şansele recuperării funcţiei vizuale sunt cu atât mai mari cu cat tratamentul corect este instituit mai precoce. Rolul părinților este esenţial, iar colaborarea cu cadrele didactice (educator, invatatori, profesori) şi cu medicul oftalmolog va conduce la cele mai bune rezultate.

Tipul compensării
Astigmatismul poate fi corectat prin trei mijloace: cu ochelari cu lentile sfero-cilindrice, lentile de contact torice sau prin chirurgie refractivă. Corecţia prin ochelari este cea mai des utilizată şi asigură cea mai bună şi stabilă imagine proiectată pe retină; monturile pentru ochelarul astigmatului ar trebui să fie robuste, stabile, pentru a fi siguri că axul stabilit al cilindrului rămâne în aceeaşi poziţie, indiferent de mişcările pe care purtătorul le face pe parcursul unei zile.

Fig.7 Imagine a unui obiect (a) reală şi
(b) deformată, aşa cum poate fi văzută
de un pacient cu astigmatism
Fig.8 Lentilele de contact în astigmatism


Lentilele de contact vor fi speciale, torice, dure pentru astigmatismele mari şi moi (soft) pentru astigmatismele mici. Corecţia cu lentile de contact este preferată din motive estetice, din motive legate de profesia purtătorului sau de hobby-urile sale (de exemplu pentru sport), mai rar din motive optice (de exemplu diferenţa prea mare de dioptrii între un ochi şi celălalt, caz denumit anizometropie).

Chirurgia refractivă include o sumă de procedee chirurgicale destinate reducerii viciilor de refractie ale ochiului si deci, eliminarea necesităţii de a purta ochelari sau lentile de contact. Aceste procedee au rolul de a corecta erorile de refracţie prin schimbarea distanţei focale a ochiului.

Fig.9 Corecție optică Fig.10 Chirurgie refractivă
Articole similare:

Viciile de refracție la copii
Tulburările de vedere la copii
Sindromul de oboseală vizuală la calculator
Miopia

Articole de același autor:

Comunicarea medic pacient
Glaucomul, anxietatea și depresia, o relație obligatorie?
Istoria ochelarilor
Lentilele de contact, alternativă de corecție optică
Astenopia acomodativăRecomandă:


Comentariile cititorilor(148)

 • Raspuns pentru Dana,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului Novaoptic.
  Corectia astigmatismului cu lentile de contact aduce purtatorului vedere si confort superioare lentilelor de ochelari, mai ales daca este o adaptare corecta.
  Lentilele cilindrice se fabrica din 0,5 in 0,5 dioptrii, incepand de la -0,75 D iar axul in pas de 10 grade.
  OD avand corectia de -1,00 iar OS -0,75D, este in regula ca s-a optat pentru corectie egala cu lentile de contact.
  Legat de ax, acesta reprezinta localizarea astigmatismului, respectiv 0 si 170 grade.Se alege axul cat mai apropiat de axul corectiei aeriene. Diferenta de ax poate fi perceputa ca o vedere usor incetosata sau nu insa proba lentilelor de contact cilindrice inainte de comanda finala este obligatorie pentru a evalua orientarea, confortul si stabilitatea rotationala a lentilei.
  La un control ulterior se va verifica adaptarea si performantele lentilei de contact,daca se impune o ajustare a axului sau nu.
  Succes,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  11-08-2015 |
 • Buna seara,baietelului meu de 7 ani si 6 luni i s-a pus diagnosticul ao/astigmatism miopic compus.vod:0,8 cc,vos:0,7 cc.od:-3,00sf-1.00cyl ax 180* si os:3,5 sf-0,75 cyl ax 180*,ao aspect normal.Imi pute?i explica,va rog,ce inseamna aceste valori?Va multumesc
  Stioboranu Adriana
  18-08-2015 |
 • Am scris gre?it.la os tot cu minus este.
  Stioboranu Adriana
  18-08-2015 |
 • Raspuns pentru doamna Adriana Stioboranu,
  Va multumim ca ati accesat site-ul nostru.In cazul baietelelui dumneavoastra este vorba de un viciu de refractie cu doua componente : miopie de 3 dioptrii la ochiul drept,respectiv 3,5 dioptrii la ochiul stang si astigmatism de 1 dioptrie la ochiul drept, respectiv 0,75 dioptrii la ochiul stang.Copilul are vedere scurta la distanta,acuitatea vizuala fara ochelari fiind sub 10%.Cu ochelari acuitatea vizuala creste la 80 % la ochiul drept, respectiv 70% la ochiul stang.Binocular poate atinge chiar acuitatea de 100% cu ochelari.
  Purtarea ochelarilor este necesara permanent, de dimineata pana seara.Alternativa la ochelari o reprezinta lentilele de contact.Informatii despre indicatiile lentilelor de contact la copii, precum si despre lentila de noapte gasiti, de asemenea, pe site-ul www.novaoptic.ro .Recomadam ca baietelul dumneavoastra sa fie examinat si monitorizat de catre medicul oftalmolog periodic, la 6 luni.
  Dr.Cristina David
  19-08-2015 |
 • Buna ziua am si eu o nelamurire de mica am purtat ochelari la ochiul stang am un astigmatism avansat si mi sa spus ca nu se mai poate recupera nimic acum am 25 de ani este adevarat sau ar trebui sa cer o a doua parere va multumesc
  georgiana
  03-09-2015 |
 • Buna ziua,
  Fetitei mele in varsta de 8 ani la primul control (1.07.2015)i s-a pus diagnosticul de ambliopie mica, valorile fiind: O.D. +075(sf),+0.75(cyl)ax 90*, acuitate vizuala 0.6 si O.S. +0.25(sf) si +1(cyl),ax 95*,acuitate vizuala 0.8 - la cel de-al doilea control (31.08.2015) la alt cabinet i s-a pus diagnosticul de hipermetropie mica cu astigmatism, valorile fiind: O.D. +0.5(SF), -0.5(CYL),AXA 170, O.S. +1(sf), -1(cyl),axa 180, distanta interpupilara 56, va rog sa-mi spuneti daca exista diferente intre cele doua diagnostice si daca se poate corecta si cu timpul sa nu mai poarte ochelari. Va multumesc
  Laura
  04-09-2015 |
 • Buna seara,

  Am urmatoarele date in reteta primita:
  lentila dreapta: -1,75 1,50 087
  lentila stanga: -1,50 1,00 105
  distanta pupile: 64

  Este normal ca cilindrul (valorile din mijloc) sa fie cu plus in conditiile in care am astigmatism si miopie?

  Va multumesc anticipat,
  Alexandra
  Alexandra
  08-09-2015 |
 • Buna ziua. Pentru ochelari am urmatoarea prescriptive: OD -1.50, -1.25, AX 170, OS -1,25, -0.75, AX 180. Am vazut ca aceste dioptrii le pot selecta si pentru lentile de contact pentru astigmatism. este corect asa sau trebuie sa folosesc o alta reteta cu mai multe date? Inca o intebare: lentilele de contact pentru astigmatism sunt mai mari decat irisul? Multumesc.
  Diana Stamate
  09-09-2015 |
 • Raspuns pentru Georgiana,

  Multumim pentru accesarea site-lui nostru.
  Un astigmatism mare, necorectat la timp -pana la varsta de 6-7 ani- poate duce la ambliopizarea ochiului, adica nu se mai poate recupera vederea dupa aceasta varsta.
  Daca nu ati purtat ochelari sau i-ati purtat ocazional in copilarie, ochiul stang a ramas lenes si de aceea, la aceasta varsta, de 25 ani, nu se mai poate face nimic in sensul dezvoltarii vederii care, asa cum am spus mai sus, este etapa de pana la 7 ani.
  Este important de stiut acuitatea vizuala a OD si OS si daca nu exista o deviatie a OS.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-09-2015 |
 • Raspuns pentru Laura,

  Multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Viciul de refractie al fetitei dvs. este astigmatism hipermetropic.
  La primul consult, astigmatismul este insotit si de o dioptrie de +0,75 ptr. OD, respectiv de +0,25 ptr. OS.
  La al doilea consult, se pastreaza componenta cilindrica, adica valoarea astigmatismului, cu o mica diferenta, insa partea sferica, facand transpozitia (calcul matematic in optica de transformare a valorii negative a cilindrului in valoare pozitiva, cu ax conform transpozitiei), dispare iar axul este asemanator primei prescriptii. Asadar, cele doua consultatii sunt asemanatoare, nu stiu insa daca la al doilea consult se pastreaza ambliopia sau fetita a mai recuperat vedere.
  Este importanta examinarea fetitei cel putin din 6 in 6 luni sau asa cum stabileste medicul oftalmolog.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-09-2015 |
 • Raspuns pentru Alexandra,

  Multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Astigmatismul poate insoti atat miopia (dioptria cu minus) cat si hipermetropia (dioptria cu plus).
  Din datele trimise de dvs, viciul de refractie se numeste astigmatism mixt, adica meridianul principal (cu putere maxima) este miop iar celalalt (cu putere minima) este hipermetrop, sau altfel spus, o linie focala se afla in fata retinei iar cealalta se afla in spatele retinei.
  Corectia astigmatismului cu lentile sferocilindrice suprapune cele doua focare diferite intr-un focar punctiform, asezand imaginea pe retina.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-09-2015 |
 • Raspuns pentru Diana Stamate,

  Va multumim pentru accesarea site-ului nostru.
  In cazul dvs, valoric, sunt aceleasi dioptrii si pentru lentilele de contact, insa nu este suficienta prescriptia pentru ochelari. Este necesara o consultatie speciala pentru lentile de contact, care presupune si keratometrie in urma careia se calculeaza raza de curbura a lentilei si diametrul specific, si, neaparat, proba cu lentila de contact care este decisiva pentru satisfactia si confortul dvs. viitor.
  Da, lentila de contact trebuie fie mai mare ca irisul,sa aiba o acoperire corneana uniforma, sa fie stabila la clipit, la miscari oculare extreme,rapide, repetitive.
  Va asteptam la o consultatie completa computerizata la unul din sediile noastre din Suceava sau Botosani si va putem alege lentila de contact potrivita stilului dvs de viata din multitudindea de lentile de contact din trusa noastra de proba.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-09-2015 |
 • Buna ziua.
  Fetita mea in varsta de 4 ani si jumatate are astigmarism hipermetropic.
  R. sph cyl ax
  +5.25. +2.00. 85
  +5.50. +1.75. 85
  +5.25. +2.00. 86
  +5.25. +1.75. 85

  +5.25. +2.00. 86

  L. Sph. Cyl. Ax
  +5.00. +1.75. 94
  +5.00. +1.75. 96
  +5.00. +1.75. 96

  +5.00. +1.75. 96

  Pd=49. Npd=45(30)
  Ochelarii recomandati au fost od cil +1.5. Ax 86
  Os. Cil +1 ax 96

  Un al doilea medic:
  R. Sph. Cyl. Ax
  Ave +7.25 -2.25 178
  1. +7.25 -2.00 1
  2. +7.25 -2.00. 176
  3 +7.25 -2.25. 175
  4. +7.25 -2.25. 1
  5. +7.25 -2.25. 180
  6. +7.25 -2.25. 179

  L. Sph. Cyl. Ax
  Ave. +6.25 -2.00 10
  1. +6.25 -2.00 10
  2. +6.25 -2.00 9
  3. +6.25 -2.00 11
  4. +6.25 -2.00 11
  5. +6.25 -2.00 10

  Pd:48
  Ochelari od sf +4 cil -1.75 ax 180
  Os sf +3.50 cil -1.50 ax 10

  Care considerati ca sunt mai potriviti?
  Va multumesc!
  Gabi
  15-09-2015 |
 • Raspuns pentru Dna Gabi,
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.

  Inainte de a ne exprima parerea nostra in legatura cu cea mai buna prescriptie, sunt niste criterii obiective pe care trebuie sa le stiti/ stim in legatura cu problema vizuala a fetitei dvs: nu stim care este acuitatea vizuala fara ochelari si cu ochelari, nu stim daca pozitia ochilor este in ortoforie sau prezinta o deviatie strabica. Deasemeni, nu stim daca valorile dioptriilor scrise de dvs. sunt cele masurate in urma administrarii de picaturi care pun in repaus acomodatia ochilor.
  Sfatul nostru este purtarea ochelarilor dupa ultima prescriptie cu recomandarea de a merge la controalelel periodice care probabil ca au fost recomandate.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  23-09-2015 |
 • Buna ziua! I-am facut fetitei mele de 1 an un control oftalmologic, iar conform rezutatului PLUSOPTIX avem:
  OD:+ 0.5 sf - 0.5 cylax* 33
  OS: +0.75 sf - 0.25 cylax* 158
  Mie mi s-a comunicat verbal ca vederea este buna, insa pe fisa de consultatie ,este notat ''corectie optica''pentru ochiul drept. Ce inseamna acest rezultat si ce corectie ar fi necesara? Multumesc mult!
  Ionela
  27-09-2015 |
 • Raspuns pentru dna. Ionela,

  Va multumim pentru accesarea site-ului nostru.

  Este demn de urmat exemplul dvs. de catre tot toti parintii, de a efectua un astfel de screening oftalmologic pentru copiii mici, incepand chiar cu varsta de 6 luni. Intr-adevar, la aceste varste micute nu poate fi vorba de o verificare a vederi, dar sunt semne- deviatii ale ochisorilor, aspecte deosebite ale retinei si nervului optic , valori dioptrice obiective care pot fi depistate din momentul aparitiei lor si corectate cu succes.
  Pentru varsta de 1 an, valorile masurate cu autorefractometrul pediatric Plusotix sunt absolut normale,nu sunt motive de ingrijorare. Daca nu exista o deviatie a ochisorilor iar aspectul fundului de ochi este normal, urmatorul consult ar fi la varsta de 3 ani.
  O dioptrie necorectatata, corelata cu o deviatie a globilor oculari (spre nas sau temporal)sau invers, poate fi depistata la varste mici si corectata cu maxim de rezulate.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optmetrist
  04-10-2015 |
 • am 22 ani si de aproximativ 8 ani ma stiu cu miopie insa de anul acesta am inceput sa port si ochelari pt astigmatism -0,75 doar pt ochiul stang

  OD:-3 sferic dar fara cilindru si un astigmatism de 0,50 care a fost ignorat
  OS:-2,75 sferic cu -0,75 cyl

  Desi am schimbat ochelarii anual, dipotriile crescandu-mi cu aprox 0,50/an nu am avut probleme de acomodare cu noii ochelari insa acum a aparut cilindrul la ochiul stang si pur si simplu nu ma simt cu bine cu ochelarii in ochi.. nu stiu cum sa descriu senzatia.. un fel de semiameteala

  Intrebarea mea la dumneavoastra este daca ar trebui sa astept ca ochiul sa se acomodeze cu ochelarul cilindric si daca da cam cat timp sa mai astept pana sa ma duc sa imi fac un alt control medical.

