A A A

Novaoptic
Novaoptic
Menu top
Menu bottom

Astigmatismul, cea mai comuna problema vizualaVasilica Vizdoaga
Vasilica Vizdoaga
Psiholog, Optometrist
 
Fa o programare
Pune o intrebare
Vezi CV-ul


Descrierea astigmatismului
Astigmatismul (din grec. ”a” = fără şi ”stigma”= stigmă, sau punct de focar) este cea mai comună problemă vizuală. Astigmatismul este o ametropie de curbură în care focarul principal al razelor incidente nu este format dintr-un singur punct, ci dintr-o serie de puncte (devine liniar); fiecare meridian al mediilor optice având punctul sau focarul propriu.


Fig. 1 Schița ochiului astigmat

Pe când imaginea în centrul focarului a unei surse de lumină îndepărtate are o formă sferică în cazul ochiului normal, va apărea o imagine sub formă de două linii pe punctul focal în cazul astigmatismului, datorită refracţiei diferite a razelor de lumină cu cât cele două imagini sunt mai îndepărtate una de alta cu atât gravitatea astigmatismului e mai mare.

Astigmatismul regulat este acela în care fiecare meridian are aceeaşi refracţie în oricare punct al său, iar trecerea de la refracţia unui meridian la refracţia meridianului vecin se face treptat. Sunt forme regulate de astigmatism, când cele două imagini virtuale formate pe retină care pot fi situate la distanţe diferite între ele după gravitatea bolii, dar imaginile sunt întotdeauna amplasate pe o axă verticală, pe când la formele neregulate imaginile se află în poziţia a unui de unghi de 90° sau aşezate oblic una faţă de alta.

Prevalenţa în populaţie a astigmatismului pare a fi mare: un studiu american publicat în ,,Archives of Ophthalmology” demonstra că trei din zece copii între 5 şi 17 ani prezentau astigmatism, de valori diferite; un studiu brazilian recent punea în evidenţă faptul că 34% dintre studenţii dintr-un oraş erau astigmaţi; un studiu focusat pe adulţii din Bangladesh a demonstrat o frecvenţă de 1 la 3 (32,4%) a astigmatismului printre persoanele trecute de 30 de ani. De asemenea, studiile indică o creştere a prevalenţei astigmatismului, în special al astigmatismului contrar regulei, proporţional cu vârsta, o posibilă cauză fiind modificările care apar la nivelul corneei odată cu înaintarea în vârstă.

Descriere din punct de vedere optic
În condiţii normale, meridianul vertical al ochiului este uşor mai bombat, ca urmare a turtirii globului de către pleoapa superioară. Acest meridian are o refracţie miopică de – 0,5 dioptrii, determinând astigmatismul fiziologic, compatibil cu vederea clară.

Fig.2 Vedere normală Fig.3 Vederea în astigmatism


După refracţia meridianelor principale întâlnim:
 • Astigmatismul simplu: un meridian principal este emetrop, iar celălalt este hipermetrop sau miop;
 • Astigmatismul compus: ambele meridiane sunt hipermetroape sau mioape, dar de grad diferit;
 • Astigmatismul mixt: un meridian principal este miop, iar celălalt este hipermetrop.

Fig. 4 Imagine percepută de un pacient
cu astigmatism
Dacă meridianul principal vertical este mai refringent, iar cel orizontal este mai puţin refringent, vorbim de astigmatism conform regulei sau direct (conform astigmatismului fiziologic), iar dacă cel orizontal este mai refringent, vorbim de astigmatism contrar regulei sau indirect. Prin corecţie se suprimă diferenţa de refracţie dintre cele două meridiane. Astigmatismul neregulat se datorează unor afecţiuni corneene (infiltrate, cicatrici, degenerescenţe). În cest tip de astigmatism există diferenţa de refracţie, nu numai între meridiane diferite, ci şi între diferite puncte ale aceluiaşi meridian.Clasificarea tipurilor de astigmatism
Astigmatismul regulat este un viciu de refracţie în care variaţia curburilor se produce continuu, neliniar în funcţie de poziţia meridianului între o valoare maximă şi una minimă.

Clasificarea etiologică a astigmatismelor regulate
Astigmatismul regulat de origine corneană este cel mai frecvent. Acest astigmatisme pot fi primare sau secundare.
Astigmatismul primar cornean este determinat genetic şi se transmite autozomal recesiv.
Astigmatismul secundar cornean este produs fie de factori indirecţi (presiune asupra corneei determinată de şalazion, tumori palpebrale, tumori orbitale) fie de factori direcţi (chirurgia cataractei, chirurgia refractivă).
Astigmatismul regulat de origine cristaliniană apare după subluxaţii de cristalin sau în stafiloame posterioare asociate miopiei degenerative.

Clasificarea optică (în funcţie de poziţia celor două meridiane faţă de 0 şi 90 de grade)
Orice astigmatism care are axe diferite de 0 sau de 90 de grade se numeşte astigmatism oblic. În funcţie de poziţia liniilor focale faţă de retină:
 • astigmatismul simplu în care o linie focală se află pe retină;
 • dacă cealaltă linie focală se află în faţa retinei se numeşte astigmatism miopic simplu (9%);
 • dacă se află în spatele retinei, astigmatism hipermetropic simplu (13%).

În primul caz meridianul cu putere dioptrică maximă este miop, cel cu putere dioptrică minimă este emetrop. În cel de-al doilea caz meridianul cu putere dioptrică maximă este emetrop şi cel cu putere dioptrică minimă este hipermetrop.

- astigmatismul compus în care ambele linii focale se află fie în faţa retinei (astigmatism miopic compus 38%) fie în spatele ei (astigmatism hipermetropic compus 27%); - dacă o linie focală se află în faţă şi cealaltă în spatele retinei se numeşte astigmatism compus mixt (11%).

În funcţie de poziţia liniilor focale una faţă de cealaltă:
 • astigmatismul conform regulii în care linia focală anterioară este cea orizontală; meridianele verticale (între 60 şi 120 de grade) au o curbură mai mare decât cele orizontale;
 • astigmatismul invers regulii în care linia focală anterioară este cea verticală; meridianele orizontale (între 150 şi 30 de grade) au o curbură mai mare decât cele verticale.

Astigmatismul neregulat este un viciu de refracţie în care suprafaţa refractivă oculară neregulată induce un front de undă neregulat corespunzător unei puteri dioptrice care variază neuniform, impredictibil dintr-un punct în altul al corneei.

Clasificarea etiologică:
Astigmatismul neregulat cornean este cel mai frecvent şi este datorat unei multitudini de entităţi patologice care modifică suprafaţa anterioară a corneei: keratoconul, ulcerele corneene, cicatricile corneene, ectazii corneene, pterigionul. Chirurgia refractivă poate induce astigmatisme neregulate. Astigmatismul neregulat cristalinian este foarte rar şi poate fi produs de lenticonul posterior sau anterior.

Clasificarea topografică a astigmatismului neregulat cornean
Există patru tipuri de astigmatism neregulat caracterizate prin următoarele anomalii de suprafaţă corneană: elevaţie centrală, arie de aplatizare, elevaţie excentrică sau arie de aplatizare excentrică.

Manifestări subiective ale astigmatismului
Pe de o parte, astigmatismul miopic compus determină distorsiuni în procesul de percepţie a imaginilor, în special a celor îndepărtate. Ca regulă generală, imaginea formată pe retină este înceţoţată iar pacientul acuză lipsa de claritate la vederea la distanţă. Când se determină acuitatea vizuală, se sesizează câteva aspecte semnificative: - pacientul confundă literele (N in loc de H) și cifrele (8 în loc de 6); - acuitatea vizuală este variabilă la examinări succesive în funcţie de starea de oboseală vizuală. Pe de altă parte, astigmatismul necorectat poate determina o lipsă de încredere în propria persoană.

Metode şi mijloace de ameliorare
Ameliorarea astigmatismului miopic compus se face prin compensare cu sisteme optice. Compensarea încearcă să apropie sistemul optic de starea de emetropie, dar nu face problema să dispară; din acest motiv este mai potrivit termenul de compensare faţă de cel de corecţie.Valoarea compensării se fixează după un examen complet, având în vedere analiza focalizării, binoculizării, identificării, relaţia individului cu mediul. La un subiect tânăr, comportamentele operaţionale pot fi destul de flexibile, noţiunea de confort are puţină importanţă, datele structurale şi funcţionale fiind primordiale.

Compensarea astigmatismului trebuie să preceadă definitivarea echilibrului sferic. Datele structurale furnizate de keratometrie constituie baza oricărei compensări a astigmatismului. Ea trebuie modificată în funcţie de incidenţele cristaliniene. În cazul ametropiilor sferice în vederea la distanță, dacă valorile numerice găsite sunt foarte apropiate, compensarea este stabilită şi urmează alegerea modului decompensare. Dacă valorile numerice sunt diferite, rezultatele fluctuante, comportamentele nedeterminate, compensarea este dificil de stabilit.

În astigmatism există două planuri ale punctului remotum, unul pentru fiecare meridian principal. În astigmatismul miopic simplu, un plan este situat la infinit şi celălalt este plasat la o distanţă finită în faţa ochiului. În astigmatismul miopic compus, ambele planuri ale punctului remotum se află în faţa ochiului. În astigmatismul hipermetropic simplu un plan este situat la infinit şi celălalt este plasat în spatele ochiului. În astigmatismul hipermetropic compus, ambele planuri ale punctului remotum se află la distanţe finite în spatele ochiului. În astigmatismul mixt, unul din planuri este situat în spatele ochiului şi celălalt în spatele ochiului.