  Au trecut deja 3 zile si nu resimt nici-o acomodare vizuala la privirea binoculara insa daca privesc pe rand printr-un singur ochi problema dispare.
  mentionez ca ianite nsa imi schimb ochelarii aveam la ambii ochi lentile sferice dde -2,50 deci fara diferente la ochelari
  Toma
  09-10-2015 |
 • Raspuns pentru Toma,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Orice schimbare de dioptrii necesita un timp de acomodare, de regula cateva zile. Adaugarea unei dioptrii cilindrice aduce un plus de claritate insa apare initial o senzatie de disconfort, chiar usoara ameteala care dispare la portul continuu al ochelarilor, in cateva zile.
  In cazul dvs., este o schimbare atat a dioptriei sferice (dioptrii diferite pentru OD si OS) cat si adaugarea dioptriei cilindrice si la OS. Aceasta schimbare necesita un timp de acomodare, dar pentru o persoana tanara nu ar trebui sa fie o problema. Daca problema persista, ar trebui sa va adresati laboratorului de optica unde au fost montati ochelarii pentru a verifica daca a fost respectata intocmai reteta de ochelari (dioptrie, valoare cilindru, ax, distanta interpupilara). Daca toti parametrii sunt respectati iar problema persista, ar trebui sa va adresati medicului prescriptor pentru rezolvarea ei.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  14-10-2015 |
 • Buna ziua Nu prea mai vad sa citesc bine. Si pt aceasta mi-am luat ochelari de + 0,75. Acum am fost la un consult oftalmologic si am primit urmatoarea reteta dar pe care nu stiu sa o interpretez.
  SPH - +1,25
  CYL - -0,50
  AX - 107
  AVG - +1,25 -0,50 105
  SPH +1.75
  CYL - 0,75
  Ax 69
  AVG =1,75 -0,75 71

  Intrebarea mea este cate dioprii am in urma acestui consult . Mentionez ca inainte de consult purtam ochelari pt citit de + 0,75. Sa inteleg ca acum dioprile sunt mai mari ?
  MARIA
  20-10-2015 |
 • Raspuns pentru dna. Maria,

  Buna ziua,

  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic.
  Nu pot sa va spun daca au crescut dioptriile intrucat nu stiu daca dioptriile transmise sunt pentru ochelarii de citit sau pentru cei de distanta.
  Inteleg ca purtati o pereche de ochelari doar pentru citit, de +0,75.
  Daca prescriptia aceasta este pentru ochelari de citit, nu difera cu mult de numarul ochelarilor purtati. Astfel, dioptria de +0,75 se pastreaza la care se mai adauga o valoare cilindrica de +0,50 pentru OD, respectiv +0,75 pentru OS.
  Insa daca aceasta prescriptie este pentru distanta, este alta dioptrie pentru citit,mai mare, conform varstei.
  Asadar, cititi inca o data reteta primita urmarind daca recomandarea ochelarilor este pentru distanta sau pentru aproape.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  23-10-2015 |
 • Multumesc mult pt raspuns. Da, am uitat sa spun ca reteta este pentru ochelarii de citit (apropiere) cat si pt calculator. Ma interesa daca au crescut dioptriile deoarece ochelarii care i-am purtat inainte de aceasta reteta erau cumparati de pe piata. Desi am 55 de ani pana acum 3 ani nu am avut probleme cu vederea. Si vazand valorile actuale imi e teama ca mi-am distrus vederea purtand o pereche de ochelari nepotriviti ca si dioptri cat si pt faptul ca i-am cumparat dintr-un loc care nu prezinta siguranta.
  MARIA
  23-10-2015 |
 • Buna ziua,

  Am 22 de ani, port ochelari de la 7 ani. Dioptriile imi cresc de la an la an, acum am -7,75 respectiv -7,25. Am un strabism usor, dar vizibil. Nu pot mentine contact vizual, nu pot face o poza, ma jeneaza, imi este rusine, de mica am crescut cu rusinea faptului ca am "ochelari grosi si un ochi paniu".. va rog din suflet, ajutati-ma cu un sfat, exista vreo sansa sa corectez macar strabismul?
  Elena
  25-10-2015 |
 • Raspuns pentru dna.Maria,

  Buna ziua,
  Daca noua prescriptie de ochelari este doar pentru aproape, asa cum am spus mai sus, nu este foarte mare diferenta fata de ceea ce ati purtat pana acum, adaugandu-se pentru ambii ochi o componenta cilindrica mica, care da un plus de claritate.Insa acum trebuie sa va faceti ochelarii conform noii retete, pentru ca cei cumparatai din locuri neautorizate nu sunt conformi ca si dioptrie, distanta interpupilara, calitate optica a lentilei cu cei executati in centre specializate.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  26-10-2015 |
 • Raspuns pentru Elena,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.
  Pentru dvs.,sunt solutii atat pentru corectarea miopiei cat si a strabismului.
  Miopia dvs. nu poate fi corectata numai prin ochelari "grosi"; daca optati pentru ochelari, exista lentile foarte subtiri,cu indice mare de refractie care reduc semnificativ grosimea lentilei si, impreuna cu alegerea unei rame potrivite, rezultatul poate fi un ochelar foarte frumos.
  Miopia poate fi corectata si cu ajutorul lentilelor de contact, ideale mai ales pentru dioptrii mari asigurand o vedere impecabila, confort extraordinar asigurandu-va in acelasi timp si libertatea de miscare.
  O alta alternativa de corectie a miopiei este si chirurgia refractiva (reducerea miopiei prin procedeu laser) cu indeplinirea unor criterii importante , printre ele fiind si stabilizarea dioptriei.
  Strabismul poate fi si el estetic corectat (chirurgical)fara a aduce insa o imbunatatire a vederii la aceasta varsta.
  Succes in alegerea celei ma bune solutii optice pentru dvs.!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  26-10-2015 |
 • Buna seara,
  Ma numesc Simona, am 24 de ani, iar de o saptamana port ochelari. Am fost la un control oftalmologic unde mi s-a spus sa port occhelari deoarece la ochiul stang am -0,50 si la ochiul drept am -1. Mi s-a mai spus ca trebuie sa port ochelarii in permanenta, dar eu vad bine aproape doar uneori mi se intetoseaza vederea si la distanta la fel, doar uneori. Doresc daca se poate o alta parere si daca este grav ceea ce am eu. Va multumesc
  Simona
  03-11-2015 |
 • Buna ziua!
  Student medicina 22 ani
  La ultimul meu consult oftalmologic
  OD -3 sf TO 16 mm/Hg
  OD -2,75 sf cu -0,75 cyl si TO 17 mm Hg

  Anul trecut tensiunile ocualare mi-au iesit 11 si 12.
  Nu reusesc sa inteleg cum de mi-au crescut asa de mult intr-un interval de numai 12 luni.
  Poate sa imi creasca TO de la memoplus (cofeina) sau emotii?
  De obicei TA este in limite normale 110-120/70-80
  Toma
  06-11-2015 |
 • Raspuns pentru Toma
  Buna ziua,
  Din datele trimise de tine se evidentiza diagnosticul OD. Miopie. OS.Astigmatism miopic compus.Tensiune oculara este normala atat la prima determinare cat si la a doua.Nu este vorba de o "crestere ". La adult presiunea intraoculara normala este intre 10 si 21 mmHg. Ea variaza in functie de ritmul circadian. Pentru a compara valorile trebuie precizata si metoda de masurare (aplanotonometrie Goldmann, tonometrie non-contact sau tonometrie prin rebound I-Care).Nu sunt motive de ingrijorare la valori de 16 respectiv 17 mm Hg. De ce ne preocupa valoarea tensiunii oculare ? Pentru ca o tensiune oculara peste valorile normale, numita hipertonie oculara, creste riscul de glaucom. Dar diagnosticul de glaucom presupune valori presionale peste 22 mm Hg, corelate cu modificari ale discului optic la examinarea oftalmoscopica si cu defecte in campul vizual. In cazul tau, din datele furnizate, valorile se incadreaza in limite normale.
  Administrarea de memoplus 1cp/zi nu reprezinta un risc pentru sanatatea oculara.
  Dr.Cristina David
  06-11-2015 |
 • Buna ziua, se poate sa mi se raspunda si mie ?
  Simona
  10-11-2015 |
 • Raspuns pentru Simona,
  Buna ziua,
  Nu sunt motive de ingrijorare in legatura cu dioptria dvs.
  Este vorba de o miopie mica, corectata printr-o pereche de ochelari ce trebuie purtati permanent, chiar si la activitati care solicita vederea de aproape.
  Fiind prima corectie optica, sunt necesare cateva zile de adaptare.
  Respectati data urmatorului control oftalmologic pentru a urmari evolutia miopiei dvs.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  11-11-2015 |
 • Buna ziua,

  In urma unui control mi s-au prescris urmatoarele:
  - cu picaturi
  Stangul: SPH +2.25, CYL -0.75 Ax 15
  Dreptul: SPH +2.25, CYL -0.75 Ax 179
  PD = 67

  -reteta de ochelari (cu diagnostic Asigmatism hipermetropic)
  O.D. +0.75 Sf -0.5 Cyl ax 0
  O.S. +0.75 Sf -0.5 Cyl ax 0

  Eu initial m-am dus la control initial pentru ca vedeam putin in ceata la distanta. Dar fiindca mi-au dat valori si cu plus si cu minus, nu mai stiu exact care este problema. As aprecia daca m-ati putea lamuri putin si daca mi-ati putea spune cat timp trebuie sa ii port.


  Multumesc,
  Teodor
  17-11-2015 |
 • Buna ziua.
  As avea si eu o curiozitate legata de lentilele de contact.Sufar de hipermetropie astigmatica si as vrea sa scap de ochelari pentru o vreme...Medicul mi-a recomandat sa nu port lentile de contact, deoarece mi-ar da mari batai de cap ( OD: +1,5 cyl/60 gr, si OS +1,5 cyl/115 ), insa optometristul a contrazis ideea spunand ca nu are importanta axa ci cantitatea de apa a lentilei purtate.Precizez ca am 18 ani si as vrea sa stiu daca la varsta mea ar fi recomandata purtarea lentilelor.
  Multumesc, astept raspunsul dvs.
  O zi frumoasa!
  Hincu Ana-Maria
  30-11-2015 |
 • Raspuns pentru Ana-Maria,
  Da, chiar si pentru astigmatism hipermetropic sunt indicate si se pot adapta lentile de contact moi,din material silicon-hidrogel, cu permeabilitate mare la oxigen.In cazul tau,la cabinetul oftalmologic trebuie efectuate masuratorile specifice ( razele de curbura corneana, diametrul corneei, dioptria, axul). Proba cu lentile de contact,adaptate corect, conform parametrilor mentionati anterior, este cea care stabileste daca acuitatea vizuala este buna, lentilele se pozitioneaza corect si sunt confortabile, bine tolerate. Daca sunt indeplinite aceste conditii, poti comanda lentilele de contact.Eu recomand lentile de contact si consider ca sunt o alternativa sigura si cu multiple avantaje fata de purtarea ochelarilor.
  Dr.Cristina David
  02-12-2015 |
 • Raspuns pentru Teodor,

  Dioptriilr dvs. pot fi scrise in doua moduri: asa cum este scrisa reteta AO +o,75 Dsf^-0,50 Dcyl ax 0 (semne diferite ale dioptriilor)sau AO +0,25 Dsf^+0,50 Dcyl ax 90 (aceleasi semne, ax 90 grade, conform unui calcul matematic in optica numit transpozitie;ambele variante sunt asadar egale), fiind vorba de un astigmatism .
  Astigmatismul este un viciu de refractie oculara in care razele paralele ce vin de la infinit, dupa traversarea dioptrului ocular, nu se intalnesc intr-un singur punct; focarul este format dintr-o multime de puncte (deoarece dioptrul ocular are raze de curbura inegale in diferite meridiane).In majoritatea cazurilor, astigmatismele sunt corneene.
  Nu trebuie sa va ingrijoreze modul cum sunt scrise dioptriile(semnul este dat de pozitia focarelor in raport cu retina), dealtfel nu sunt valori mari ale dioptriei insa prescriptorul este cel care stabileste modul de purtare.
  Nu stiu varsta dvs., insa in mod sigur, daca nu vedeti bine la distanta si aceasta prescriptie rezolva aceasta problema, ii purtati la sofat, la televizor, pe strada. Dupa varsta de 40 ani sunt necesari alti ochelari pentru activitati de aproape, diferiti de cei de distanta.
  Gabriela Bodnari, optometrist
  06-12-2015 |
 • Buna ziua!
  Am varsta de 30 de ani, in copilarie am purtat ochelari de aproape, scris, citit.Acum la controlul oftalmologic mi s-a dat diagnosticul de astigmatism avand dioptria pe ochiul drept -1,25 cyl 30 pe ochiul stang 0,50 cyl 0.Am facut ochlarii si am inceput sa ii port.Dar ma simt f rau cu ei, vad obiectele la o distanta mai mare decat in realitate, inclinate, am senzatie de calcat in groapa, ametesc.E normal si cat timp imi va lua pana ma voi obisnui cu ei?Cum sa ii port?Toata ziua , sau din aproape in aproape pana ma voi obisnui?Multumesc anticipat.
  Karina
  15-12-2015 |
 • Raspuns pentru Karina,