Principiul corecţiei astigmatismului este acela de a intercala o lentilă astigmică a cărei putere variază în funcţie de meridianele principale ale ochiului astigmat.lentila sferocilindrică posedă o diferenţă de putere între meridianele sale principale de putere maximă şi minimă, numite cilindri care compensează astigmatismul ochiului, făcând să se suprapună cele două focale într-un focar punctiform şi o putere sferică care aşează imaginea pe retină.

Puterea cilindrului acţionează pe o focală paralelă cu axa sa în cazulunei corecţiicu cilindru ,,minus,, ; se poate spune că cilindrul negativ cu axa de 0° ,,trage,, focala orizontală făcând-o să fuzioneze cu focala verticală sub forma unei imagini punctiforme iar puterea sferică ,,pozitivă,, duce imaginea aceasta pe retină. O lentilă cilindrică corectoare va forma la infinit imaginea unei linii situate în punctum remotum. Alt cilindru de putere corespunzătoare plasat la 90° de primul va fi necesar prnztu a forma imaginea altei linii perpendiculare pe prima situată în planul focal secundar al punctului remotum.

Un pacient cu astigmatism nu poate obţine claritatea imaginii modificând acomodaţia sau plasând un obiect în oricare dintre planurile focale ale punctului remotum. El trebuie să utilizeze lentile cilindrice sau sfero-cilindrice pentru a corectaaceastă condiţie optică.

Pacienţii cu astigmatism necorectat se plâng de o acuitate vizuală proastă, în special aceia care au astigmatism contrar regulei; un astigmatism conform regulei este mai puţin supărător, deoarece cele mai multe litere din alfabetul nostru , ca şi obiectele înconjurătoare sunt de cele mai multe ori alungite în sens vertical şi de aceea mai puţin supuse unei distorsiuni verticale.Consecinţele necorecţiei
Pacientul cu astigmatism mic s-ar putea să nu remarce nimic sau doar o vedere usor neclară. Uneori astigmatismul necorectat poate da dureri de cap sau de ochi şi poate produce vedere distorsionată şi intunecată.

Astigmatismele importante determină la copii scaderea acuităţii vizuale, vedere inceţoşată, inclinarea sau rotaţia capului, îngustarea fantei palpebrale (micşorarea ochilor), apropierea textului de ochi la citit, dureri de cap exacerbate de concentrarea vizuală. Uneori viciul de refracţie este unilateral sau are o valoare mai mare la un ochi şi mai mică la celălalt ochi – situaţie denumită anizometropie. În astfel de situaţii este posibil să apară complicaţii pe termen lung, cum ar fi strabismul şi ambliopia.

Ambliopia reprezintă lipsa de dezvoltare a vederii datorită “semnalului” slab primit de scoarţa cerebrală de la unul sau ambii ochi. Există un adevărat program cu etape bine stabilite care este responsabil de dezvoltarea vederii. Un copil normal până la aproximativ 6 luni trebuie să înceapă să fixeze obiectele şi să le urmărească. La vârsta de 4 ani acuitatea vizuală trebuie să fie de 60% (cel puţin) din vederea adultului şi la 6 ani trebuie să atingă nivelul vederii adultului. Dacă în această perioadă “plastică” de dezvoltare continuă a circuitelor nervoase implicate în procesul vederii apare o perturbare- fie imaginea nu ajunge pe retină datorită cataractei sau a unei pleoape căzute sau dacă imaginea formată nu e clară (cum se întâmplă în viciile de refracţie) sau dacă ochii nu văd aceeaşi imagine şi unul din ei este deviat, rezultatul final este o imagine “bruiată” care este neutralizată de creier. Treptat, dacă nu se îndepărtează în timp util obstacolul, nu se poartă ochelarii sau nu îşi revine ochiul, acesta rămâne neglijat şi la final, când procesul de dezvoltare a vederii s-a încheiat, rămâne cu un handicap care nu mai poate fi recuperat niciodată.

Strabismul este adesea întâlnit şi se manifestă prin pierderea controlului paralelismului globilor oculari şi devierea unuia sau a ambilor ochi. Poate apărea de la naştere (strabism congenital) sau se poate declanşa mai târziu, iar în acest caz vorbim despre strabismul acomodativ, apărut ca o consecinţă a necorecţiei unui viciu de refracţie. Mecanismele prin care se controlează poziţia ochilor se perfecţionează în primii ani de viaţă, în mod continuu, odată cu dezvoltarea vederii. De aceea, pe toată perioada copilăriei, părinţii trebuie să urmărească la copii mişcările ochilor.

Fig.5 Copil cu strabism convergent Fig.6 Copil cu strabism convergent


Strabismul convergent (cel mai frecvent) apare când ochii sunt deviaţi înăuntru, spre nas. Atunci când ochii sunt deviaţi în afară, spre tâmplă, strabismul se numeşte divergent. Dacă părintele observă că unul sau ambii ochi sunt deviaţi, chiar atunci când copilul este sub un an, trebuie să se adreseze unui medic oftalmolog. Chiar şi la vârste foarte mici există mijloace de tratament. La fel ca în orice altă afecţiune a ochiului copilului mic, orice întârziere în iniţierea unui tratament de specialitate se poate reflecta în dezvoltarea corectă a acuităţii vizuale şi în reducerea colaborării normale între cei doi ochi. Tratamentul constă în acoperirea ochiului mai bun pentru a stimula ochiul slab, în prescrierea unor ochelari (dacă există un viciu de refracţie), în efectuarea unor exerciţii (gimnastica oculară) iar dacă ochii nu pot fi îndreptaţi prin alte mijloace, se recomandă şi intervenţii chirurgicale.

Dezvoltarea rapidă şi importantă a funcţiei vizuale în primii ani de viaţă justifică necesitatea depistării rapide şi tratării tulburărilor vizuale la copii. Şansele recuperării funcţiei vizuale sunt cu atât mai mari cu cat tratamentul corect este instituit mai precoce. Rolul părinților este esenţial, iar colaborarea cu cadrele didactice (educator, invatatori, profesori) şi cu medicul oftalmolog va conduce la cele mai bune rezultate.

Tipul compensării
Astigmatismul poate fi corectat prin trei mijloace: cu ochelari cu lentile sfero-cilindrice, lentile de contact torice sau prin chirurgie refractivă. Corecţia prin ochelari este cea mai des utilizată şi asigură cea mai bună şi stabilă imagine proiectată pe retină; monturile pentru ochelarul astigmatului ar trebui să fie robuste, stabile, pentru a fi siguri că axul stabilit al cilindrului rămâne în aceeaşi poziţie, indiferent de mişcările pe care purtătorul le face pe parcursul unei zile.

Fig.7 Imagine a unui obiect (a) reală şi
(b) deformată, aşa cum poate fi văzută
de un pacient cu astigmatism
Fig.8 Lentilele de contact în astigmatism


Lentilele de contact vor fi speciale, torice, dure pentru astigmatismele mari şi moi (soft) pentru astigmatismele mici. Corecţia cu lentile de contact este preferată din motive estetice, din motive legate de profesia purtătorului sau de hobby-urile sale (de exemplu pentru sport), mai rar din motive optice (de exemplu diferenţa prea mare de dioptrii între un ochi şi celălalt, caz denumit anizometropie).

Chirurgia refractivă include o sumă de procedee chirurgicale destinate reducerii viciilor de refractie ale ochiului si deci, eliminarea necesităţii de a purta ochelari sau lentile de contact. Aceste procedee au rolul de a corecta erorile de refracţie prin schimbarea distanţei focale a ochiului.

Fig.9 Corecție optică Fig.10 Chirurgie refractivă
Articole similare:

Viciile de refracție la copii
Tulburările de vedere la copii
Sindromul de oboseală vizuală la calculator
Miopia

Articole de același autor:

Comunicarea medic pacient
Glaucomul, anxietatea și depresia, o relație obligatorie?
Istoria ochelarilor
Lentilele de contact, alternativă de corecție optică
Astenopia acomodativăRecomandă:


Comentariile cititorilor(220)

 • Buna seara
  locuiesc in Ungaria. Am mers la control pentru a-mi schimba ochelarii. am primit urmatoarea reteta : diagnostic Presbitia. V: +2,0 sph +0,5 cyl ( asta stiu ca inseamna cilindric) Tg 180 = 1,0
  +1,5sph +0,5 cyl Tg 160 = 1,0
  La ochelarii de pana acum nu am avut lentile cilindrice. Acum asa am primit. Am facut deja ochelarii si nu stiu de ce nu vad bine cu ei. Parca nu pot aprecia apropierea sau departarea . Ma cam si ametesc. Am inteles ca ar trbui sa ma obisnuiesc in vreo 2 sau 3 saptamani. Dimineata cand ii pun , un pic vad mai bine. In timp obossesc. dar pe mine ce ma nedumereste este ca pana acum nu am avut cilindrice. Si la cei pentru citit am cilindrice , dar nu ma deranjeaza. aci am asa : +4,5 sph +0,5 cyl tg 180
  +4,0 sph +0,5 cyl tg 160
  As dori un sfat daca se poate. Tot ce am citit despre presbitie spune ca se corecteaza prin lentile simple. Nu gasesc nicaieri , pe net bineinteles,ca ar trebui lentile cilindrice. Va multumesc.
  Ana
  02-03-2014 |
 • Pentru Ana

  Buna ziua,
  din relatarea dvs reiese ca diagnosticul este:
  1.Astigmatism hipermetropic compus.
  2.Presbiopie.

  Aveti 2 perechi de ochelari, pentru distanta si pentru citit. Ambele perechi au lentile combinate sfero-cilindrice destinate corectarii astigmatismului.

  Pentru presbiopie aveti aditie 2,50 dioptrii sferice.
  Astigmatismul de 0,50 dioptrii cilindrice invers regulei(ax 180 grade la ochiul drept si ax 160 grade la ochiul stg) apare datorita modificarii curburii corneei odata cu inaintarea in varsta si acest lucru explica introducerea acestei combinatii, desi pana acum nu a fost.

  Legat de ameteli si dificulatile de apreciere a distantelor, va sfatuim sa va adresati opticii care v-a realizat ochelarii pentru verificarea tuturor parametrilor.
  Echipa Novaoptic
  04-03-2014 |
 • Pentru Dana,

  Buna ziua,

  Din relatarea dumneavoastra se evidentiaza:
  diagnosticul 1 - strabism convergent
  diagnosticul 2 - astigmatism hipermetropic compus.

  Evaluarea completa cuprinde masurarea unghiului de deviatie a ochilor la distanta si aproape, masurarea dioptriilor dupa administrare de picaturi cu atropina, examinarea ochilor in toate cele 8 directii principale ale privirii, comportamentul copilului la acoperirea unui ochi alternativ (cover test). Purtarea ochelarilor este obligatorie, toata ziua.


  Se recomanda rame speciale/moi, flexibile, care se adapteaza foarte bine pe fata si nu produc nici un fel de disconfort pentru copiii foarte mici. Monitorizarea oftalmologica trebuie efectuata frecvent, la 1 -2 luni.

  Daca deviatia strabica persista si atunci cand copilul poarta ochelari, este probabil un strabism care necesita interventie chirurgicala.
  Echipa Novaoptic
  04-03-2014 |
 • Pentru Ioana,

  Daca pentru corectia astigmatismului ati optat pentru lentile de contact, este recomandat sa si probati lentilele de contact corespunzatoare inainte de a le comanda, respectiv lentile de contact torice.
  Acuitatea vizuala va fi semnificativ mai buna decat echivalentul sferic propus.
  cu stima,
  Opt. Gabriela Bodnari
  05-03-2014 |
 • buna seara,

  va rog sa imi spuneti daca administrarea de tropicamida prezinta vreun risc pentru un bebe de 6 luni.

  multumesc!
  mirela
  07-03-2014 |
 • Buna ziua...imi puteti spune, va rog, daca se modifica axul ochilor??? La controlul anterior(acum 5 ani) aveam 90grade la ambii aochi, iar acum am 180 grade, este normal asa ceva sau este o eroare medicala? Mentionez ca nu vad clar cu noii ochelari...
  o zi buna!
  Florin
  08-03-2014 |
 • ziua buna,
  am efectuat un control strict pt prescriere de ochelari.
  mi s-a gasit o hipermetropie si un astigmatism de 0,5 la O.D si 0,25 la O.S.
  pt O.D. astigmatismul s-a ignorat (e normal??).
  problema este ca totusi ma deranjeaza noii ochelari de distanta.
  intrebarea mea este urmatoarea: era obligatoriu ca in urma aflarii acestui astigmatism, sa mi se efectueze si alte teste cu optotipul (mira cu raze, culori, contrast) in afara doar a celor obisnuite cu litere?
  multumesc.
  Ema
  16-03-2014 |
 • Pentru Florin,

  Multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic.
  Inteleg din relatarea d-voastra ca este vorba despre astigmatism. Lentilele pentru astigmatism pot fi exprimate in doua moduri: fie lentile cilindrice pe plus, fie lentile cilindrice pe minus.Aceasta echivalenta matematica se numeste transpozitie.De exemplu:
  -0,50 D cyl ax 90 este echivalent cu
  -0,50 D sf/+0,50 D cyl ax 180.
  Aceasta asa-zisa modificare de ax rezulta din urma acestui calcul echivalent matematic. Dioptriile nu se modifica,doar matematic le-am scris altfel.
  Daca nu vedeti clar cu noii ochelari, verificati la un laborator de optica daca au fost respectati toti parametrii prescriptiei medicale: distanta interpupilara, exactitatea axului; daca acestea corespund si neclaritatea persista,este bine sa faceti o vizita medicului prescriptor.
  Cu stima,
  GABRIELA BODNARI
  18-03-2014 |
 • Pentru Ema,

  Buna seara,
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.
  Dioptriile mentionate de d-voastra sunt mici; daca spuneti ca s-a ignorat astigmatismul pentru OD aceasta inseamna ca era unul fiziologic sau nesemnificativ.
  Ceea ce este important de stiut este varsta d-voastra,acuitatea vizuala fara corectie si cu corectie, recomadarea portului ochelarilor -permanent sau doar pentru citit- si, deasemeni daca este prima corectie optica.
  Celelale teste despre care spuneti, ele sunt obligatorii pentru orice viciu de refractei, nu numai pentru astigmatism.
  Cu stima,
  Opt.Gabriela Bodnari
  18-03-2014 |
 • Buna ziua,
  am 2 fetite gemene in varsta de 4 ani, amandoua au probleme cu vederea cu acelasi diagnostic Strabism convergent, astigmatism compus
  VOD=0,5 5/10A
  VOS=0,6 7/10A
  CU CO SF+4,50 CYL +2 AX 90 GRADE
  SF+5 CYL +2 AX 90 GRADE
  Dna doctor ne-a recomandat pe langa ochelari sa purtam ocluzor pe ochiul stang jumatate de zi.
  as dori sa stiu cat este de eficient purtarea acestui ocluzor, daca e recomandat sa se face gimnastica oculara-daca acesta are efect; fetitele vor scapa pana merg la scoala de problema cu ochiul lenes?
  Va rog sa imi raspundeti nu stiu ce sa mai fac ca sa le ajut pe fetite
  popa diana
  26-03-2014 |
 • Stimata doamna Diana Popa


  Va multumim pentru ca ati accesat site-ul Clinicii Novaoptic.

  Ocluzia ochiului bun timp de 6-8 ore pe zi impreuna cu purtarea ochelarilor este cea mai eficienta metoda de stimulare a ochiului lenes sa se dezvolte. Este necesara monitorizarea lunara a acuitatii vizuale a ambilor ochi .Ocluzia se opreste cand se obtine o vedere egala la ambii ochi sau cand ochiul ambliop nu mai inregistreaza progrese la 2-3 controale succesive.
  Pentru mai multe informatii va recomand articolele:
  http://www.novaoptic.ro/informatii-pentru-pacienti/tulburarile-de-vedere-la-copii.html
  http://www.novaoptic.ro/informatii-pentru-pacienti/afectiunile-ochiului-la-copiii-nou-nascuti.html
  De obicei recuperarea ambliopiei prin ocluzie se face la copii prescolari,deci nu trebuie sa fiti ingrijorata,caci nu va continua dupa inceperea scolii.
  Strabismul convergent trebuie evaluat si din punctul de vedere al unghiului de deviatie ( daca se reduce sau nu prin purtarea ochelarilor) si dezvoltarea vederii binoculare: fuziunea imaginilor celor 2 ochi si obtinerea vederii stereoscopice.
  Dr. Cristina David, medic primar oftalmolog
  27-03-2014 |
 • Stimate dna dr Cristina David,
  Va multumesc de info, fetitele au inceput amandoua sedinte de gimnastica oculara 1 data pe saptamana, in restul zileler purtam ocluzor 2 zile ochiul stang, 1 zi ochiul drept, iar la recomandarea dr se joaca pe laptop 30 min pe zi fiecare, urmand sa marim treptat acest interval pana la 1 ora. Dupa 10 sedinte se face o reevaluare, sper sa fie mult mai bine fetitele.Am sa va tin la curent cu evolutia lor (eu asa sper)
  Multumesc
  popa
  28-03-2014 |
 • Buna ziua. Am 20 de ani si am miopie si astigmatism iar la varsta asta am dioptriile -3,50 si -4.00. Am fost ieri la un control pentru ca nu mai vedeam foarte clar la distanta si mi-au crescut la ambii ochi cu 0,25, ajungand la dioptriile mentionate. Numai ca am senzatia ca vad totul mai aproape, mai sus si e destul de deranjant. Doctorul mi-a spus ca o sa ma acomodez in cateva zile, dar trebuie sa si conduc si imi e destul de greu. Credeti ca o sa treaca problema aceasta rapid? Mentionez ca doar cand eram mica ma obisnuiam mai greu cu dioptriile modificate. Multumesc!
  Ana
  29-03-2014 |
 • Stimata doamna Ema,

  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.
  Pentru o consultatie la Novaoptic este necesara o programare telefonica sau on-line, la D-na Dr. David Cristina.
  Pentru programare on-line accesati:http://www.novaoptic.ro/programari-online.html
  Tel. 0230/523830; 0724/232668-Novaoptic Str. Petru Rares,
  0230/530050; 0724/232664-Novaoptic G.Enescu.
  Gabriela Bodnari, optometrist
  03-04-2014 |
 • Pentru Ana,

  Iti multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic.