  Buna ziua,
  Astigmatismul se corecteaza cu lentile cilindrice care dau un oarecare disconfort asemanator cu cel descris de dvs.Acest disconfort poate fi accentuat la dvs si de diferenta de dioptrie intre OD si OS, precum si de axele asimetrice ale valorii cilindrului.Mai usor de suportat ar fi lentilele de contact pentru care insa trebuie un consult special incluzand si proba cu lentilele corespunzatoare.
  Timpul de acomodare difera de la persoana la persoana, ideal ar fi sa va obisnuiti cu ei in incapere, uitandu-va mai intai la televizor si apoi sa ii luati pe strada.
  Se recomanda, pentru inceput pauze scurte daca exista senzatie de ameteala, ajungand apoi sa ii purtati permanent.
  Succes!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  30-12-2015 |
 • Raspuns pentru Karina,

  Buna ziua,
  Astigmatismul se corecteaza cu lentile cilindrice care dau un oarecare disconfort asemanator cu cel descris de dvs.Acest disconfort poate fi accentuat la dvs si de diferenta de dioptrie intre OD si OS, precum si de axele asimetrice ale valorii cilindrului.Mai usor de suportat ar fi lentilele de contact pentru care insa trebuie un consult special incluzand si proba cu lentilele corespunzatoare.
  Timpul de acomodare difera de la persoana la persoana, ideal ar fi sa va obisnuiti cu ei in incapere, uitandu-va mai intai la televizor si apoi sa ii luati pe strada.
  Se recomanda, pentru inceput pauze scurte daca exista senzatie de ameteala, ajungand apoi sa ii purtati permanent.
  Succes!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  30-12-2015 |
 • Buna seara! Azi am fost la un control pentru determinarea dioptriilor pentru lentile de contact. Acestea sunt rezultatele: OD: Sf -1.00, Cyl -1.75,Ax 20 OS: Sf 0 Cyl -1.75 Ax 0. Mi s-au recomandat lentile J&J Acuvue Oasis..dar din cate inteleg la dreptul am astigmatism. Am si la stangul? Nu stiu cum sa fac comanda si cum sa interpretez rezultatele. Trebuie sa comand doua cutii de lentile aferente fiecarui ochi? Care sunt dioptriile? Va multumesc din suflet!
  Roxana
  05-01-2016 |
 • Raspuns pentru Roxana,

  Buna ziua,
  Viciul d-voastra de refractie se numeste astigmatism miopic, OD compus (viciul de refractie are 2 componente: miopie de 1 dioptrie si astigmatism de 1,75 ),OS simplu (viciul de refarctie are doar componenta astigmica de 1,75).
  Sunt dioptrii diferite pentru fiecare ochi, deci este necesara achizitia a 2 cutii de lentile de contact (1 cutie pentru OD si 1 cutie pentru OS) cu dioptriile:
  OD -1,00 DSF^-1,75 dcyl ax 20
  OS -1,75 dcyl ax 0.
  Fiecare cutie de lentile de contact are 6 lentile, fiecare pereche de lentile se schimba (o alta pereche noua) la 2 saptamani.
  Timpul de purtare zilnic este de max. 10 ore, dupa care dati lentilele jos, le curatati mecanic (in palma cu solutie din abundenta,dupa ce in prealabil v-ati spalat bine pe maini) apoi le puneti in solutie curata peste noapte; dimineata schimabti solutia cu solutie noua, curata, lentilele le aplicati pe ochi si lens-case-urile cu solutie curata sunt la dvs. pentru intreaga zi.
  Mai multe informatii despre lentile de contact le gasiti pe site-ul nostru.Nu ezitati sa ne vizitati launul din sediile noastre din Suceava sau Botosani, informatii verbale si scrise va pot fi de folos.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  07-01-2016 |
 • Buna ziua
  Am fost de curand la o verificare oftalmologica si mi s-a prescris reteta pentru ochelari astfel:
  OD -2,25 sfera
  OS -1,75 sfera, -50 cilindru, 25 axa
  Distanta pupilara 61
  Intrebarea mea este: se poate pe baza acestei prescriptii de ochelari sa imi spuneti ce fel de lentile de contact as putea sa comand si cu ce dioptrii?
  Multumesc.
  Alexe Ion
  11-01-2016 |
 • corectie: la OS -0.50 cilindru
  Alexe Ion
  11-01-2016 |
 • Raspuns pentru Alexe Ion,

  Buna ziua,
  Consultul oftalmologic recent indica o miopie mica, OS cu componenta astigmica.
  Posibilitatile de corectie sunt ochelarii si/sau lentilele de contact. Daca optati pentru lentile de contact, trebuie sa stiti ca aceasta corectie nu exclude efectuarea ochelarilor.
  Inteleg din mesajul d-voastra ca nu ati mai purtat lentile de contact. In aceasta situatie, alegerea lentilei nu este la latitudinea pacientului neinitiat in portul lentilelor de contact. In plus, trebuie o consultatie speciala pentru lentile de contact, cu masuratori computerizate speciale, diferite de cele pentru ochelari, finalizata cu prescriptia pentru lentile de contact care contine parametri specific comenzii (raza de curbura, diametru,tipul de lentila, producator, frecventa de inlocuire, solutie recomandata).Toti acesti parametri se stabilesc in urma unei probe obligatorii cu lentile de contact ce trebuie sa se afle in trusa de proba a cabinetului oftalmologic sub atenta supraveghere a medicului presciptor/optometristului. In urma probei, se evalueaza din nou acuitatea vizuala, confortul, centrarea si mobilitatea lentilei, acordul prescripturului fiind dat si in functie de stilul de viata si mediul de lucru al pacientului.
  In concluzie, nu comadati lentila de contact fara o consultatie speciala si fara o proba prealabila.
  Mai multe informatii despre lentile de contact le puteti gasi pe site-ul nostru sau vizitand unul din centrele noastre de lucru din Suceava sau Botosani.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  12-01-2016 |
 • Buna ziua!
  Am fost cu fetita mea de 8 ani la control oftalmologic,in vara. Dupa ce i s-au pus picaturi, rezultatul a fost urmatorul:
  ochi drept- sph +0.75, cyl +0.75, ax 82
  ochi stang- sph +1.00, cyl +0.5, ax 72
  PD 57
  Domnul doctor a scris negru pe alb ca nu necesita corectie optica.
  Zilele trecute am repetat consultul la un alt medic. De aceasta data, domnul doctor, initial a facut masuratorile fara a pune picaturi si raspunsul a fost acelasi (nu e nevoie de ochelari). Dupa ce i-a pus picaturi insa ni s-a spus ca are nevoie de ochelari. Pana la urma cum ar fi mai bine? Mentionez ca valorile sunt asemanatoare cu cele din vara la ochiul drept difera doar ax 75 acum fata de 82, iar la ochiul stang sph +1.25(inainte 1.00), cyl +0.5, ax 25(inainte 72), PD 56mm. Intrebarea mea este: trebuie neaparat ochelari sau nu? Va multumesc anticipat!

  Cu respect,
  Madalina Popescu
  Madalina Popescu
  13-01-2016 |
 • Bun? ziua,
  Am vârsta de 21 de ani, iar în urma unui consult oftlamologic am primit urm?toarele rezultate:
  OD: -0.50 cyl ax 165
  OS: -O.59 cyl ax 40
  Distan?? pupilar? : 57.

  Ini?ial eu m-am dus la control pentru c? seara în momentul în care eram obosit ochi începeau s? m? doar? iar uneori vedeam în cea??.
  Men?ionez c? stau cam 4-5 ore pe zi la calculator. Iar când sunt afar? lumina puternic? m? deranjeaz?. Ochelarii prescrisi sunt pentru momentul în care stau jos, dac? a? merge pe strad? cu ei a? ame?ii, asta mi-a spus doamna doctor.

  Întrebarea mea, este dac? la re?eta de ochelari trebuie s? adaug lentile heliomate sau de protec?ie pentru calculator. ?i ce reprezint? acea diferen?? de ax. Alte recomand?ri sunt binevenite.

  Mul?umesc anticipat,
  O zi bun?.
  Adrian
  13-01-2016 |
 • Imi cer scuze pentru diacritice, am crezut ca site-ul suporta.
  Adrian
  13-01-2016 |
 • Iar la OS este tot -0.50. imi cer scuze pentru greseala.
  Adrian
  13-01-2016 |
 • Raspuns pentru Dna. Mdalina Popescu,

  Buna seara,
  Viciul de refractie al fetitei d-voastra se numeste astigmatism hipermetropic compus, confirmat si in urma recentului control.
  Stabilirea dioptriilor este doar o parte din evaluarea functiei vizuale care cuprinde si urmatoarele teste: vedere binoculara (stereoscopica ), motilitate oculara (miscarile globilor oculari in toate directiile privirii),observarea paralelismului globilor oculari (sa nu existe o deviatie a globilor oculari).
  Pentru aceasta varsta, dioptriile stabilite in urma refractiei cu picaturi (cicloplegie) nu impun purtarea ochelarilor permanent, insa la efectuarea temelor (scris, citit) sunt necesari.
  Este foarte importanta monitorizarea dioptriilor fetitei din 6 in 6 luni, prezentand la fiecare control retetele anterioare.
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optmetrist
  14-01-2016 |
 • Raspuns pentru Adrian,

  Buna seara,

  Rezultatele consultului dvs. oftalmologic indica un astigmatism miopic simplu precum si un sindrom de oboseala vizuala la computer.
  Lentilele corectoare sunt cilindrice care dau o usoara senzatie de ameteala in miscare care dispare in cateva zile de purtare.
  Sensibilitatea la lumina naturala se reduce daca lentilele sunt fotocromatice (cele de ultima generatie sunt perfect transparente in interior si se inchid in cateva secunde la lumina naturala) iar pentru calculator se impune filtru special. Se pot cumula aceste doua tipuri de tratamente pe aceeasi lentila (posibilitate tehnica care nu exista cu ceva timp in urma) care, pentru dvs., sunt absolut necesare.
  Axele diferite nu trebuie sa va ingrijoreze, orice dioptrie cilindrica are un ax cuprins intre 0 si 180 grade care indica localizarea astigmatismului.
  Este bine sa efectuati un control oftalmologic o data pe an, daca nu sunt alte probleme de sanatate oculara.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optmetrist
  14-01-2016 |
 • Buna seara. Sunt in strainatate si incerc sa imi cumpar o pereche de ochelari online. Am reteta, pe care scrie ochelari Ao +0,75 sf / +0,5 cyl 90 (DP 58) si Vicii de refractie si tulburari de acomodare AO astigmatism hipermetropic compus. Ideea este ca trebuie sa aleg tipul de ochelari si din cate stiu trebuie sa fie de citit nu de distanta si nici progresivi, dar ideea e ca in chenarele lor nu au la cilindri decat cu minus si nu stiu exact cum trebuie sa completez. Sa inteleg ca AO inseamna ambii ochi sf nu stiu ce inseamna +0.5 cylindru e la ambii ochi? Va multumesc anticipzat
  Georgiana
  29-01-2016 |
 • Buna seara, am 27 de ani si de cv timp cu ochiul stang vedeam foarte rau, adica de aproape disting cat de cat dar de departe nu . Am fost la un consult si mi sa dat ochelari dar cu stangul tot nu pot citi la distanta decat literele mari.OD -1D sf -0,50 D cyl ax 105 si OS -2.25 d sf -0.75 D cyl ax 55. Mai pot vedea clar cu ochiul stang? Va multumesc.
  Savel
  01-02-2016 |
 • Rspuns pentru Georgiana,

  Buna ziua,

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.

  Ochelarii sunt dispozitive optice medicale destinate, in primul rand, corectarii unei probleme vizuale (viciu de refractie).
  Impreuna cu medicul oftalmolog ati stabilit care este cea mai buna corectie optica pentru dvs.Alegerea celei mai bune lentile pentru ochelari o faceti tot dvs. dar impreuna cu un specialist al vederii, consultant de vanzari dintr-un magazin de optica, deoarecece sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in calcul cand alegeti lentilele ochelarilor (nevoile dvs. vizuale, mediul de lucru, viciu de reftactie, tip de lentila, tratamente,etc.) De aceea, a comanda lentilele online e o adevarata provocare! Sunt termeni de specialitate, calcule matematice specifice domeniului optic pe care, necunoscandu-le, riscati sa comandati cu totul alte lentile (AO=ombii ochi, sf= sfera, cyl= cilindru,iar transformarea semnului cilindrului din + in - se face conform unui calcul matematic numit transpozitie).Astfel dioptria dvs cf. transpozitiei ar fi: AO +1,25 Dsf/-0,50 Dcyl ax 0.
  Sfatul nostru este insa sa va adresati unei optici medicale, cu reteta de ochelari, pentru a intelege ceea ce comandati, avand suportul tehnic dat de profesionistii vederii.
  Calitatea si claritatea vederii sunt foarte importante!!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  05-02-2016 |
 • Raspuns pentru Savel,

  Buna ziua,

  Dioptriile scrise de dvs. indica o miopie mica cu componenta astigmica, adica vederea este neclara la distanta.
  Deasemeni, identific si o diferenta de dioptrie intre OD si OS numita anizometropie si diferenta de vedere intre OD si OS (inteleg ca OD vede bine cu corectie iar OS, cu corectie, nu poate citi decat literele mari).Nu ati specificat cat este acuitatea vizuala fara corectie si cu corectie, mai ales a OS, pentru a intelege daca dioptria prescrisa imbunatateste vederea sau vorbim de un ochi ambliop (ochi lenes).
  Deasemeni, este important de stiut daca aceasta este prima corectie optica,de cat timp este vederea scazuta la OS, daca nu exista o deviatie strabica, daca exista vedere binoculara, daca exista antecedente familiale legate de miopie.
  Prescriptia de ochelari ar trebui sa cuprinda o parte din aceste informatii care ne-ar fi utile pentru a va putea raspunde cat mai corect la intrebarea dvs.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  09-02-2016 |
 • buna seara as dorisa imi raspundeti la o intrebare.am ameteli zilnice am facut tot cei posibil si toate controaleletoate sunt in regula.am astigmatism dar niciodata nam crezut ca asta are vro legatura.intrebarea mea astigmatismul iti poate da ametelii zilnice continuu?nu prea tin ochelarii rareori seara la tv nu ma pot acomoda am schimbat 2 perechi pana acum vreau sa stiu doar daca da sau nu ameteli continuu astigmatismul,va multumesc
  ionela
  10-02-2016 |
 • Raspuns pentru Ionela,
  Astigmatismul necorectat poate da dureri de cap, oboseala vizuala si posibil, ameteli dupa un efort vizual intens.
  Este necesar un examen oftalmologic complet, stabilirea dioptriilor corecte, examinarea nervului optic si retinei ( fund de ochi ).
  Va recomandam sa efectuati si un consult neurologic.
  dr. Cristina David
  10-02-2016 |
 • Buna seara,
  Am fost la control si am urmatoarele valori
  REF VD 12.0
  CYL FORM MIX
  SPH CYL AX
  -2.75 -1 57
  -2.75 -1 57
  -2.75 -1 56
  ---------------------
  AVG -2.75 -1 57
  S.E. -3.25

  SPH CYL AX
  -0.75 +0
  -0.75 -0.25 143
  -0.75 -0.25 137
  ----------------------
  AVG -0.75 -0.25 140
  S.E. -0.87

  PD = 62 MM

  Mi s-a prescris ochelari de distanta cu urmatoarele valori
  OD -2.50 CONCAVE
  OS -0.50 CONCAVE

  DP.61 MM

  Am facut ochelari pe care ii port cind ma uit la televizor si numai cind scrie. Daca stau mai aproape de televizor vad bine ce scrie si fara ochelari (aproximativ 2.5 metri).
  Pe strada si la calculator vad fara ochelari.
  Intrebarea mea este daca ma descurc fara ei pe strada se impune sa ii port neaparat. Mentionez ca am virsta de 46 de ani.