  In mod normal, o modificare a dioptriilor cu 0,25 este minora, poate insa sa dea un usor disconfort mai ales daca s-a produs la partea cilindrica, care insa ar trebui sa dispara dupa cateva zile de purtare a ochelarilor.
  E bine sa va asigurati ca ochelarii au fost executati corect, cu respectarea tuturor parametrilor retetei: axul corect, distanta interpupilara respectata,rama sa fie ajustata corect.
  Gabriela Bodnari, optometrist
  03-04-2014 |
 • Buna ziua,

  Apelez la ajutorul dumneavoastra cu rugamintea de a clarifica cat de cat situatia ce ma priveste. La inceputul lunii martie am fost la un control oftalmologic si am primit o hartie mica, scoasa de un aparat care (cred eu) mi-a masurat dioptriile, iar aceste valori sunt: OD +0.5 sph, -1 cyl, ax 180 si OS +2.5 sph, -3.25 cyl, ax 4. Pentru ca valorile mi s-au parut a fi mari pentru ochiul stang, am repetat control la un alt cabinet, unde am primit urmatoarea prescriptie medicala, de data aceasta scrisa de mana: OD +0.25 cyl, ax 90 si OS +2.5 cyl, ax 110. Cu aceasta ultima prescriptie am comandat o pereche de ochelari cu care vad clar, insa nu deslusesc scrisul dintr-o carte la o distanta mai mare de 15 cm fata de ochi, literele incep sa se vada in ceata si se suprapun. Am fost ulterior la un alt cabinet pentru a masura ochelarii pe care ii port de ceva timp (la care din pacate nu mai am prescriptia) si cu ochelarii noi pentru a masura dioptriile amandurora si a le compara. Pentru ochelarii noi mi s-a confirmat ca sunt conform prescriptiei OD +0.25 cyl, ax 90 si OS +2.5 cyl, ax 110, insa pentru ochelarii vechi mi s-a spus ca nu reuseste sa masoare dioptriile, fiind o combinatie intre cilindru si sfera la care nu imi poate da cu exactitate valorile. Va rog sa imi spuneti daca situatia are vreo cauza, ce prescriptie sa cred si ce ochelari ar trebui sa port? Va multumesc, Oana P.
  Oana
  04-04-2014 |
 • Buna seara, am ambliopie si strabism usor la ochiul stang corectat cu ochelari dioptrii OS +6 si OD +5 , intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca pot sa merg la Facultatea de Medicina (AMG, Radiologie ,etc)
  bogdan
  06-04-2014 |
 • Stimata doamna Oana P.,

  Inainte de a va raspunde, va multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic.
  Inteleg ca aveti o noua prescriptie de ochelari cu care vedeti clar la distnta si neclar la aproape.
  Daca varsta d-voastra este peste 40 de ani, nu se mai poate vedea clar cu aceeasi pereche de ochelari la toate distantele; ca urmare, este nevoie de o pereche de ochelari la distanta , alta pereche de ochelari la citit-varianta idela fiind ochelarii progresivi.
  Deasemeni, daca lucrati mult si la calculator,cititi mult, solicitati mult vederea de aproape, varsta este pana in 40 ani, este nevoie de o pereche de ochelari care sa aiba in partea de jos a lentilei un plus de dioptrie care sa asigure un confort bun si o relaxare a privirii pentru citit.
  Interesant ar fi de stiut cum vedeti cu ochelarii vechi, daca vedeti bine la distanta si la citit.Oricum, orice laborator de optica medicala poate sa va spuna dioptriile unui ochelar, cu o eroare de +/- 0,25 dioptrii.Nu este o scuza ca sunt combinatii de dioptrii.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  07-04-2014 |
 • Exista posibilitatea ca la astigmatismul miopic sa scada acuitatea vizuala desi dioptriile nu s-au modificat???.Am impresia in ultimul timp ca mi s-a inrautatit vederea desi la ultimul consult de acum aprox 2 luni jumatate mi s-a spus ca dioptriile au ramas la fel, cel putin la partea cilindrica,partea sfera pare un pic modificata fata de cea initila!!!
  Multumesc!
  Alex
  07-04-2014 |
 • Pentru Alex,

  Chiar daca partea cilindrica a ramas aceeasi insa s-a modificat partea sferica, inseamna ca s-a produs o modificare a dioptriilor. Este interesant de stiut daca, cu aceasta modificare s-a produs si o crestere a acuitatii vizuale.
  Trebuie comparate acuitatile vizuale, cu corectie,ale ultimului consult cu cele de acum 2 luni.De caeea trebuie pastrate toate prescriptiile de ochelari!(pentru a vedea cum evolueaza acuitatea vizuala la fiecare consultatie).
  Daca poti, revino cu mai multe informatii pentru ca raspunsul sa fie corect si complet.
  Iti multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.
  Gabriela Bodnari, optometrist
  09-04-2014 |
 • Buna ziua, port ochelari am astigmatism os -2,25 si od -2 acuitate vizuala=1 cu corectie pot candida la scoala de agenti de politie? Multumesc astept raspuns! O zi frumoasa va doresc.
  Vali
  16-04-2014 |
 • Buna ziua! Dioptriile mele sunt : OD -2.25 CYL 1.25 AX 150. OS -2.25 CYL -0.50 AX 180 Va rog sa-mi spuneti daca se pastreaza aceleasi dioptrii si la lentilele de contact. Problema mea este ca am incercat sa le comand, dar cilindrul este doar de la -0.75, nu exista si -0.50. Va multumesc
  Alexandra
  30-04-2014 |
 • Buna ziua am 20 de ani si o problema la ochiul stang am hipermetropie medie cu astigmatism compus sferic +4 cilndric +1,50 axa 150 si as vrea sa stiu daca pot face operatie pentru reducere a dioptriei din cauza aceasta nu pot da la jandarmi pentru ca vad in ceata.Va multumesc
  Nicu
  05-06-2014 |
 • Pentru Vali,

  Buna ziua,
  Acuitatea vizuala fiind 1 cu corectie, puteti candida la scoala de agenti de politie.
  Gabriela Bodnari, optometrist
  18-06-2014 |
 • Pentru Alexandra,

  Buna ziua,

  Corectia d-voastra aeriana corespunde si pentru lentile de contact.
  Asa cum ati precizat, nu se fabrica cilindru de -0,50 D. Cred ca nu influienteaza foarte mult lipsa acest mic cilindru in acuitatea vizuala cu lentile de contact a ochiului stang, deci pentru acest ochi poate sa ramana foarte bine doar corectia de -2,25 dsf. Pentru ochelari insa ramane dioptria cu cilindru.
  Va multumim pentru accesarea site-ului nostru.
  Gabriela Bodnari, optometrist
  18-06-2014 |
 • Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati sa interpretez aceste rezultate:
  OD: SPH=-0,75; CYL=-5,25; AX=7
  OS: SPH=-0,75; CYL=-5,50; AX=171
  Mentionez ca am 20 de ani si port ochelari de la 5 ani, schimbandu-i la fiecare 2 ani dupa prescriptia unui oftalmolog.
  Este vorba de un astigmatism miopic?
  As dori, de asemenea, sa stiu cat de grave sunt problemele, daca mai pot creste si daca ma pot opera.
  Va multumesc frumos pt. amabilitate!
  Ionita Loredana
  05-07-2014 |
 • Ma numesc Dorneanu Bogdan.
  Am varsta de 17 ani si am o problema vizuala.
  Am fost diacnosticat cu astigmatism hipermetropic la ochiul stang.
  Cu ochiul drept nu am nicio problema, sunt sanatos, vad perfect.
  La ochiul stang mi-a dat valorile urmatoare:
  REF. DATA
  VD: 0.00 CYL: MIX
  S C A
  + 0. 50
  + 0. 25
  S.E. + 0. 25
  S C A
  + 3. 25 + 1. 75 80
  + 3. 25 + 1. 75 80
  S.E. + 4. 25
  Doctorul a spus ca nu se mai poate face nimic in toata lumea, nicio corectie cu lentile si ca nu are rost sa mai cheltui un ban.
  Va rog spuneti-mi daca mai pot face ceva: o ameliorare, o operatie, sau o corectie cu lentile de contact sau ochelari pentru ca mi-a ingradit tot viitorul.

  Va multumesc !
  Astept raspunsuri cat se poate de urgent.
  Va doresc sanatate tuturor
  Bogdan
  23-07-2014 |
 • buna ziua,am 19 ani si in urma cu 2 luni am fost diagnosticat cu astigmatism miopic simplu,mi.au fost recomandati ochelari insa nu vreau sa port asa ceva din punct de vedere estetic.Vreau sa stiu daca lentilele de contact sunt eficiente,macar pentru o perioada de un an.
  VA MULTUMESC
  iancu
  02-09-2014 |
 • Pentru Ionita Loredana,

  Va multumim ca ati accesat site-ul clinicii Novaoptic.

  Valorile trimise de dvs. indica un astigmatism miopic compus.
  Ar trebui sa cunoastem varsta dvs. si acuitatea vizuala (AV) a fiecarui ochi.
  Faptul ca efectuati controale periodic este foarte bine, operatie de reducere a dioptriilor de poate efectua, insa medicul dvs. va poate indruma in alegerea celei mai bune solutii.

  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  04-09-2014 |
 • Pentru Bogdan,

  Pentru OS, asa cum ati mentionat, viciul de refractie se numeste astigmatism hipermetropic compus.
  Este important de stiut in aceasta situatie cat este acuitatea vizuala cu acest ochi, daca in copilarie a existat o deviatie a acestui ochi si daca ati mai facut pana acum consulatii oftalmologice.
  Daca acuitatea vizuala (AV OS cu corectie) a OS este scazuta(eventula reveniti cu informatii legata de aceasta)nu se mai poate face nimic, este ochi ombliop (ochi lenes)si atunci se explica reticenta medicului in posibilitatile de corectie. Oricum, aveti dreptul la o alta opinie medicala!

  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  04-09-2014 |
 • Pentru Iancu,

  Viciul dvs. de refractie numit astigmatism miopic compus se poate corecta atat cu ochelari cat si cu lentile de contact, depinde cat de mare este valoarea cilindrului, (exista o limitare in productie- peste valori de -2,75 cyl nu se fabrica).
  Puteti purta lentile de contact daca faceti un consult special:masuratori specifice lentilelor de contact, proba cu lentile de contact,se stabileste cea mai buna lentila pentru dvs.-(confortul, centrarea si stabilitatea lentilei de contact) dupa care se face comanda.
  Nu comandati lentilele de contact fara a le proba!

  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  04-09-2014 |
 • Buna ziua,

  Fetitei mele, de 2 ani si 7 luni, i s-a pus diagnosticul de astigmatism hipermetropic.

  Valorile sunt:
  Od; sfera +3.5 si Cyl +3
  Os: sfera +4.5 si Cyl +4.
  Mentionez ca si sotul meu are stigmatism miopic (dar valori foarte mici).

  Sunt foarte, foarte ingrijorata.
  sunt constienta ca va trebui sa poarte ochelari toata viata (nu este asta o problema).

  Vreau doar sa va intreb daca aceste valori foarte mari nu ii vor afecata viata, daca va putea duce o viata normala (sofat, calculoator, etc..)?
  Nu mi s-a explicat foarte clar ce presupune acest diagnostic si sunt extrem de ingrijorata, practic traiesc o drama de cand am aflat.

  Va rog sa ma lamuriti un pic cu acest diagnostic si sa imi spuneti cum o va afecta in viitor acest lucru.

  Va multumesc din suflet
  Virginia
  Virginia Stoica
  05-09-2014 |
 • Stimata doamna Virginia Stoica,

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.

  Va inteleg ingrijorarea, insa daca aceasta situatie incercati sa o gestionati cu rabdare si pas cu pas, ea poate avea o finalitate pozitiva.

  Ar trebui sa cunoastem daca exista o deviatie a ochilor (strabism), daca masurarea acestor dioptrii s-a facut dupa administrarea de picaturi, care este comportamentul fetitei la acoperirea unui ochi, alternativ (cover test).

  Este foarte bine ca ati efectuat consultul oftalmologic la aceasta varsta foarte mica pentru ca orice problema ar fi , ea se poate rezova acum cu mai mult succes dacat mai tarziu.
  Sigur ca este prea devreme de spus cum ii va fi afectata viata in viitor, insa dvs. trebuie sa urmati intocmai sfaturile medicului oftalmolog (eventual mai puteti cere o a doua parere medicala).
  Daca s-au prescris ochelari, efectuati-ii, respectati intocmai data urmatorului consult,daca s-a stabilit un program de ocluzie, deasemeni incercati sa -l respectati.
  Nu este o situatie care sa nu aiba rezolvare oftalmologica, fiti deci increzatoare!
  Mai multe informati despre problemele vizuale ale copilului le putei gasi pe site-ul nostru, sectiunea "Informatii pentru pacienti".

  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  05-09-2014 |
 • Buna seara,
  Va multumesc din suflet pt raspuns.
  Masuratorile de care v-am spus s-au facut cu refractometru si cu cicloplegie.
  D-na doctor zicea ca valorile s-ar putea sa fie mai mici pt ca fetita nu a stat prea cuminte.
  Doar daca se uita foarte aproape la un obiect ii mai fuge ochiul.

  Vroiam sa va intreb daca ati avut cazuri cu valori asa mari care s-au rezolvat.?

  Este posibila o operatie?

  Va multumesc
  Virginia Stoica
  Virginia Stoica
  05-09-2014 |
 • Buna ziua,

  As vrea sa imi cumpar lentile de contact de vedere, dar sa imi fac si ochelari de vedere.
  Pe reteta sunt scrise urmatoarele, dar imi este greu sa inteleg ce fel de LC torice sa imi iau si de unde.
  Pe reteta scrie:
  LC torice, BC=8,3, D=13,8
  OD -1,5 Dsf cv -3, cyl ax 180
  OS -3 cyl ax 0
  Pe bonul de aparat scrie:
  [REF] VD: 12.0
  Cyl. Form: (-)
  SPH CYL AX
  -1.75 -3.25 177
  -1.75 -3.25 176
  -1.75 -3.25 176
  AVE -1.75 -3.25 176

  SPH CYL AX
  +0.50 -3.25 9
  +0.50 -3.25 8
  +0.50 -3.25 8
  AVE +0.50 -3.25 8

  PD=62 mm

  Mai scrie pe o hartie:
  VOD = 1/8 fe -> 1 cp
  VOS = 1/3 fe -> 1 cp
  Anizometropie
  OD - miopie cu astigmatism
  OS - Astigmatism miopic
  Test Schirmer OD = 16 mm / 3'
  OS = 11 mm / 3'
  Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

  Cu tot respectul,
  Iulia M

  Daca se repeta mesajul, imi cer scuze.
  Iulia M
  07-09-2014 |
 • Pentru doamna Virginia Stoica,

  Buna ziua,

  Asadar,valorile trimise de dvs. reprezinta dioptriile masurate cu picaturi (cicloplegie), adica valoarea totala a astigmatismului; fara picaturi valorile sunt mai mici.Partea cea mai importanta este valoarea cilindrului: daca este tot atat sau peste 2 dioptrii cilindrice la fiecare ochi, este indicata purtarea permanenta de ochelari.
  In aceasta situatie, este vorba despre un astigmatism important care determina o acuitatea vizuala scazuta,vedere incetosata.
  Astigmatismul este determinat de o forma alungita a corneei si nu sferica, cum este normala. Forma alungita determina focalizarea razelor de lumina in 2 puncte pe retina in loc de 1, ceea ce duce la neclaritatea imaginii.
  Este varsta cand functia vizuala se dezvolta rapid si important, deci tratamentul strabismului trebuie instituit corect si rapid.Probabil ca fetita va trebui sa poarte ochelari permanent, insa asa cum ati spus si dvs., nu asta este o problema, important este ca acuitatea vizuala sa fie foarte buna cu ei (AV=0,8-1).

  Vorbim de operatie in 2 cazuri: strabism si reducerea dioptriilor.
  Operatia de strabism (reducerea unghiului de deviatie a ochiului)se efectueaza dupa ce au fost epuizate celelalte forme de tratament:ochelari, ocluzie. Numai strabismul congenital, care apare in primele 6 luni de viata, trebuie operat cat mai repede, chiar sub varsta de 1 an.
  In ceea ce priveste reducerea dioptriilor ( chirurgie refractiva Laser sau implant de cristalin), aceasta se face dupa varsta de 20 ani, dupa stabilizarea dioptriilor.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  07-09-2014 |
 • Buna ziua,

  Va multumesc din suflet pentru raspuns.
  M-am mai linistit si stiu ca urmand indicatiile medicului va fi bine pentru puiul meu.Eadeja poarta ochelari si peste 3 luni o sa incepem si exercitiile cu ocluzor.

  Multumesc din suflet
  Virginia Stoica
  Virginia Stoica
  07-09-2014 |
 • Pentru doaman Virginia stoica,

  Erata:

  In aceasta fraza "Este varsta cand functia vizuala se dezvolta rapid si important, deci tratamentul strabismului trebuie instituit corect si rapid", tratamentl astigmatismului am dorit sa scriu, si nu al strabismului (nu ati mentionat la diagnostic si strabism).
  Gabriela Bodnari, optometrist
  07-09-2014 |
 • Buna ziua

  Nu prea am inteles cu acuitatea vizula. Care este valoarea ei normala?
  Am o mare, mare temere. Va rog sa imi raspundeti sincer la ce va voi intreba.

  EXISTA RISCUL CA FETITA MEA SA NU POATA FACE O SCOALA NORMALA SAU MAI GRAV SA ORBEASCA ? (in conditiile in care vom face tot ceea ce ne spune doctorul)

  De fapt asta e drama mea si nu faptul ca va purta ochelari!