  Cu respect,
  Cristina
  CRISTINA
  11-02-2016 |
 • Ochelari nu am mai purtat pana acum si cu ochiul stang tot nu vad clar si vad mult mai intunecat. 105 la ochiul stang si 55 la dreptul. Se mai poate face cv prin operatie sa pot vedea bine cu ochiul stang?
  Savel
  21-02-2016 |
 • R?spuns pentru Savel
  Care este diagnosticul medicului oftalmolog pentru OS?
  Gabriela Bodnari, ing.optometrist
  21-02-2016 |
 • R?spuns pentru dna. Cristina,
  Nu se impune purtarea permanent? a ochelarilor.
  Gabriela Bodnari, ing.optometrist
  21-02-2016 |
 • Buna ziua,

  Am fost la un control oftalmologic si am fost diagnosticat cu astigmatism miopic. Mi s-a prescris urmatorii ochelari
  OD cyl-0.50 ax 0
  OS sf-0.25 cyl-0.25 ax0

  Personal nu as vrea sa port ochelarii, mentionez ca am 29 ani.
  Intrebarea mea este,care ar fi riscurile nepurtarii lor, in cazul in care nu port ochelarii prescrisi situatia se poate agrava mai alert decat in cazul purtarii ochelarilor? In cazul purtarii lor, vederea se poate corecta si in timp se poate renunta la ochelari sau procesul este ireversibil?
  Adrian
  23-02-2016 |
 • Acestea cred ca sunt valorile inainte de administrarea picaturilor

  REF VD:12.00
  CYL. FORM(-)

  R SPH CYL AX L SPH CYL AX
  +0.00 -1.00 13 -0.50 -0.50 10
  -0.25 -1.00 13 -0.50 -0.50 13
  -0.25 -1.00 10 -0.50 -0.50 11
  -0.25 -1.00 10 -0.50 -0.50 10
  AVG -0.25 -1.00 12 AVG -0.50 -0.50 11
  S.E -0.75 S.E -0.75

  iar acestea, dupa administrarea picaturilor

  REF VD:12.00
  CYL. FORM(-)

  R SPH CYL AX L SPH CYL AX
  +0.00 -1.50 5 -0.25 -0.50 11
  +0.25 -1.00 13 -0.25 -0.50 15
  +0.25 -1.00 5 -0.25 -0.50 15
  +0.00 -1.00 5 -0.25 -0.50 14
  AVG +0.25 -1.25 7 AVG -0.25 -0.50 14
  S.E -0.37 S.E -0.50

  In opinia dumneavoastra, prescriptia este corecta?

  Cu respect,
  Adrian
  Adrian
  23-02-2016 |
 • buna ziua am fost la un consult oftalmologic la care mi s-au dat dioptriile -0,50os si -0,50 ochiul drept . intrebarea mea este sa port ochelarii tot timpu si pe strada si la calculator, mentionez ca lucrez la masina de cusut
  ileana
  24-02-2016 |
 • La ochiul stang imi arata asa : s - 2.50 si c -1.00 ax 57. Va multumesc
  Savel
  25-02-2016 |
 • Raspuns pentru Adrian,

  Buna ziua,

  Nu sunt motive de indoiala asupra corectitudinii retetei de ochelari, mai ales ca s-au instilat picaturi cicloplegice (care dau acuratete prescriptiei).
  Astigmatismul dvs. are valori mici care insa aduc un plus de claritate vederii de distanta (strada, sofat, televizor).Necorectat,poate da dureri de cap, oboseala vizuala si neclaritate in perceperea detaliilor.Se impune purtarea permanenta a ochelarilor pentru a elimina aceste neplaceri. Nu se pune problema deteriorarii vederii in cazul nepurtarii ochelarilor insa, sigur, purtarea lor aduce un beneficiu.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  08-03-2016 |
 • Buna seara,
  Am fost la un control oftalmologic si am primit urm.reteta:astigmatism miopic OD -3,25 cyl -1,75 ax 60 , OS - 4,25 cyl -1,75 ax 115.pe aceasta reteta am facut si ochelari si lentile de contact,cu ochelari e ok ,dar cu lentilele nu- la distanta vad bine dar sub 3 m in ceata.imi puteti spune de ce?va multumesc!
  Alin
  10-03-2016 |
 • Raspuns pentru Alin,

  Buna ziua,
  O alternativa moderna la portul ochelarilor o reprezinta lentilele de contact. Dioptrii mai mari si mai ales diferente de dioptrie intre OD si OS, sunt situatii in care recomandarea lentilelor de contact nu trebuie omisa.

  In prescrierea de lentile de contact trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte: valoarea corectiei aeriene (a ochelarilor), varsta pacientului, mediul de lucru, motivatia si compleanta pacientului.

  Prescrierea lentilelor de contact este diferita de cea a ochelarilor insa o are la baza, intrucat in functie de acestia calculam valoare lentilelor. Se inetelege ca valoarea lentilei de contact poate fi diferita de cea a ochelarilor. Asa si este insa peste valori de +/- 3 dioptrii si cilindru peste 1,75.
  Asadar, in cazul dvs, daca la ochelari aveti dioptria amintita, pentru lentile de contact aceasta este diferita, mai mica, conform unor tabele de conversie de referinta unanim recunoscute in oftalmologie.
  Peste varsta de 40 ani, in cazul miopilor, dioptria se reduce datorita presbiopiei, lucru de care trebuie tinut cont si in stabilirea valorii lentilei de contact.
  In concluzie,pentru astigmatismul dvs. miopic, valoare lentilelor de contact trebuie sa fie mai mica (prescriptorul stie acest lucru!); de aceea, la distante mai mici vederea se incetoseaza( daca nu cumva intervine si presbiopia).
  Gabriela Bodnari, ing. optmetrist
  13-03-2016 |
 • Raspuns pentru Ileana,

  Buna ziua,
  Pentru valorile trimise de dvs., diagnosticul este de miopie mica iar ochelarii se recomanda cu port permanent:strada, televizor, calculator, scris, citit.Daca varsta dvs. este de peste 40 ani, puteti sa ii dat jos cand lucrati la masina de cusut, daca nu, ii purtati inclusiv cand coaseti.
  Gabriela Bodnari, ing. optmetrist
  13-03-2016 |
 • Buna seara,

  De curand am facut un control la ochi si mi s-a prescris o reteta apropiata celei vechi: cea veche - od -1,50, cil -0,25 axa 170, os - -2,00, cil -0,25 axa 170 distanta pupilara 61. Control in 2012. Cel recent difera doar axa: 160 si distanta pupilara 64. Mi- am comandat si lentile care le-am pus pe o rama mai mare. Ametesc si parca fug lucrurile prin jur. Nu inteleg sa fie de la axa, distanta pupilara sau ca am o rama mai mare? Multumesc
  George
  08-04-2016 |
 • Raspuns pentru George,

  Buna ziua,

  Schimbarea formei ramei, o diferenta de 10 grade la axul cilindrului impreuna cu diferente de distanta interpupilara (normal sa difere daca sunteti in crestere- nu stiu varsta dvs.- altfel nu ar trebui sa fie diferenta fata de consultul anterior) sunt factori care determina senzatia de ameteala descrisa de dvs. Daca aceasta persista si dupa cel putin o sapatamana de purtare, ar trebui sa va adresati din nou cabinetului de montaj unde au fost execuati ochelarii pentru a verifica daca s-au respectat toti parametrii retetei (dioptrie, ax, distanta interpupiara).
  Succes!
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  12-04-2016 |
 • Buna ziua, ma puteti ajuta cu, conversia dioptriilor de la ochelari pentru lentile de contact? Am 27de ani si astigmatism miopic compus iar la ultimul control am urmatoarele dioptrii la ochelari:
  OD : SF -3,75 , CIL -1,75 , AX 10
  OS : SF -3,50 , CIL -1,75 , AX 175 iar DP 62
  Va multumesc !!
  Dumitras Cosmina
  14-04-2016 |
 • Buna seara ,
  Port de la 19 ani ochelari.La ultimul consult aparatul a dat:

  SPH CYL AXIS
  +0.25 -1.25 94
  +0.25 -1.25 95
  +0.25 -1.25 96
  +0.25 -1.25 95

  SPH CYL AXIS
  +0.50 -1.50 84
  +0.50 -1.50 82
  +0.50 -1.50 82
  +0.50 -1.50 83
  Prescriptia de ochelari este : os -1,00 cyl gr 101 , od -1.00 cyl gr 90.
  Am 2 intrebari pentru dumneavoastra daca aveti bunavointa sa imi raspundeti:
  1.Acum am 20 ani jumatate , valorile date de aparat sunt asemanatoare cu cele pe care le aveam la 19 ani , dar de cand port ochelari nu prea mai vad bine fara ei , inainte ma descurcam fara probleme .Este normal ?
  2.Cum credeti ca o sa mi se modifice dioptriile in timp ? O sa ramana la fel sau o sa creasca sau scada ?(Mentionez ca lucrez ca programator si stau foarte mult in fata ecranului)
  Va multumesc !
  Simion
  23-04-2016 |
 • Raspuns pentru Cosmina,

  Buna ziua,

  Conversia dioptriilor ochelarilor in cele corespunzatoare pentru lentile de contact este ultima parte a consultatiei oftalmologice laborioase pentru lentile de contact. Se intelege ca pentru prescrierea lentilelor de contact se face o consultatie speciala, diferita de cea pentru ochelari care presupune masuratori speciale, evaluarea sanatatii oculare-decisiva in portul lentilelor de contact, si proba cu lentile de contact, partea cea mai importanta care va permite sa testati, cu ochii dvs., ce inseamna lentila de contact, cum va simtiti, cum vedeti.
  Corectia astigmatismului cu lentile de contact torice necesita, de cele mai multe ori, mai multe probe cu lentile de contact diferite, un timp de astepare pentru acomodare, centrare a lentilei, evaluarea acuitatii vizuale cu lentilele de contact si in final, stabilirea celei mai confortabile si corecte lentile de contact.
  Partea finala a consultatiei consta in instruirea personala in manevrarea lentilelor de contact astfel incat sa aveti dexteritate, incredere in a va pune si scoate singur lentilele de contact acasa.
  Numai adresandu-va cabinetelor oftalmologice sau opticilor medicale puteti obtine toate informatiie corecte si utile despre lentile de contact.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  26-04-2016 |
 • Raspuns pentru Simion,

  Buna ziua,

  Daca valorile dioptrice masurate nu difera foarte mult de cele anterioare, nu poate fi decat imbucurator.
  Mai pot exista fluctuatii ale dioptriei dvs., mai ales ca veti solicita vederea datorita profesiei, insa nu cred ca vor fi modificari semnificative dupa varsta de 20 de ani. Medicul care va urmareste va recomanda controale periodice, tocmai pentru a va urmari si ajusta dioptria atunci cand este cazul.
  Nu constituie un reper si un motiv de ingrijorare faptul ca nu vedeti clar fara ochelari- tocmai astfel se justifica utilitatea ochelarilor, insa este foarte important ca acuitatea vizuala cu ochelari sa fie maxima.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  26-04-2016 |
 • Buna ziua!
  La ultimul control oftalmologic, doamna doctor mi-a prescris lentile cu -4,25(ochiul drept) si -4,50 SF si -0.50 CYL(ociul stang), iar cand mi s-a dat comanda de ochelari la ochiul stang apare trecut -5,00 si +0,50. Este ok sau a fost o greseala? Am sesizat acest lucru cand am obeservat ca nu ma pot obisnui cu noii ochelari.
  Iulia
  27-04-2016 |
 • Buna ziua,
  Am astigmatism miopic simplu si la ultima consulta?ie oftalmologica mi s-au f?cut urm?toarele m?sur?tori:
  OD -1.75, Ax 180, OS -1.25, Ax 15. Acestea sunt stabilite pentru ochelari îns? mie îmi este mult mai comod cu lentile de contact. Ma intereseaz? dac? pot folosi acelea?i referin?e.
  Men?ionez ca aparatul care mi-a m?surat, îmi arat? valori cu plus pe sferic si minus pe cilindru. Ar trebui sa iau in calcul si valorile sferice atunci când imi comand lentilele?
  Va mul?umesc!
  Andreea I
  29-04-2016 |
 • Raspuns pentru Iulia,

  Buna ziua,

  Viciul dvs. de refractie se numeste Miopie medie OS cu componenta astigmica.
  Dioptria OS poate fi scrisa in 2 moduri:
  1. -4,50 Dsf^-o,50 Dcyl valoare ax...sau
  2. -5,00 Dsf^+0,50 Dcyl valoare ax...+90 grade , aceasta varianta de scriere a cilindrului cu valoare pozitiva se numeste tranpozitie- un calcul matematic folosit in optica mai ales atunci cand se comanda lentilele. Nu este o greseala; modul de scriere 1 este echivalent cu 2.
  Nu poate fi vorba de neacomodare din cauza transpozitiei.