  In speranta ca nu v-am stresat cu problema mea va multumesc din suflet pentru ajutor

  Virginia Stoica
  Virginia Stoica
  07-09-2014 |
 • Ma bucur ca v-ati linisti si ca aveti incredree in medicul dvs. pentru ca numai stransa cooperare medic-parinte- copil duce la rezultate foarte bune.
  Asadar ea poarta ochelari, ceea ce am intuit si eu, iar daca peste 3 luni incepe ocluzia, este vorba si de un strabism (la care m-am gandit si l-am sugerat discret), deci si tratamentul astigmatismului dar si al strabismului s-a instituit corect si rapid.
  Succes!
  Gabriela Bodnari, optometrist
  07-09-2014 |
 • Pentru dna.Virginia stoica,

  Astigmatismul, strabismul nu sunt boli ale ochiului, sunt tulburari ale functie vizuale numite in limbaj oftalmologic vicii de refractie , CARE SE CORECTEAZA. In niciun caz nu este vorba de orbire!
  Faptul ca s-a instituit rapid si corect tratmentul, este cel mai bun lucru care s-a facut pentru fetita dvs! Ocluzia are rolul de a acoperi ochiul care vede mai bine si a stimula functia vizuala a celuilalt ochi, care vede mai slab; astfel se urmareste ca ochiul mai slab sa ajunga la aceeasi capacitate vizuala cu a ochiului bun, pentru a nu dezvolta ambliopie (ochi lenes).
  Gabriela Bodnari, optometrist
  07-09-2014 |
 • Va multumesc din tot sufletul meu!
  Sunteti un OM extraordinar pentru simplu fapt ca mi-ati raspuns si pentru ca m-ati linistit!

  Virginia Stoica
  Virginia Stoica
  07-09-2014 |
 • Pentru Iulia M.

  Dioptria dvs. poate fi corectata cu succes atat cu ajutorul ochelarilor cat si al lentilelor de contact, intrucat acuitatea vizuala este 100 % cu corectie (AV=1 cp).
  Daca dioptria pentru ochelari este cea trimisa de dvs. ,cu cilindru de -3,00, ea corespunde, conform unui tabel de conversie ochelar-lentila de contact, cu urmatoarea dioptrie pentru lentila de contact:
  OD=1,50 dsf^-2,25 dcyl ax 180
  OS=2,25 dcyl ax 0.
  Asadar, inainte de a comanda lentila de contact torica, trebuie facut un consult special pentru lentile de contact (inteleg ca a fost facut), trebuie sa probati o lentila de contact cu acest cilindru la cabinet( din trusa de proba a cabinetului,) de la mai multe firme producatoare de lentile de contact.
  Se urmareste centrarea lentilei, stabilitatea ei, claritatea imaginii. Lentila de contact care are parametrii cei mai buni si cu care va simtiti cel mai bine, aceea se comanda.
  Nu comandati lentilele torice fara sa le probati!
  Sunt mai multe firme producatoare de lentile de contact torice: Johnson@Johnson (Acuvue Oasys for astigmatism), Baush@LOmb (Softlens toric), Alcon (Air optix for astigmatism) la care difera insa raza de curbura, diametrul lentilei, de aceea spun ca trebuie probate mai multe lentile, din portofoliul mai multor firme pentru a alege cea mai buna lentila pentru dvs.
  Succes!
  Gabriela Bodnari, optometrist
  08-09-2014 |
 • Buna ziua,
  Ieri am fost cu fetita la control si d-na doctor a constatat o usoara crestere a astigmatismului de la ultimul control.

  A zis ca in caz de keratoconus creste valoarea astigmatismului, dar ca se indoieste ca ar fi asa ceva pentru ca e prea mica (2 ani si 7 luni)


  M-a speriat foarte, foarte tare.

  Ce credeti , exista riscul la aceasta varsta sa fie vorba de asa ceva? Ati intalnit copiii asa mici cu aceasta boala.

  Mentionez ca vederea fetitei e foarte buna cu amandoi ochii., a vazut toate imaginile cu exceptia unei pisicute mici.

  Multumesc
  virginia stoica
  virginia Stoica
  12-09-2014 |
 • Buna ziua,

  Revin din nou cu mai multe informati.
  Ideea e ca am fost la 2 medici:

  Primul consult la 1 an si 10 luni; masurare cu aparat PLUS OPTIX valori ;OD sf : +4,75; cyl -2.75
  OS sf +5.20; cyl -3
  ne-a dat ochelari cu sf1.5 si cyl 2 pe care nu i a purtat pana in urma cu o luna .
  Ieri, am fost la consult la acelasi medic care a consultat-o la refractometru (fara picaturi), Valori sf3.5 pt ambii ochi si cyl-3 pentru ochiul drept si cyl-4.75 pt OS. I a facut si cu aparatul PLUS OPTIX si au iesit valori OD :sf +4, cyl -3.25 si OS :sf +4.25, cyl_4. i a verificat si acuitatea vizuala care ste foarte buna cu amandoi ochii, deviatia a scazut de la 15grade la 2 grade. Aceasta d-na doctor ne-a spus ca nu este nevoie de exercitii ortooptice pentru ca fetita vede f bine cu ambii ochisori. Dar zicea ca e un pic ingrijorata de cresterea astigmatismului si ne-a chemat peste un an.


  Valorile care vi le-am trimis anterior sunt de la a doua doamna doctor la care am fost de 2 saptamani. dansa ne-a recomandat exercitii ortooptice . Aceasta doamna doctor nu i-a verificat acuitatea vizuala. Am sunat-o si pe dansa si am intrebat-o de keratoconus si dansa mi-a zis ca se exclude in cazul ei.

  Nu mai stiu ce sa cred.

  Sfatuiti-ma ce sa fac.

  Spuneti-mi, ati avut aceasta boala la copii asa mici.
  Va implor sa imi raspundeti si sa ma sfatuiti ce sa fac.

  Cu multa recunostinta,
  Virginia Stoica (Cluj)
  virginia Stoica
  12-09-2014 |
 • Stimata dna. Virginia Stoica,

  Keratoconusul este o afectiune a corneei care consta in subtierea si deformarea progresiva a acesteia.Debuteaza in general in cursul pubertatii si progreseaza lent. Se presupune ca ar exista o componenta genetica - riscul ca parintii cu keratoconus sa transmita boala copiilor este de 10%.
  Cred ca putem exclude aceasta afectiune in cazul fetitei dvs.
  Si in cadrul cabinetelor nostre folosim cu incredere Plusoptix (autorefractometrul pediatric) si ne bazam pe masuratorile acestuia in stabilirea corectiei optice pentru copii.
  Daca acuitatea vizuala este buna cu amandoi ochii, daca a scazut deviatia la 2 grade, cred ca sunteti pe drumul cel bun.
  Respectati controalele periodice, chiar mai repede de 1 an;noi recomandam controale la 1 luna (in cazul ocluziei), 3 luni (cand dam corectie optica noua), 6 luni.
  Sanatate si mult succes in continuare!
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-09-2014 |
 • Buna ziua.

  Mai am o intrebare.
  Fetita mea face inot de la 8 luni (in bazin amenajat pentru bebelasi -fara clor)

  Oare se poate sa ii afecteze si acest lucru vederea, cresterea astigmatismului ? (in ideea ca ii mai intra apa in ochisori si se mai freaca)

  Sa o mai duc sau acest sport ii face rau?

  Multumesc

  Virginia Stoica
  virginia Stoica
  15-09-2014 |
 • Pentru dna Virginia Stoica,

  Inotul nu influenteaza in niciun caz astigmatismul.
  Pentru protejarea ochilor sunt acei ochelari speciali de inot.
  Toate cele bune,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  16-09-2014 |
 • Buna ziua,

  Multumesc pentru toate raspunsurile pe care mi le-ati dat.
  Sunt indradevar un pic exagerata, dar poate asa sunt toate mamele.

  Multumesc frumos
  Virginia Stoica
  Virginia
  16-09-2014 |
 • buna ziua am o fetita de 2 ani si 5 luni care a fost diagnosticata cu astigmatism(ma mosteneste) OD +0,75 CYL + 0,5 AX 90
  OS +0,75 CYL +0,75 AX 90
  imi puteti spune daca e bine sa poarte ochelarii sau e prea mica? dr a zis sa revenim peste un an la control,e ok sa treaca asa mult timp?
  MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNSUL DV!
  magda
  23-09-2014 |
 • Pentru dna. Magda,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului NOvaoptic.
  Pentru varsta fetitei dvs., aceste dioptrii nu impun o corectie optica.
  Controlul peste un an este in regula.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  24-09-2014 |
 • AM ACCESAT SITE-UL DVS SI ESTE DE NOTA 10,
  VA MULTUMIM
  Ana Ecaterina
  25-09-2014 |
 • Buna seara doamna doctor,

  2 intrebari:
  1. Reteta urmatoarea:
  OD: SPR: +0.75, CYL: -3.50, AXIS: 13
  0S: SPR: +0.25, CYL: -0.50, AXIS: 147, vi se pare una promitatoare tinand cont ca am astigamatism mixt, ambilopie, dioptria reala a
  OD: +1.25, -4.25,
  OS: +0.50,-0.75, si ultimele dioptrii purtate timp de 3 ani OS: -0.50 cyl, OD: -2.25 cYL, ?
  2: Dioptria : SPR +0.50, CYL -0.50 ESTE ECHIVALENTA CU spr:0.00, cyl +0.50? (pentru ca am facut aceasta reteta mentinand dioptria de la ochiul drept, iar la cel stang, la sfatul doamnei doctor din magazinul de ochelari,a pulsat cu inca +o.25, si nu inteleg de ce eu avand un cilindru cu MINUS, mi s-a adus o lentila a carui cilindru este pe PLUS, pentru ca ma jeneaza enorm, deja era diferenta suficienta si acomodarea mai greoaie!.
  v arog mult sa mi raspundeti, si daca exista vreo portita de returnarea a acestei lentile, pentru ca ma simt inselata, si nu pot accepta ideea de transpozitie,ca din un cilindru -0,50, sa mi se aduca cilindru +0.50, pentru caera sfera +0.50.
  astept raspunsul dvs

  toate cele bune
  Ana Ecaterina
  25-09-2014 |
 • va multumesc pt raspuns,sa inteleg ca nu trb purtati ochelarii,copilul clipeste mai des la televizor
  magda
  25-09-2014 |
 • am revenit pentru a va spune ca am fost informata de catre doamna doctor, din al carui magazin am procurat si ochelarii..si este totul in regula.
  .daca ajuta pe cnv dioptria din reteta corespunde cu ceea ce scrie pe plicul lentilei, iar cine nu are incredere sa mearga la orice magazin de optica pentru a- si face masuratorile lentilelor.
  o zi buna tuturor
  ana ecaterina
  26-09-2014 |
 • Pentru dna. Ana Ecaterina,

  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic si aprecierea dvs!