  Cu stima,
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  03-05-2016 |
 • Raspuns pentru Andreea,

  Lansarea comenzii de lentile de contact intr-un centru specializat (clinica oftalmologica, optica medicala) va scuteste de aceste intrebari, nelamuriri care intra in atributia personalului specializat, a consultantilor de vanzari.
  Inainte de a comanda lentilele de contact, mai intai acestea trebuie probate pentru evaluarea mai multor parametri specifici care conduc la o adaptare buna, fara risc de infectii sau alte efecte secundare serioase.
  Lentilele de contact sunt dispozitive medicale care, pe langa dioptrie, raza de curbur?, diametru au si caracteristici individuale: continut de apa, permeabilitate la oxigen, elasticitate; din aceste motive lentilele de contact nu pot fi cumparate la intamplare. In cadrul consultatiei, medicul examineaza si starea de sanatate a ochilor, dandu-si acordul sau nu in portul lentilelor de contact.
  Siguranta ochilor sta in mainile d-voastra!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  03-05-2016 |
 • Buna ziua ,
  Ce parere aveti despre inciziile de relaxare limbica ?Am un astigmatism de -1 si m-ar interesa aceasta procedura.Imi puteti spune daca se practica si care sunt riscurile ?Este eficienta aceasta procedura ?
  Simon
  08-05-2016 |
 • Buna ziua,
  In urma controlului la medicul oftalmolog mi s-a prescris urmatoarea reteta:
  astigmatism miopic
  OD: sferic: -1.50
  cilindric: -0.75
  axa 180
  OS: sferic: -1.50
  cilindric: -1
  axa 0
  Va rog sa-mi recomandati ce lentile mai bune as putea sa aleg (hoya, essilor, zeiss) avand in vedere faptul ca lucrez la calculator aprox. 9 ore / zi iar in timpul liber citesc si folosesc laptop/tableta.
  Multumesc!
  Andreea
  10-05-2016 |
 • Raspuns pentru Andreea

  Buna ziua!

  Multumim pentru accesarea site-ului nostru.

  Lucrul indelungat in fata calculatorului poate cauza adeseori stres ocular, oboseala oculara si uneori insomnie.
  Recomandarea noastra este sa achizitionati lentile de ochelari cu tratament antireflex premium, ce reduce stralucirea luminii artificiale de birou, neutralizeaza lumina albastra emisa de ecranele digitale, previne stresul si oboseala oculara si ofera o vedere confortabila.
  Puteti alege tratamentul antireflex BLUECONTROL (de la HOYA) sau CRIZAL PREVENCIA (de la ESSILOR).

  Detalii suplimentare puteti primi in magazinele noastre din Botosani si Suceava.
  Daniela Jugariu, director de vanzari
  16-05-2016 |
 • Buna ziua,
  Am 45 ani si port ochelari cu lentila cilindrica de 22 ani cu ax 90grade.
  In urma unui control(dupa 20ani) mi s-a scos cilindrul trecand la sfera insa nu vad bine deloc cu noii ochelari> am renuntat si am revenit la cilindru. am avut sf+0.75 cyl +0.5 ax 90
  In urma altui control mi s-a schimbat la sf+1.5 cyl -0.5 ax zero. pentru distanta si pentru aproape sf +3.25 cyl -0.5 ax zero.sunt usor sceptica, credeti ca este correct? Multumesc,
  gilda
  06-06-2016 |
 • Raspuns pentru Dna. Gilda,

  Inteleg ca scepticismul dvs. rezulta din valoarea diferita a axului si semnului cilindrului in urma ultimului control.
  Da, este corect si acest mod de scriere a retetei (cu cilindru pe minus si ax diferit cu 90 grade) intrucat corespunde unui calcul matematic specific domeniului optic numit transpozitie.
  Daca timp de 22 de ani ati purtat ochelari cu dioptrie cilindrica, este normal sa se pastreze aceasta componenta (care aduce un plus de claritate).
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  10-06-2016 |
 • Buna ziua,

  Avem un baietel de 2 ani si 5 luni,care a fost diagnosticat cu astigmatism.

  NEDILATAT: "fixeaza si urmareste obiecte in miscare
  AV binocular: plansa L
  0,4 fc la desene"
  FO: PNO,facute in limite normale

  Au fost efectuate si masuratori fara picaturi si cu picaturi. Dupa picaturi ne-a iesit ca avem si hipermetropie.

  Prescriptia de ochelari este (sfero-cilindrici):
  OD: sph +5 , cyl -1 , ax180
  OS: sph +5 , cyl -1,5 , ax175
  DP: 49

  Este posibil sa se corecteze aceasta problema/viciu de refractie prin purtarea de ochelari sau va trebui sa-i poarte permanent?

  Noi nu suntem purtatori de ochelari si am dori daca se poate sa ne ajutati cu o parere despre acest diagnostic este grava problema noastra?

  Urmeaza sa mai facem un control la Szeged.

  Va multumim anticipat de ajutor!
  Adrian
  21-06-2016 |
 • Raspuns pentru Adrian,
  Va multumim pentru ca ati accesat site-ul nostru.In cazul baietelului dumneavoastra o informatie importanta este legata de pozitia globilor oculari: este ortoforie sau prezinta o deviatie, cum ar fi strabismul convergent.Avand astigmatism hipermetropic compus este indicat sa poarte ochelarii, pentru imbunatatirea acuitatii vizuale si dezvoltarea corecta a sistemului optic ocular.In general hipermetropia poate sa scada treptat pana la varsta scolara,dar astigmatismul ramane constant.Controalele oftalmologice regulate sunt foarte importante pentru urmarirea evolutiei si ajustarea corectiei optice conform masuratorilor dioptriilor si acuitatii vizuale.
  Dr.Cristina David
  22-06-2016 |
 • Buna ziua,
  Fetita noastra de aproape 9 luni a fost diagnosticata azi cu hipermetropie si astigmatism si i s-au prescris ochelari. Are si strabism la ochiul stang. Am primit urmatoarea reteta:
  ochiul drept :sph. +3.50 cyl. -1.25 axe. 166
  ochiul stang: sph. +2.75 cyl. -2.00 axe. 15
  As dori sa aflu parerea d-voastra despre cat de grav este si daca sunt sanse de imbunatatire (speram macar cu strabismul). Sunt ochelarii absolut necesari in cazul ei? Banuiesc ca da, insa as dori sa aflu si parerea d-voastra. Precizez ca masurarea s-a facut cu picaturi. Multumim anticipat.
  ioana
  25-06-2016 |
 • Raspuns pentru Ioana,

  Fiind vorba si despre strabism, este necesar ca ochelarii sa fie purtati permanent pentru corectarea pozitiei globilor oculari.
  Astigmatismul va ramane componenta constanta a dioptriei, in timp ce hipermetropia este posibil sa scada pana la varsta scolara.
  Controalele periodice sunt foarte importante pentru evaluarea strabismului, acuitatii vizuale, ajustandu-se corectia conform noilor masuratori.
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  08-07-2016 |
 • Multumim pentru raspuns. Ne straduim de 9 zile sa o facem sa poarte ochelarii. Ii da in permanenta jos. Aveti vreo idee (in afara de picaturi)? A fost ulterior diagnosticata si cu nistagmus. Il are mai ales cand ii punem ocluzorul. Sper sa nu se agraveze de la ocluzie (din cate am citit este indicat ocluzorul chiar daca are si nistagmus).
  ioana
  08-07-2016 |
 • Buna ziua!

  In urma cu un an am primit ochelari de verede astfel:
  Ochiul drept: sph -0.75, cyl 1.00 ax 90
  Ochiul stang: sph -1.50, cyl 1.75 ax 60.

  La control dupa un an de zile am cerut lentile de contact si am primit:
  Ochiul drept: sph -0.00, cyl -1.25 ax 180
  Ochiul stang: sph +0.50, cyl -2.25 ax 170

  Valorile sunt putin derutante pentru mine si incerc sa imi dau seama daca este o imbunatatie sau inrautatire a vederii. Cel mai mult ma deruteaza diferenta de ax.
  Iar faptul ca acum la ochiul stang este cu + in loc de minus poate insemna ca am avut o corectie prea puternica pe ochelari?
  Cea ce incerc sa imi dau seama este cum e cel mai bine sa procedez in cazul de fata? Sa port ochelari/lentile constant in speranta ca valorile se vor corecta in timp? Sau sa las ochii sa "lucreze" singuri chiar daca nu vad clar si sa port ochelari/lentile doar cand este strict necesar.

  Va multumesc!
  Laura
  24-07-2016 |
 • Raspuns pentru Laura,

  Corectia pentru lentile de contact nu este cu mult diferita de corectia data cu 1 an in urma pentru ochelari, este doar altfel scrisa. Acest mod de scriere, cu diferenta de semn matematic si ax diferit se numeste transpozitie.
  Puteti alterna portul ochelarilor cu al lentilelor de contact. Performantele vizuale sunt la fel, chiar mai bune cu lentilele de contact deoarece corectia pentru lentile de contact este si mai recenta dar si datorita faptului ca aceasta se face direct pe cornee si nu la o distanta de cativa mm ca la ochelari.
  Viciul dvs de refractie se numeste astigmatism ale carui valori nu se corecteaza in timp, sunt permanente, insa vederea cu corectia corecta trebuie sa aduca claritate (daca nu sunt si alte probleme vizuale).
  Concluzionand, in momentul de fata, puteti purta atat ochelari cat si lentile de contact,zilnic, nu doar atunci cand este strict necesar.
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  02-08-2016 |
 • Buna ziua!
  In urma unui control oftalmologic, am primit urmatoarele rezultate prescrise de medic:
  O.D -1 dsf ^ -0,5 cyl ax 90
  O.S -1.5 dsf
  Dist. pup 64 mm

  Datele interpretate de aparat sunt urmatoarele:

  SPH CYL AX
  -1.50 -0.50 87
  -1.50 -0.50 86
  -1.50 -0.50 89
  ----------------
  -1.50 -0.50 88

  mm D AX
  R1 8.20 41.25 153
  R2 8.10 41.75 63
  AVE 8.15 41.50
  CYL -0.50 153


  SPH CYL AX
  -1.50 -0.25 77
  -1.50 -0.50 76
  -1.50 -0.50 82
  ---------------
  -1.50 -0.50 76
  PD= 64
  Imi puteti explica rezultatele acestui examen oftalmolic?
  Este normala aceasta diferenta dintre datele medicului si cele ale aparatului?
  Multumesc!
  Alin
  12-08-2016 |
 • Buna ziua,
  As dori sa va intreb 2 lucruri:
  1. In 2003 am facut control la ochi cu urmatoarea reteta - OD +0.25D CONVEX AX 120 / OS -0.25D CONCAV AX 155 DP 59mm (diagnostic OD-hipermetropie, OS-astigmatism hipermetropic), prin 2012 am fost la alt control, am schimbat ochelarii (vedeam bine cu ei) dar nu mai am reteta, saptamana trecuta (2016) am fost la control (vreau sa schimb ochelarii ca s-au zgariat) si am primit rezultatul OD -0.75 AX 250 / OS sticla plana / DIP 62 mm (diagnostic astigmatism miopic simplu. Intrebarea este daca nu este ceva gresit...
  2. Avand in vedere ca am ochelari din plastic si nu am fost multumita de ei inca de la inceput (zgariati, matizati etc) as dori niste lentile din sticla dar cu filtru PC (transparent daca se poate) si aproape peste tot mi s-a spus ca din sticla cu toate tratamentele (mai ales cu filtru PC) nu exista; totusi undeva mi s-a spus ca cele de la Rhein Vision ar avea toate tratamentele (dar fiind romanesti nu stiu ce sa fac...). Poate imi recomandati dvs ceva.
  Multumesc
  Nechita Isabela
  15-08-2016 |
 • Raspuns pentru Alin,
  In prescrierea ochelarilor medicul nu copiaza valorile masurate cu autorefractometru, ci testeaza acuitatea vizuala a fiecarui ochi fara corectie si cu corectie, alegand la final lentilele cu care obtineti cea mai buna performanta vizuala,atat monocular cat si binocular.Consider corecta prescriptia dumneavoastra, stabilita de medic. Este bine sa reveniti la acesta cu orice intrebare si nelamurire pe cate o aveti si sa ii solicitati sa vi le explice.
  Dr.Cristina David
  18-08-2016 |
 • Raspuns pentru Isabela Nechita,
  Pentru a formula o opinie este necesar sa cunoastem care este acuitatea vizuala a fiecarui ochi fara corectie optica, varsta dvs si daca masurarea dioptriilor s-a efectuat cu sau fara picaturi. Este bine sa discutati cu medicul sau optometristul care v-a examinat despre orice indoiala sau neclaritate pe care o aveti, inainte de a va lansa comanda de ochelari.Lentilele recomandate sunt cele din material organic( nu din sticla ) cu tratamente premium antireflex si de durificare, la care se poate adauga si filtrul pentru lumina albastra emisa de monitoare.
  Dr.Cristina David
  18-08-2016 |
 • Buna ziua,

  In urma unui control am primit urmatoarea reteta:
  OD: Sf +2.25
  OS: Sf +2.00 Cyl +1.00 Ax 100

  Am inceput sa port ochelarii, dar am un discomfort, chiar o mica durere la ochiul stang. Daca scot ochelarii, durerea trecere dupa cateva minute.
  Am primit si plicurile de la lentile si am observat ca pentru lentila stanga este scris
  Sf +3.00 Cyl -1.00 Ax 90
  Pentru lentila dreapta este la fel ca pe reteta.
  Va rog, daca se poate, as dori sa stiu daca ce am pe reteta este echivalent cu ce este scris pe plicul lentilei sau s-a pus o lentila gresita.