  Va voi raspunde punctual la cele 2 probleme:

  1. Dioptria reala indicata de dvs. se numeste refractie obiectiva-este valoare dioptriilor masurate de autorefractometrul computerizat (dioptron). Aceste valori reprezinta punctul de plecare in stabilirea dioptriilor- refractie subiectiva- de catre specialist, in colaborare cu pacientul.
  Asadar, cred ca noua reteta este in concordanta cu viciul dvs.de refractie, refractia obiectiva, ambliopie.Nu am date despre acuitatea vizuala cu corectie,anterioare si actuala, pentru comparatie.

  2. Lentilele pentru corectia astigmatismului sunt lentile cilindrice. Ele pot fi exprimate in dioptrii cilindrice pe plus sau in dioptrii clindrice pe minus.
  In optica medicala, exista o echivalenta matematica numita transpozitie care NU SCHIMBA dioptria prescrisa, este modul de transmitere a dioptriei catre furnizorii de lentile (unii furnizori prefera cilindru pe plus, altii pe minus). Dealtfel, pe plicul lentilelor, dioptria este scrisa si cu cilindru pe plus si cu cilindru pe minus.
  Orice laborator de optica poate verifica daca ochelarul corespunde cu reteta prescrisa!

  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist Novaoptic
  28-09-2014 |
 • Buna ziua! Am astigmatism mixt la ambii ochi,am vrut sa imi pun lentile de contact,dar mi s.a spus ca is f scumpe si e mai complicat la aceasta afectiune.As vrea o lamurire in acest sens,daca se poate.Va multumesc
  Adriana
  05-10-2014 |
 • Pentru Adriana,

  Inainte de a va raspunde,va multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic.
  Corectia astigmatismului (miopic, hipermetropic, mixt) se poate realiza cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau chirurgiei refractive.
  Corectarea astigmatismului cu lentile de contact presupune un consult special in acest sens:
  - masurarea acuitatii vizuale fara corectie,
  - probarea lentilei de contact cu parametrii cei mai apropiati rezultati in urma masuratorii numita keratometrie,
  - un timp de asteptare in cabinet pentru a estima confortul, stabilitatea lentilei de contact,(eventual o noua vizita dupa o zi de purtare-ceea ce presupune instruirea in cabinet a pacientului in a manevra singur lentila),
  - masurarea acuitatii vizuale cu lentila de contact de proba apoi
  - comanda lentilei (a carei livrare poate dura 2-3 saptamani).
  Daca se urmeaza intocmai acesti pasi corecti, da, se poate spune ca adaptarea lentilei de contact pentru astigmatism este un procedeu complex, care necesita mai mult timp de consult decat o prescriptie de ochelari, dar nu complicat!
  Exista si o limitare in productia cilindrului pentru lentilele torice insa aceste informatii ar fi trebuit sa le obtineti (daca este cazul dioptriilor d-voastra) de la cabinetul unde ati facut consultul.
  In ceea ce priveste pretul, daca motivatia nu este suficient de mare, ar putea parea scumpe.

  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  08-10-2014 |
 • Varsta 42 ani ; Am efectuat un control la ochi , deoarece am dioptriile foarte mari si s-a constatat ca la ochiul stang am -17 , iar la cel drept, cu toate ca la distanta zaresc obiectele in ceata , mi s-a pus lentile de proba pana la 20 si nu vad nimic la citit , cand acopar ochiul stang. Va rog un sfat.
  CIRNICI PETRICA
  09-10-2014 |
 • Buna ziua. Va trimit alaturat prescriptia de ochelar a unui copil de 10 ani.
  Precedenta masuratoare la dioptron
  OD -1.75, cyl -1, ax 96
  OS -1.50, cyl -0.75, ax 86, reteta de ochelari fiind
  OD-1.25, cyl -0.75, ax 95
  OS -1.25, cyl 0.50, ax 85
  Actuala masuratoare
  OD -2, cyl -.75, ax 58
  OS -2, CYL -0.75, AX 84, reteta de ochelar
  OD -1.75, CYL -0.75 AX 60
  OS -1.75, cyl -0.75, ax 85
  Mi se pare ca au scazut destul de mult cilindrul si axul la ochiul drept. Este normal? Va multumesc
  Gabriela
  11-10-2014 |
 • Pentru dl.Cirnici Petrica,

  Dioptriile dvs. indica o miopie forte, ceea ce impune o corectie optica permanenta, atat pentru distanta cat si pentru aproape.
  Daca pana la varsta de 40 ani, cu ACEEASI pereche de ochelari se vedea bine atat la distanta cat si la aproape, dupa aceasta varsta sunt necesare 2 perechi de ochelari.
  Pentru distanta, dioptria va fi mai mare (in cazul dvs, -20,00, respectiv -17,00)fata de cea pentru aproape(mai mica), datorita instalarii presbiopiei(fenomen fiziologic care consta in imposibilitatea de a mai vedea bine la aproape, datorita pierderii elasticitatii cristalinului.
  Asadar, ceea ce vi se intampla este absolut fiziologic, important este sa aveti cea mai buna corectie optica atat pentru distanta cat si pentru aproape.
  Succes!
  cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  14-10-2014 |
 • Pentru dna. Gabriela,

  Atat autorefractometria(masuratoarea dioptronului) cat si prescriptia de ochelari indica CRESTERI ale valorilor sferice si cilindrice.
  Probabil acest lucru ati dorit sa il sesizati si nu o scaderea, pentru ca NU acest lucru s-a produs!
  Dealtfel, este normala aceasta crestere a dioptriilor:vorbim despre un copil aflat in crestere- odata cu dezvoltarea intregului organism cresc si dioptriile!
  Intr-adevar, cilindrul la OD are valoarea diferita, de la 95 grade anterior, la 60 gradea in prezent, dealtfel masurate si la dioptron. Daca vederea OD este clara asa,e in regula.Sunt de urmarit pe viitor aceste valori!
  Controalele oftalmologice anuale sunt obligatorii, daca medicul nu considera necesare controale la 6 luni!
  Va multumim pentru accesarea paginii clinicii Novaoptic!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  14-10-2014 |
 • Va rog sa-mi spuneti ce ochelari se recomanda
  R SP CYL AX
  +1.25 -1.00 100
  +1.50 -1.00 99
  +1,25 -1.00 98
  AVE +1.25 -1,00 99


  L SP CYL AX
  +0,5 -0,5 77
  +0,5 -0,5 79
  +0,5 -0,5 80
  AVE +0,5 -0,5 79

  PD=60mm
  Ana Carmen
  01-11-2014 |
 • Buna ziua.
  Sunt la varsta de 26 de ani, dar port ochelari cam de la 5 ani cand s a descoperit ca este nevoie.
  Ochelarii pe care ii port momentan au urmatoarea reteta :
  Sfera od +1.5 os +1.25
  Chilindru od +0.75 os +0.75
  ax: od 133grade os 33 grade
  dip 61mm
  In ultimul an lucrez foarte mult in fata calculatorului. imaginea este adeseori incetosata, iar ce ma sperie mai tare este ca am devenit tot mai dependenta de ochelari.
  Este recomdantata o lentila colorata pentru calculator sau este mai buna cea cu antireflex si acel tratament lumina albastra. cea de-a doua vaianta are effect la fel ca lentila heliomata pe care o folosesc momentan?

  Va multumesc si imi pare foarte rau ca sunteti departe pentru a putea ajunge la un consult!
  Mocanu Andreea
  09-11-2014 |
 • Buna ziua
  Am o intrebare.In urma cu 4 am fost la un oftalmolog pentru ca vedeam in ceata si mi-a spus ca am inceput de miopie.Cu lentilele care mi le-a recomandat nu puteam vedea cu ele.Acum 2 ani am fost la alt oftalmolog si mi-a prescris asa:
  O.D. sfera +1,00; cilindru -0,50; axa 110
  O.S. sfera +1,00; cilindru -0,75; axa 85
  Am vazut bine cu acestia pana acum aprox.2 luni.Acum nu mai vad bine cu ei,locuiesc in Spania si chiar daca mi-ar explica,nu cred ca as intelege in termeni medicali ce inseamna acest tip de dioptrii.Am purtat ochelarii si afara si inauntru,adica nu doar la citit,scris si privit la tele.dar nici permanent asa intre ele.Intrebarea mea este mi-am stricat oarecum putin vedere purtand in felul acesta ochelarii?ar mai fi ceva remediu?vad in ceata din nou.Multumesc anticipat pentru oricare raspuns.
  Lucretia
  11-11-2014 |
 • Pentru Ana Carmen,

  Buna ziua,

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii NOVAOPTIC.