  Va multumesc!
  Maria
  25-08-2016 |
 • Raspuns pentru Maria,

  Lentila de la ochiul stang este corecta ca valoare, dar a fost comandata si montata cu axul gresit. Conform dioptriilor de pe reteta prescrisa, transpozitia pe cilindru cu minus ar fi trebuit sa fie +3,00 Dsf -1,00 cyl AX 10. Va recomand sa va intoarceti la optica pentru refacere.
  dr. Cristina David
  26-08-2016 |
 • Buna ziua! Fetita mea are 9 ani si are urmatoarele diagnostice: OD: astigmatism miopic complex;ambliopie medie si OS: astigmatism hipermettopic compus.In urma a 2 consultatii diferite,la 2 medici diferiti,s au constatat la maduratori,urmatoarele valori: la primul consult, s a constatat sferic -0,75 si cilindric -1 ,distanta pupilara de 58,axa de 160 si i a prescris corectie optica de -0,50 sferic si -0,75 cilindric.La al doilea control,s a constatat invers: sferic -1 si cilindric - 0,75,distanta pupilara de 54 mm si axa de 160 si i a prescris corectie optica tot invers:sferic de -1 si cilindric de -0,75.Pe cine sa ascult si de ce masuratorile au dat aceleasi valori,dar inversate sferic si cilindric.Va multumesc!
  Georgiana
  31-08-2016 |
 • Buna ziua.Fetitei mele de 7 ani i s-a pus in martie urmatorul diagnostic Astigmatism miopic cu valorile:dioptrii sferice -1,75 si dioptrii cilindrice -0,75,aceste valori fiind la fel la ambii ochi.I s-a recomandat sa poarte ochelari si de atunci ii poarta toata ziua.Nu a acuzat nici o durere de cap sau ochi,nici un discomfort.Saptamana trecuta am fost la control la acelasi doctor si mi s-a spus ca dioptriile au crescut la sferice -2 si cilindrul -1,dar ni s-a recomandat sa nu schimbam lentilele pentru a lasa ochiul sa "lucreze",sa nu leneveasca pentru ca apoi sa creasca dioptriile in ritm mai alert.Nu am fost convinsi de vestile primite si am apelat ieri un alt doctor.Dioptriile gasite au fost aceleasi ca la primul doctor cu diferenta ca cel de-al doilea doctor a recomandat lentile cu dioptrii -2,25 si cilindru -0,75 pentru a permite ochiului sa vada bine fara a depune nici un efort,si astfel sa poata sta la scoala in orice banca,ceea ce primul doctor nu a recomandat,din contra,a insistat sa stea in prima banca.Suntem confuzi,nu stim ce sa facem,cum e mai bine pt.fetita:schimbam dioptriile mai mari sau le lasam pe astea pana in decembrie,la urmatorul consult??Repet,fetita vede bine si nu acuza nici un discomfort.Va rugam mult sa ne ajutati cu un sfat.Multumim frumos.
  RAMONA
  08-09-2016 |
 • Raspuns pentru Georgiana,

  Nu inteleg daca valorile transmise de dvs. sunt pentru ambii ochi sau doar pentru OD (OD-ambele valori cu minus corespund pentru diagnosticul de astigmatism miopic compus, OS, daca are astigmatism hipermetropic compus, ambele valorile sunt cu semnul +).
  Valorile masurate la cele 2 consultatii diferite sunt foarte apropiate insa nu consider ca este o inversare ci o ajustare a componentei sferice cu -0,5 iar componenta cilindrica ramane nemodificata, adica -0,75. Este important de stiut daca astfel, cu noua corectie, s-a imbunatatit acuitatea vizuala a OD (despre care nu am date despre cum vede fara corectie si cu corectie).
  Este bine sa pastrati toate prescriptiile pentru ochelari si sa la aratati la fiecare consulatie prescriptorului pentru urmarirea evolutiei dioptriei si acuitatii vizuale.
  Gabriela Bodnari, inginer optometrist
  09-09-2016 |
 • Raspuns pentru Ramona,
  Daca nu exista nicio diferenta intre acuitatea vizuala cu corectia veche si acuitatea vizuala cu noua corectie (-2.00 DSF/-1.00 DCYL), poate ramane corectia de -1,75 DSF/-0,75 DCYL.
  Daca nu atinge acuitatea vizuala de 1 cu corectia veche dar cu valorile noi este de 100%, este normal sa se schimbe corectia optica pentru a obtine cea mai buna claritate si cel mai bun confort.
  Oricum, valorie prescrise sunt foarte apropiate asfel incat este greu de spus care este cea mai buna fara a proba si compara efectiv cele 2 variante.
  Ceea ce urmarim, ca prescriptori, este sa obtinem cea mai buna acuitate vizuala cu cea mai buna corectie, cu o cooperare foarte buna a pacientului.
  Urmatorul control este bine sa il efectuati in decembrie cand fetita va putea spune cu certitudine daca a vazut bine la tabla , la teme cu ochelarii vechi sau nu.
  Gabriela Bodnari, inginer optometrist
  09-09-2016 |
 • Buna ziua , in urma controlului ocular am primit urm?toarele rezultate O/D sph +0.25 cyl -0.25 axis 165 O/S sph +0.25. Îmi pute?i explica ce înseamn? ? Mul?umesc
  Adriana
  25-11-2016 |
 • Raspuns pentru Adriana,

  Aceste rezultate cred ca sunt dioptriile masurate la autorefractometrul computerizat si nu reprezinta in sine o reteta de ochelari. Sunt valori foarte mici, in limite fiziologice care nu se prescriu pentru a se purta ochelari.
  Gabriela Bodnari, inginer optometrist
  01-12-2016 |
 • Port ochelari progresivi-1,5 distanta si 3,5 aproape.
  Credeti ca mai este oosibila o operatie pentru anularea ochelarilor?
  Am 50 ani!
  Multumesc!
  Eugen
  19-12-2016 |
 • Buna ziua!
  In urma controlului oftalmologic al fiicei mele 5,4 ani a primit diagnostic astigmatism miopic simplu cu urmat. caracteristici:
  dioptron
  OD sfera +0,75 cilindru -1,75 ax 2
  OS sfera +1,25 cilindru -2,25 ax 1
  corectie optica:
  distanta OD cilindru -1 ax 2
  OS cilindru -1,50 ax 1
  dp 59mm
  Imi puteti explica ce inseamna aceste valori, cat de grav este, corectia e permanenta sau se indreapta?
  Multumesc!
  Daniela h/
  12-01-2017 |
 • Buna ziua.In urma unui control am primit diagnosticul AO Astigmatism hipermetropic.
  V.D OD CIL +0,25 AX 170
  V.D OS CIL +0,25 AX 170
  DP 59
  Observatii:
  CT negativ
  Convergenta buna
  VOD 0,9-1/C
  VOS 0,9-1/C.
  Mi s-a recomandat sa port ochelarii in permanenta.Este necesar acest lucru si ce inseamna aceste rezultate?Va multumesc.
  Priescu Ramona
  14-01-2017 |
 • Buna ziua am fost cu baietelul meu de 2 ani si 11 luni la oftalmolog si a descoperit ca are OD +2.75 cilindru si OS -1.75 si nu inteleg ce este cu aceste valori daca imi puteti explica mai bine va rog ce se intampla cu vederea micutului multumesc
  Ramon
  15-01-2017 |
 • Raspuns pentru Ramon

  Buna ziua,

  Din relatarea dumneavoastra reiese ca ochiul drept are astigmatism hipermetropic de +2,75 dioptrii si ochiul stang are astigmatism miopic de-1.75 dioptrii, asimetrie rara ce trebuie investigata. Este necesar sa precizam daca aceste valori sunt determinate dupa ce s-au administrat picaturi ( atropina sau ciclopentolat )sau fara picaturi si cu ce metoda/aparat s-au determinat.Este important de stiut daca micutul priveste corect sau daca are deviatie strabica. Sunt necesare vizite succesive la oftalmolog pentru a evalua corect acuitatea vizuala a copilului si stabilirea corectiei optice. In lipsa corectiei optice este posibil ca ochiul cu dioptrii mai mari (ochiul drept)sa nu-si dezvolte vederea corect si sa ramana "lenes".
  Va sfatuiesc sa adresati toate intrebarile si nelamuririle medicului dumnavoastra oftalmolog.
  Daca doriti o a doua parere medicala ("second opinion") puteti sa va programati la o consultatie accesand programari on-line http://www.novaoptic.ro/programari-online.html
  Dr.Cristina David
  15-01-2017 |
 • Buna ziua!
  In urma controlului oftalmologic al fiicei mele 5,4 ani a primit diagnostic astigmatism miopic simplu cu urmat. caracteristici:
  dioptron:cu picaturi:
  OD sfera +0,75 cilindru -1,75 ax 2
  OS sfera +1,25 cilindru -2,25 ax 1
  corectie optica:
  distanta OD cilindru -1 ax 2
  OS cilindru -1,50 ax 1
  dp 59mm
  Imi puteti explica ce inseamna aceste valori, cat de grav este, corectia e permanenta sau se indreapta?
  Daniela h/
  16-01-2017 |
 • Bun? seara,as dori ?i eu un r?spuns dac? se poate!
  În urma unui control oftalmologic f?cut fetitei mele de 4 ani ,s-au constatat urmatoarele:
  OD:-1,0 Cil ax 180grade
  OS:-1,0 Cil ax 180grade
  Spune?i-i va rog,e necesar sa poarte ochelari asa micu?a sau putem vedea pe parcurs ?i când va fi mai mare sa decid? ea dac? vrea sa poarte ochelari sau lentile sau opera?ie cu laser!mul?umesc frumos
  Dana
  16-01-2017 |
 • Raspund pentru Daniela h/

  Buna ziua,
  Fetita are un astigmatism miopic mic, corectia optica ii ajuta sa obtina cea mai bun acuitate vizuala si nu este nimic grav.Pentru perioada scolara este necesara aceasta corectie optica, sub forma de ochelari sau lentile de contact. Se poate folosi si metoda ortokeratologie ( lentila de noapte ) care ii poate permite sa vada ziua fara ochelari iar noaptea sa aplice o lentila de contact speciala , ce modeleaza corneea.Informatii despre lentila de noapte gasiti pe : http://www.novaoptic.ro/informatii-pentru-pacienti/lentilele-de-contact.html
  Dupa varsta de 18 ani se poate apela la chirurgie refractiva Laser care reduce total acest astigmatism si nu mai necesita corectie optica.
  Dr.Cristina David
  17-01-2017 |
 • Raspuns pentru Dana
  Buna ziua,
  Ar fi util sa stim daca valorile scrise de dvs sunt masurate dupa ce s-au instilat in ochi picaturi. Daca nu, atunci trebuie completata consultatia si cu masurarea refractiei ochilor dupa aplicarea picaturilor de ciclopentolat in cabinetul de oftalmologie. Valorile scrise de dumneavoastra arata un astigmatism miopic simplu, conform regulei si trebuie corelate cu acuitatea vizuala. Daca acuitatea vizuala este 0,7-0,8, fetita nu prezinta deviatie strabica si vederea stereoscopica este normala, atunci se poate amana introducerea ochelarilor aprox 2 ani. Inainte de inceperea clasei 0 este necesara reevaluare (acuitate vizuala, determinarea refractiei cu picaturi,vedere binoculara) si atunci se poate introduce corectia optica sub forma de ochelari sau lentile de contact.
  Pentru o consultatie in clinica noastra va puteti programa on line accesand http://www.novaoptic.ro/programari-online.html
  Dr.Cristina David
  17-01-2017 |
 • Buna ziua, In urma constrolului oftalmologic am primit urmatoarea reteta:

  R. Sph. Cyl. Ax

  -1.25 -0.5 93
  -1.25 -0.5 98
  -1.25 -0.5 92
  -1.25 -0.75 92
  -1.25 -0.75 90
  -1.25 -0.75 92
  -1.25 -0.5 81
  -1.25 -0.5 81
  -1.25 -0.75 90
  -1.25 -0.75 89
  -------------------
  -1.25 -0.75 90

  MM D AX
  R1 8.20 41.25 103
  R2 8.14 41.50 13
  AVE 8.17 41.5
  CYL -0.25 103  L. Sph. Cyl. Ax
  -1.25 -0.75 165
  -1.25 -0.75 175
  -1.25 -0.75 169
  -1.25 -0.75 161
  -1.25 -0.75 164
  -1.25 -0.50 176
  -1.25 -0.75 167
  -1.25 -0.75 176
  -1.25 -0.75 168

  -------------------
  -1.25 -0.75 169


  MM D AX
  R1 8.25 41.00 4
  R2 8.10 41.75 94
  AVE 8.18 41.5
  CYL -0.75 4

  Recomandarea pentru lentile este:

  OD SF -1,25 ; CYL -0.25 ; AX 90

  OS SF -1.25; CYL -0.25 AX 165

  distanta pupilara 59cm

  Va rog as dori sa stiu daca ce am pe reteta este echivalent cu lentilele recomandate, deaorece nu vad atat de clar. Diferenta dintre vechile lentile si actualele lentile nu o sesizez. La cele vechi aveam:

  OD -1.25
  OS -1 ; CYL 0.50 ; axa 175
  distanta pupilara 58 cm

  Va multumesc
  Tanase Daniel
  23-01-2017 |
 • Buna ziua, se poate sa mi se raspunda si mie ?
  Mentionez ca,cilindrul lentilei vechi la OS este -0.5.
  Tanase Daniel
  24-01-2017 |
 • Raspuns pentru domnul Tanase Daniel

  Buna ziua,

  Din datele trimise de dumneavoastra se evidentiaza faptul ca lentilele prescrise sunt corespunzatoare cu dioptriile citite la aparatul autorefractometru.La OD s-a adaugat cyl de -0,25 D la ax 90 si la OS s-a scazut putin valoarea cyl cu 0,25 fata de corectia anterioara si s-a modificat axul cu 10 grade. In mod normal,aceste modificari nu ar trebui sa va dea vederea neclara.Este necesara o perioada scurta de acomodare cu noii ochelari. Va sfatuiesc sa luati legatura cu medicul sau optometristul care v-a stabilit noua corectie optica si sa-i explicati care sunt obiectiile dumneavoastra.
  Dr Cristina David
  24-01-2017 |
 • Buna ziua.In urma controlului efectuat baietelului meu in varsta de 4 ani si 7 luni i sa pus diagnistucul de astigmatism hipermetropic compus.Specific ca de aproximativ cateva luni acuza deranj la lumina puternica gen blitz foto, neoane ft puternice sau soare puternic in rest nu pare sa fie deranjat de altceva sau sa aiba alte prob de vedere!

  Examinari efectuate:
  VOD=8/10 u fc ; VOS= 8/10 u fc
  TIOD=14 mmHG ; tios=15 mmHG
  cOVER TEST = NEG
  STEREOSCOPIE :+++
  POL ANTERIOR : ao:NORMAL
  fo:ao: NORMAL
  SIMT CROMATIC NORMAL

  Refractometrie (4xtropicamida1%)
  OD:+2.00 -1.25 12
  OS:+2.00 - 1.25 2

  PLUXOTPTIX:
  OD:+1.00 -0.75 5
  OS:+1.25 -1.00 177

  TRATAMENTUL RECOMANDAT A FOST :
  OD:+0.50 -0.75 12
  OS:+0.50 -0.75 5
  DP=53 mm

  Ne-a recomandat sa poarte ochelarii prescrisi permanent timp de un an apoi sa mai repetam controlul....
  Intrebarea mea este daca e grav ceea ce are si daca e necesar sa facem acesti ochelari , ajuta cu ceva , d.torita ne a mai zis ca ce are baiatul nu e grav , dar nu a fost ft comunicativa si am iesit de acolo confuza si nedumerita!
  mimi`
  24-01-2017 |
 • Buna ziua.In urma controlului efectuat baietelului meu in varsta de 4 ani si 7 luni i sa pus diagnistucul de astigmatism hipermetropic compus.Specific ca de aproximativ cateva luni acuza deranj la lumina puternica gen blitz foto, neoane ft puternice sau soare puternic in rest nu pare sa fie deranjat de altceva sau sa aiba alte prob de vedere!

  Examinari efectuate:
  VOD=8/10 u fc ; VOS= 8/10 u fc
  TIOD=14 mmHG ; tios=15 mmHG
  cOVER TEST = NEG
  STEREOSCOPIE :+++
  POL ANTERIOR : ao:NORMAL
  fo:ao: NORMAL
  SIMT CROMATIC NORMAL

  Refractometrie (4xtropicamida1%)
  OD:+2.00 -1.25 12
  OS:+2.00 - 1.25 2

  PLUXOTPTIX:
  OD:+1.00 -0.75 5
  OS:+1.25 -1.00 177

  TRATAMENTUL RECOMANDAT A FOST :
  OD:+0.50 -0.75 12
  OS:+0.50 -0.75 5
  DP=53 mm

  Ne-a recomandat sa poarte ochelarii prescrisi permanent timp de un an apoi sa mai repetam controlul....
  Intrebarea mea este daca e grav ceea ce are si daca e necesar sa facem acesti ochelari , ajuta cu ceva , d.torita ne a mai zis ca ce are baiatul nu e grav , dar nu a fost ft comunicativa si am iesit de acolo confuza si nedumerita!
  mimi`
  25-01-2017 |
 • Raspuns pentru Mimi

  Buna ziua,
  Masurarea dioptriilor dupa administrarea de picaturi arata un astigmatism hipermetropic mic conform regulei, egal la ambii ochi.
  Pentru ca acuitatea vizuala este 0,8 ( normala la varsta de 4 ani si 7 luni ), copilul nu prezinta strabism si are vederea binoculara dezvoltata corect, consider ca nu este necesar sa poarte ochelari in prezent.
  Recomand un control peste 1 an si reevaluarea dioptriilor, masurate dupa administrarea picaturilor de ciclogyl. La inceperea scolii prescrierea ochelarilor poate fi necesara, pentru vedere perfecta la citit.
  Daca doriti, puteti sa va programati la o consultatie accesand programari on-line http://www.novaoptic.ro/programari-online.html
  Dr.Cristina David
  26-01-2017 |
 • va multumesc pt raspun ...inca o intrebare:TRATAMENTUL RECOMANDAT A FOST :OD:+0.50 -0.75 12 , OS:+0.50 -0.75 5 DP=53 mm, lentilele de la ochelarii prescrisi sunt cu dioptrii sau reprezinta doar o protectie pt lumina de la soare care pare sa l deranjez si pe care am semnalat o doctorului!? Merita sa i fac pt a l proteja de soarele puternic sau este o alta varianta gen ochelari de soare?Multumesc!
  mimi`
  26-01-2017 |
 • Raspuns pentru Mimi,
  Buna ziua,
  Puteti sa optati pentru lentile fotocromatice si ochelari de soare.Copiii au ochii foarte sensibili la radiatia UV si recomand parintilor sa-i protejeze cu ochelari de soare de calitate.
  În mod paradoxal, purtarea ochelarilor de soare de c?tre copii este considerat? un moft, dar studiile arata ca expunerea la soare ?i la razele UV in copilarie poate duce la apari?ia unor afectiuni oculare ale adultului precum pterigionul, pinguecula, cataracta, degenerescenta retinei si boli ale pielii pleoapelor.

  Centrele noastre NOVAOPTIC pun la dispozi?ie pentru copiii ochelari de soare cu lentile polarizate, precum ?i ochelari de soare cu dioptrii ( pe baz? de comand?).
  http://www.novaoptic.ro/optica-medicala/materiale-rame/recomandari-novaoptic-in-alegerea-ramelor-de-copii.html
  Dr.Cristina David
  28-01-2017 |
 • Raspuns pentru Mimi,
  Buna ziua,
  Puteti sa optati pentru lentile fotocromatice si ochelari de soare.Copiii au ochii foarte sensibili la radiatia UV si recomand parintilor sa-i protejeze cu ochelari de soare de calitate.
  În mod paradoxal, purtarea ochelarilor de soare de c?tre copii este considerat? un moft, dar studiile arata ca expunerea la soare ?i la razele UV in copilarie poate duce la apari?ia unor afectiuni oculare ale adultului precum pterigionul, pinguecula, cataracta, degenerescenta retinei si boli ale pielii pleoapelor.

  Centrele noastre NOVAOPTIC pun la dispozi?ie pentru copiii ochelari de soare cu lentile polarizate, precum ?i ochelari de soare cu dioptrii ( pe baz? de comand?).

  http://www.novaoptic.ro/optica-medicala/materiale-rame/recomandari-novaoptic-in-alegerea-ramelor-de-copii.html
  Dr.Cristina David
  28-01-2017 |
 • Buna ziua...zilele astea am fost la un control pt baietelul meu.Are 7ani si 9 luni..acum un an la acelasi medic in urma unui consult oftalmologic nu avea nimik,insa acum dupa un an a fost descoperit cu miopie si mi sa zis ca trebuie sa poarte ochelari permanenti..la od are-0,5 iar la os-1,25...nesiguranta in ceea ce ni sa zis nea determinat sa mai consultam un medic si in urma acestuia au iesit urmatoarele valori:od -0,5si os-0,75sferic si -0,25 cilindric...va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce ar trebui sa facem in acest caz...ce inseamna ochi sferic?ochi cilindric...
  Ichim anca
  03-02-2017 |
 • Buna seara,

  Port ochelari de 19 ani, ultimii 4 ani cu cilindru.
  Prescriptie anterioara:
  OD sf 3.5 cyl 0.75 ax 105
  OS sf 2.5 cyl 1.25 ax 60


  In urma ultimului consult oftalmologic am primit urmatoarele prescriptii:
  1. Pentru ochelari
  OD sf +4 cyl -1.25 ax 100 (acuitate vizuala 0.6)
  OS sf +3 cyl -1.25 ax 60 (acuitate vizuala 1)

  2. Pentru letile de contact (FARA PROBA LENTILE)
  OD sf +4.25 cyl -1.25 ax 100 (raza de curbura -, diametru -)
  OS sf +3 cyl -1.25 ax 60 (raza de curbura 8.6, diametru -)

  Am comandat lentile de contact TopVue Air for Astigmatism conform recomandarii.
  Am citit in instructiuni ca lentilele torice trebuie plasate astfel incat marcajul lor sa corespunda orei 6 de pe ceas.
  Eu nu am reusit sa gasesc acest marcaj (l-am cautat 3 persoane) si le-am pus cum am nimerit.
  Problema este ca vedeam mai prost decat fara ochelari. Scrisul de pe monitor parea usor inclinat sau dublat/tremurat; vedeam tot timpul incetosat (abia distingeam persoanele aflate la 2 m). Am purtat lentilele 8 ore fara nicio imbunatatire. Dupa ce le-am dat jos ochiul drept incepea periodic sa perceapa informatia incetosat. Dupa ce clipeam de cateva ori sau il frecam isi revenea.

  Este normal asa ceva (necesita perioada de acomodare a ochiului cu noile dioptrii) sau ar fi trebuit sa vad clar de la inceput? Mentionez ca in timpul consultului am probat ochelari cu noile dioptrii pentru ~ 15 minute si m-am adaptat foarte repede.

  Va rog daca se poate sa imi spuneti daca intradevar exista un marcaj special pentru lentilele torice si trebuie pozitionate in functie de el. Posibil din aceasta cauza sa nu vad deloc cu lentilele? In caz ca nu aceasta este problema, va rog sa imi oferiti o parere legata de prescriptia pe care am primit-o sau sa imi spuneti daca au existat cazuri in care ochiul a avut adaptare de lunga durata.

  Multumesc,
  Irina
  03-02-2017 |
 • Raspuns pentru dna Anca Ichim,
  Buna ziua,
  Mai intai trebuie sa stim ce acuitate vizuala are copilul la fiecare ochi in parte si daca masuratorile s-au obtinut dupa administrare de picaturi, asa cum este corect (ciclogyl).
  Daca vederea copilului nu este buna la distanta, inseamna ca are miopie mica, care debuteaza frecvent la varsta scolara.
  In aceasta situatie copilul trebuie sa poarte ochelari.
  La prescriptia a doua,am observat ca s-a adaugat o combinatie cilindrica de 0,25 dioptrii, fara a preciza si axul.
  Acesta este un astigmatism foarte mic, care de obicei nu necesita corectie daca este pe axul 0-180 (este fiziologic).
  Va sfatuiesc sa mergeti la medicul oftalmolog care l-a consultat pe copil si sa-l rugati sa va raspunda la toate intrebarile pe care le aveti in legatura cu problema vizuala a copilului dumneavoastra.
  Dr. Cristina David
  05-02-2017 |
 • Buna ziua! Am facut un consult oftalmologic acum 2 ani la o clinica privata deoarece facusem mai multe perechi de ochelai in urma controalelor oftalmologice si nu vedeam cu ei. Diagnosticul a fost de astigmatism si ochelarii prescrisi aveau: OD: sph +0.50, Cyl -0.50 Ax 170 grade. OS: sph +0.50, Cyl -0.50, Ax 175 grade. Cu ochelarii facuti m-am simtit foarte bine de la prima utilizare. Acum insa,am vrut sa imi mai fac 2 perechi, intre care si unii cu lentile heliomate, dupa aceeasi reteta. Am constatat ca nu vad cu ei, imi e mai bine fara ei decat cu ei. M-am chinuit sa ma acomodez (asa mi s-a spus) cateva zile si efectiv imi fug literele si se dubleaza cand ii port. Am fost la alt laborator de optica si mi i-a masurat. Dioptriile sunt corecte, dar axul este 82 la OD si 76 la OS. Mi s-a spus ca e o transpozitie si ca este acelasi lucru. Este adevarat? Se vor acomoda ochi cu ei sau va fi mai rau si nu trebuie sa ii mai port? Ce sa fac? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  Cristina
  05-02-2017 |
 • Raspuns pentru Cristina,
  Buna ziua,
  Consultul oftalmologic este recomandat a se efectua o data pe an, atat pentru verificarea dioptriilor cat si pentru evaluarea starii de sanatate oculara. Pot exista modificari de dioptrie datorate activitatii profesionale zilnice, conditiilor de munca, problemelor de sanatate cat si inaintarii in varsta.
  Efectuarea unei noi perechi de ochelari presupune o noua vizita la oftalmologul dvs, fie chiar pentru confirmare dioptriilor vechi sau pentru o mica ajustarea a dioptriilor care poate aduce un plus de confort si claritate. Dealtfel, un profesionist al vederii vigilent, va sugera actualizarea dioptriilor in cazul prezentarii unei retete mai vechi.
  Controlul de rutina poate evidentia si inceputul unor afectiuni oculare care, descoperite la timp, pot fi mai usor gestionate.
  Informatiile primite de dvs legate de transpozitie sunt corecte.
  Va recomand, asadar, un nou consult oftalmologic, explicandu-i medicului simptomele.
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  07-02-2017 |
 • Raspuns pentru Irina,
  Buna ziua,
  Prescrierea si adaptarea corecta a lentilelor de contact este un consult mai laborios dar plin de satisfactie, mai ales atunci cand produce efectul "wow" pacientului. Intelegem ca lentila de contact trebuie sa aduca o imbunatatire a calitatii vietii:libertatea de miscare- orice activitate sportiva, incredere in propria persoana-vad bine si nu port ochelari!, si nu o complicare a ei.
  Nu se accepta a se comanda lentile de contact de niciun fel, cu atat mai mult cele torice, fara proba prealabila cu acestea. Daca nu exista in dotarea cabinetului lentilele de proba, acestea se comanda cu parametrii specifici ( raza de curbura, diametru), urmand o noua vizita pentru adapare , evaluare si comanda finala.
  Este un proces laborios deoarece presupune mai intai actualizarea corectiei aeriene, apoi folosind valorile obtinute dupa corectia vertex se va alege lentila de proba torica cea mai apropiata de prescriptie ca sfera, cilindru si ax (cf. tabelului de conversie), se adapteaza lentila de proba torica, se asteapta cateva minute dupa insertia lentilei pentru a-i permite centrarea, se verifica apoi caracteristicile necesare unei adaptari corecte, se verifica acuitatea vizuala cu lentile, daca e nevoie se poate efectua supra-corectia sferica si se obtine astfel lentila torica potrivita, abia acum fiind recomandata lentila de contact finala.
  Lentilele de contact torice au un marcaj de orientare (marcaj de pozitie) cu ajutorul caruia se apreciaza stabilitatea rotationala (aceste marcaje se observa doar la biomicroscop si sunt cele mai importante repere care asigura claritatea corectiei).Fara a se verifica aceste marcaje nu se poate comanda lentila de contact torica!Urmeaza instruirea pacientului in manevrarea, aplicarea si scoaterea lentilei de contact cu usurinta.
  Obiectiile dvs sunt perfect indreptatite daca nu s-au respectat acesti pasi importanti!
  Asadar, marcajele exista, in functie de ele se stabileste axul lentilei; sunt necesare cateva minute pentru aprecierea adaptarii si centrarii corecte a lentilei-nu 8 ore; trebuie sa fiti initiata in manevrarea lentilei de contact astfel incat sa aplicat lentila tot timpul corect!(pe fata si nu pe verso!).
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  07-02-2017 |
 • Buna ziua,

  Va multumesc mult pentru explicatii!

  Sper ca am inteles corect. In functie de acest marcaj se calculeaza axul "final"?
  In concluzie marcajul de orientare/pozitie nu vizeaza pacientul. Am crezut ca lentila trebuie rotita si aplicata in functie de acesta.

  Imi este clar acum ca trebuie sa revin la cabinet.

  Multumesc,
  Irina
  08-02-2017 |
 • Axul lentilelor de contact este acelasi cu cel al lentilelor pentru ochelari, se stabileste atunci cand se face prescriptia. Insa lentilele de contact torice trebuie probate inainte de a se da comanda tocmai pentru a se verifica daca se centreaza bine!
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  13-02-2017 |
 • Buna ziua

  Ma numesc Xenia. Am 27 ani si am strabism convergent operat si hipermetropie. de curand am fost la control dar la un alt medic ... nu la cel la care obisnuiam sa umblu, Azi mi au fost gata si ochelarii care difera fata de cei care i am avut ... sunt cu 0.5 mai mari diopriile la ambii ochi, dar ce ma nelinisteste este valoarea axului care acum 2 ani era 80 iar acum este 165. si nu stiu de ce. Sa am incredere? De azi dimineata port noii mei ochelari cu care vad bine insa ma cam ametesc si imi este greu sa fac miscari bruste. Ma ajutati va rog?
  Xenia
  16-02-2017 |
 • In urma controlului efectuat la un copil in varsta de 4 ani si 8 luni dupa refractometrie cu ceva picuri cyclogen si dupa 40 minute de asteptat rezultatul a fost :dreapta +1,00 ;+0.75 si stanga +1,00 ; +0.75.Rezultatele dioptriilor sunt normale pt varsta lui?multumesc!
  rares
  21-02-2017 |
 • Raspuns pentru Xenia
  Buna ziua,
  Postarea dvs nu precizeaza care sunt valorile dioptriilor ( sfera, cilindru, ax). Va sfatuiesc sa va prezentati la optica medicala unde v-ati comandat ochelarii si sa le explicati ce dificultati de adaptare aveti cu noii ochelari. Diferenta de ax poate fi din transpozitia cilindrului din semnul + in semnul -, situatie cand dioptriile sunt de fapt echivalente.Pentru siguranta dvs este bine sa vorbiti cu consultantul de vanzare si sa comparati reteta de la medic cu valoarea lentilelor de pe ochelari, masurata la lensmetrul computerizat.
  Dr.Cristina David
  21-02-2017 |
 • Raspuns pentru Rares
  Buna ziua
  Valorile dioptriilor sunt normale pentru varsta copilului si nu necesita purtatea de ochelari, daca micutul nu prezinta deviatii ale ochilor
  ( strabism ) .
  Dr.Cristina David
  21-02-2017 |
 • Buna ziua, doamna doctor!

  In primul rand vreau sa va multumesc pentru faptul ca va faceti timp sa ne ajutati.

  As vrea sa va intreb ce inseamna VD:12.0
  Am primit prescriptie fara a-mi fi puse picaturi si nu stiu cat de corect au fost facute masuratorile, plus ca am strabism de cand ma stiu, iar doamna doctor la care am fost mi-a spus ca nu am, desi este vizibil, concluzia fiind doar astigmatism. Prin urmare am primit urmatoarele valori:

  OD: sph +4.00 cyl +3.00 axa 85
  OS: sph +3,25 cyl +4,50 axa 95
  PD 64
  cu toate acestea insa, cifrele de la panou erau in ceata, doar primele doua randuri se vedeau putin mai clar. Sa merg si la al doilea medic?
  Multumesc anticipat!
  Adriana
  01-03-2017 |
 • Buna ziua ! ?ti?i cumva dac? exista lentile de contact torice pt astigmatism de 0.5??? La clinicile ?i magazinele de specialitate cât ?i pe internet am g?sit doar pt astigmatism mai mare de 0.75 , Mul?umesc
  Maria
  14-04-2017 |
 • Raspuns pentru Maria,
  Buna ziua,
  Firmele producatoare de lentile de contact moi pun la dispozitie lentile torice incepand de la cyl de o,75 dioptrii.
  Dr.Cristina David
  17-04-2017 |
 • Buna ziua,

  Am fost recent la o consulta?ie de rutina la un centru optica si am primit reteta OD sf +2.50 cyl -3 iar OS -3,75 si Ax 180 insa nu ii pot purta)nu e vb de clasica acomodate, port ochelari de 10 ani insa niciodat? nu am avut senza?ie de rau fizic, ame?eala, grea?? ). Am mers la un alt centru de optica si am cerut remontarea vechilor lentile( dupa o s?pt?mâna) si m-am programat la un alt medic unde am facut consulta?ie cu pic?turi. Reteta data acum este: OS -3,5 iar OD cyl -3,5 Ax 0. Men?ionez ca anul trecut am avut OS -3,5 Sferic, OD -3 Ax 10. Am revenit la centrul de optica unde am facut ochelarii si am ref?cut testele si lor le rezulta ca dioptriile lor sunt ok( mie imi pun lentile di eu xic daca vad sau nu fara a ?tii ce dioptrii am pe ochi). Cei de la optica presupun ca ar fi o pb de model lentila( asferica sau ceva de genul) si ca nu considera ca trebuie crescut cilindrul la ochi drept. Ce p?rere aVeti, care pare mai plauzibila? Nu as vrea sa imi stric vederea si mai mult cu ochelari gre?ita si imi e groaza sa merg ka alt medic sa nu aud o alta combina?ie de dioptrii
  Oana
  28-04-2017 |
 • Scuze, reteta data de centrul de optica e OD sf +0,5(nu 2,5) cyl -3 OS-3,75 sferic Ax 180. Multumesc mult
  Oana
  28-04-2017 |
 • Baiatul meu are 17 ani si poarta ochelari de corectie de la varsta de 3 ani.Pana la ultim:ul control a avut dioptrii la ambii ochi de +3,5 cu cil-0,75.La ultimul control i-au fost schimbate dioptriile astfel:departare OD+1,5cil+1,5,AX 170°,OS+1,5,cil+1,AX130°.Mentionez ca baiatul are strabism convergent la ochiul drept.Dupa schimbarea ochelarilor imi spune ca vede in ceata si il dor ochii.Va rog sa-mi spuneti si parerea dumneavoasta.Va multumesc.
  Nedelcu Loredana
  05-07-2017 |
 • La OD axul este de 70°nu de 170
  Nedelcu Loredana
  05-07-2017 |
 • Buna ziua,

  Pentru a formula o parere este util sa avem informatii cat mai precise.La ochelarii purtati anterior de fiul Dvs nu ati precizat axul lentilei cilindrice, adica +3,50 d sf si -0,75 d cyl ax ??

  La noii ochelari se poate exprima si astfel :
  ochiul drept +3,00 d sf/-1,50 d cyl ax 160
  ochiul stang +2,50 d sf/-1,00 d cyl ax 40

  Deci s-a marit valoarea cilindrului si, posibil, axul.
  Pot fi, asadar, probleme de acomodare cu noua pereche de ochelari.

  Pentru siguranta va sfatuiesc sa discutati cu medicul care a realizat prescriptia de ochelari, sa ii relatati simptomele pe care le acuza fiul Dvs si sa-i arati ce a purtat anterior.
  Dr.Cristina David
  05-07-2017 |
 • BUNA ZIUA D-na Doctor,

  Astazi pot veni cu date mai precise referitoare la ochelarii baiatului meu. Asa cum vam spus Remus poarta ochelari de corectie de la 3 ani.Precizez ca are stabism convergent la ochiul drept.La penultimul control efectuat in 2015 i-au fost prescrisi ochelari astfel:
  OD:+3 d sf/-1.25 cil ax160°
  OS:+3 d sf/-0.75 cil ax40°
  Acum la ultimul control i-au fost schimbati total ochelarii ,lentilele lui sunt acum astfel:
  OD:+1.5 d sf/+1.5 cil ax70°
  OS:+1.5 d sf /+1 cil ax130°
  Remus imi spune ca afara nu are nimic ,nu-l supara vederea ,dar cand intra in casa vede ca si cand i s-ar fi pus picaturi in ochi(cele care se pun inainte de masuratori),il obosesc.Precizez ca poarta noii ochelari de doua zile si nu se observa nici o ameliorare.Am sunat si la clinica si de acolo ni s-a spus sa mai asteptam pana saptamana viitoare ca poate este nevoie de o perioada mai mare de timp pana se adapteaza ochii la noii le lentile.Va rog sa-mi spuneti si parerea Dumneavoastra.Va multumesc.
  Loredeana Nedelcu
  06-07-2017 |
 • Buna ziua,

  Sunt purtatoare de ochelari de vedere de vreo 7 ani. In ultimii 4 ani am avut dioptriile OD sf -0,50 OS sf -0,50 DP 62. (control la fiecare 1 an si câteva luni)
  In urma consultului de anu acesta mi s-au recomandat ochelari de vedere pentru distanta ca urmare a urmatoarelor rezultate:
  Fara picaturi: OD sph -0,25 cyl -0,75 axs 176; OS sph 0,00 cyl -0,75 axs 25

  Cu picaturi: OD sph -0,00 cyl -0,75 axs 174
  OS sph 0,00 cyl -0,50 axs 22

  Recomandarea finala: ochelari de distanta pt OD sph 0,00 cyl -0,50 axs 180 si pt OS sph 0,00 cyl -0,50 axs 25
  DP 62.

  I-am facut conform recomandarii finale dar am senzatia ca vad in ceata, vad putin mai bine cu ei decat cu ochiul liber, dar literele par dublate, cand rotesc capul am o senzatie de ameteala. Am mai comparat si cu cei vechi (sph -0,50 la ambii ochii) si cu aceia vad mai clar.
  Este vorba de acomodare sau mi s-au gresit diopriile?
  Ce imi recomandati dumneavoastra?

  Va multumesc mult!
  Oana Moreni
  26-09-2017 |
 • Buna ziua,
  Am o fetita in varsta de 6 ani, suntem purtatoare de ochelari de 1 an si jumatate, iar anul acesta am fost la control si la medicul de anul trecut dar am vrut sa mai cer inca o parere, as dori daca se poate sa ma lamuriti cu privire la reteta de prescriptie ochelari, este diferita sau sunt identice?Diagnostigul este acelasi Astimagtism Hipermetropic Compus.
  Reteta 1:
  OD: SF+1.50 CYL-1.75 AX 5
  OS: SF+1.50 CYL-1.75 AX 8
  Reteta 2:
  OD CYL+1.50 AX 90
  OS CYL+1.50 AX 93
  Multumesc,
  CRINA BENEA
  02-10-2017 |
 • Raspuns pentru Oana Moreni
  Buna ziua,
  Am constatat ca noua reteta de ochelari corespunde cu valorile refractiei oculare masurate cu si fara picaturi, care arata un astigmatism miopic simplu. Inainte ati purtat lentile sferice pentru miopie.Va recomand sa mergeti la cabinetul oftalmologic unde ati facut consultatia si sa relatati dificultatile de acomodare pe care le aveti. Cu siguranta vor gasi cea mai buna solutie ca sa vedeti bine si sa sa simtiti confortabil cu noii ochelari.
  Dr.Cristina David
  02-10-2017 |
 • Raspuns pentru Crina Benea

  Buna ziua,
  Puteti fi linistita in privinta corectiei optice a fetitei Dvs.
  Prescriptiile de ochelari sunt echivalente, deci ambele sunt corecte.
  Dr.Cristina David
  02-10-2017 |
 • buna ziua!am facut un control oftalmologic de rutina fetitei mele de 2 ani la care s a constatat (cu picaturi pt dilatare) : refractie cicloplegica
  vd:12 cyl:mix
  os:+1.25 +1.5 ax 80
  od:+1.75 +1.5 ax 80
  mi s a spus sa revin la control dupa 6 luni pt ca e prea mica sa poarte ochelari..ce presupune acest diagnostic,este grav?,ar trebui sa consult si un alt medic?Multumesc
  Elena
  05-10-2017 |
 • Buna ziua. Am fost diagnosticata cu astigmatism miopic iar din motive estetice, am vrut sa renunt la ochelari si sa-mi achizitionez lentile de contac. Prescriptia este asa: OD:Sfera -0,75, cilindru -1.00, ax 150 iar OS: sfera -0.75, cilindru -1,00, ax 30.
  Am cautat lentile de contact dar cilindrul de -1.00, NU EXISTA, decat -0.75, -1,25, -1.75, -2,25. Cu ce pot inlcui -1,00? Multumesc
  Bogdan Camelia.
  09-10-2017 |
 • Raspuns pentru Elena,

  Diagnosticul pentru fetita dvs este astigmatism hipermetropic compus, insa daca micuta nu prezinta deviatie a ochilor (strabism), nu sunt necesari ochelarii la aceasta varsta. Este bine sa respectati controalele medicale periodice recomandate de medicul oftalmolog.
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  15-10-2017 |
 • Raspuns pentru Bogdan Camelia,

  Buna ziua,
  Intr-adevar, firmele producatoare de lentile de contact livreaza lentile torice incepand cu 0,75 dioptrii cilindrice.
  Prescriptia transmisa de dvs este pentru ochelari. Daca ati fi solicitat si prescriptie pentru lentile de contact, specialistul v-ar fi recomnadat cea mai buna corectie pentru dvs. in urma probei obligatorii cu lentile de contact de diagnostic din cabinet!
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  15-10-2017 |
 • online viagra
  http://viagraomz.com/ - Hello!
  cheap viagra , cialis online , online viagra , cialis cheap , cialis cheap ,
  online_viagra
  14-12-2017 |
 • cialis canada
  http://cialisqnz.com/ - Hello!
  generic cialis online , cialis canada , cialis canada , payday loans online , buy generic viagra ,
  cialis_canada
  15-12-2017 |

Participaţi la discuţii

Câte stele credeţi că merită articolul:

 • Rating: 3.4/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Rating: 3.4/5 (Voturi:284)

NUME:
 
E-MAIL(nu se face public):

ADĂUGAŢI UN COMENTARIU:


Codul din imagine:   This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Novaoptic