  Datele trimise de dvs.indica un astigmatism hipermetropic simplu, (calculand cilindrul cu semnul +).
  Ar trebui sa cunoastem acuitatea vizuala a fiecarui ochi, fara corectie.
  Daca acuitatea vizuala se imbunatateste cu valoarea cilindrica la OD de +0,75D, respectiv +1,00D si la OS cu +0,50D (se probeaza in cabinet aceste dioptrii), atunci se prescriu aceste lentile.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-11-2014 |
 • Pentru Mocanu Andreea,

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.

  Lucrul intens la calculator impune o lentila care, pe langa tratamentul antireflex, sa fie aiba si tratemnt special de neutralizare a luminii albastre emisa de ecranele digitale (responsabila de stresul ocular,oboseala oculara, chiar si insomnie).Aceasta lentila are diferite denumiri comerciale BlueControl,Prevencia,See Coat Blue.
  Lentila fotocromatica (heliomat)nu ofera protectie la calculator, ea este o lentila de protectie DOAR pentru lumina naturala.
  Acum sunt posibile pe aceeasi lentila tratamente antireflex, protectie pentru calculator, fotocromic.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-11-2014 |
 • Pentru Lucretia,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic.

  Daca prescriptia de acum 2 ani a fost satisfacatoare pana acum 2 luni, ar fi bine sa faceti un nou consult la specialistul dvs., mai ales ca vederea este in ceata acum.Este posibila o modificare a dioptriilor, daca este eliminata o afectiune oculara.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-11-2014 |
 • buna ziua!
  se paote vorbi de ambliopie daca vederea la OD este de 0.8 fc si 0.9 cc iar la OS de 0.7 fc 0.8 cc? ochelarii prescrisi sunt -0.25 cyl la OD si -0.75 cyl la OS
  multumesc!!
  andrei
  15-11-2014 |
 • Pentru Andrei,

  Buna ziua,
  Acuitatea vizuala cuprinsa intre 0,8 - 1,00 reprezinta o acuitate vizuala normala; nu este obligatoriu ca orice pacient sa aiba acuitatea vizuala 1 (100%)fara corectie sau cu corectie (doar daca profesia o impune ca obligatorie).
  Asadar, nu putem vorbi de ambliopie in cazul d-voastra.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  19-11-2014 |
 • mul?umesc pentru r?spuns!
  totu?i, acuitatea vizuala de 0.8 e normala la 26 de ani?
  andrei
  20-11-2014 |
 • Bun? ziua am o întrebare v? rog s? m? ajuta?i am d un baietel d 4. Dani în urm? k o s?pt?mîn? am fost cu el la doctor la ochii ?i mia prescris ochelari d 0,50, cum sunt. noi momentan suntem în italia ?i aici am fost la am fost la doctor, pute?i s? m? ajuta?i , aici nu mirau spus decît s?i cump?r ochelari d 0,50 v? rog ajutatima v? mul?umesc
  mihaela
  02-12-2014 |
 • Buna ziua,

  V-as ruga sa-mi spuneti daca se gasesc lentile de contact pentru urmatoarele dioptrii, conform retetei ce am primit-o pentru ochelari:
  OD Sf-4.75 Cyl+3.25 Ax97
  OS Sf-3.25 Cyl+1.75 Ax95

  Va multumesc.
  mircea
  04-12-2014 |
 • Pentru Mihaela,

  Buna ziua,
  Ar fi fost mult mai important sa ne scrieti care a fost motivul vizitei dva. la medicul oftalmolog decat faptul ca s-au recomandat ochelari baietelului dvs de 0,50 (nu ati spus daca sunt cu + sau -, de altfel o dioptrie foarte mica).
  La aceasta varsta mica se verifica daca ochii sunt in pozitie corecta, daca acuitatea vizuala este egala la ambii ochi , daca nu sunt diferente intre cum si cat vede un ochisor fata de celalalt, daca nu "fuge" un ochisor (spre nas sau spre tampla). De asemeni, pentru a vedea cu exactitate valoarea dioptrie la aceasta varsta, se procedeaza la instilarea de picaturi cicloplegice(care pun in repaos acomodatia, iar ca efect secundar este vederea incetosata pentru cateva ore).
  Daca s-au facut aceste verificari si s-a recomandat un ochelar de 0,50, este in regula, faceti ochelarul. Puteti cere si parerea altul medic.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  21-12-2014 |
 • Buna ziua si La Multi Ani!
  Fetitei mele de clasa a 4 a i s-a pus in septembrie 2014 dupa un control cu vreo 7 aparate neinvazive aici in Constanta .. diagnosticul astigmatism miopic compus,acuitate vizuala OD 0,5 FC si OS 0,5 FC ;TIO OD 17mmHG si OS 18mmHG iar corectia la distanta recomandata de medic (pe reteta de mana) a fost OD -1,00 sf. -0,5 CYL AX 90 si OS -1 sf. -0,5 CYL AX 90.
  Dupa 4 luni fetita spune ca vede mai putin bine cu ochelarii,spune ca vede mai putin clar la distanta ,iar fara ochelari nu vede litere si cifre(detaliile la tabla sau TV).Credeti ca nu au fost ochelarii prescrisi bine,(sincer cred ca au fost prea mari pt fata ei modelul ales de ea,pt ca ii alunecau de pe nas frecvent) sau poate a evoluat atat de rapid dioptria?E recomandabil un alt control, dar de data aceasta cu picaturi?Va multumim.
  Marieta
  12-01-2015 |
 • Buna ziua! Dioptriile mele pentru ochelari sunt : OD -4cyl ax 10 si
  OS -3.5cyl ax 175. Imi puteti spune daca pentru lentile de contact se pastreaza acelesi valori ale dioptriilor si ale axului? La optica mi s-a spus ca nu exista lentile de contact cu cilindru asa mare. Multumesc anticipat!!!
  Alin
  14-01-2015 |
 • Buna ziua.
  Va rog sa ma ajutati sa interpretez aceste rezultate:
  VD=13.5
  SPH CYL AX
  +3.25 +0.75 88
  +2.75 +0.75 92

  SPH CYL AX
  +3.25 +0.75 84
  +3.00 +1.00 83
  PD= 52
  SHIN-NIPPON
  ACCUREF-K 9001
  Mentionez ca fetita are 5 ani si am fost cu ea la un consult oftalmologic deoarece acuza dureri de cap seara la culcare.
  De asemenea, mentionez ca inainte de a fi consultata i s-au administrat picaturi de dilatare a pupilei.
  Sunt sanse sa ajunga in timp la dioptrii mai mici sau sa scape de ochelari?
  Multumesc mult.
  Criclevit Valmia Teodora
  15-01-2015 |
 • Buna ziua, as avea cateva intrebari legate de retetele de ochelari si ochelarii in sine.
  1. Ochelarii prescrisi perfect ar trebui sa vezi cu ei clar indiferent de afectiune? Sau este normal sa vezi mai in ceata cu ei la inceput, urmand ca ochiul sa se formeze si sa se obisnuiasca cu ei dupa o perioda?
  Reteta veche prevede pt OD sf.+0,25 cil.-0,5 ax.110 iar OS sf.+0.25. Controlul optic de azi prevede o dioptrie de +1.75, neconcludent, urmand sa fac un control oftalmologic complex in zilele urmatoare.
  2. Vad clar,lumina,limpede,perfect, fara ochelari. Cand mi-ai pus lentila, indiferent de care este pe OD, vad in ceata. Se poate asa ceva? Este valabil pt ochelarii vechi cat si pentru lentilele de azi de la optica.
  3. Ce tip de examinare suplimentara as putea cere sa mi se faca la cabinet pt a fi determinat exact problema am la OD? Ciclopegia e o examinare obligatorie pt a determina asa ceva? Nu mi s-a facut niciodata, de nici un medic si ma bate gandul sa cer sa mi se faca.
  4. In astigmatismul mixt pe care il am, se poate ca in ani sa se schimbe valoarea de la AX, respectiv unghiu? Sau e o chestie fixa, urmand ca doar celelate valori sa se modifice?
  Va multumesc anticipat :-)
  casper ramona
  18-01-2015 |
 • Raspuns pentru Dna.Marieta,
  Buna ziua,

  Una din regulile importante de corectie ale astigmatismului este corectia completa la copii.Aceasta nu se poate realiza fara picaturi (cicloplegie).
  Refractia dupa picaturi este cea mai apropiata de realitate, urmand ca intr-o vizita ulteriora sa se stabileasca corectia finala si completa care se si verifica (nu se pot stabili imediat dupa picaturi dioptriile deoarece vederea este incetosata).
  Faptul ca fetita dvs. nu mai vede bine cu ochelarii poate insemna o crestere a dioptriilor, un astigmatism necorectat sau o descentrare a ochelarilor.Deasemeni, nerespectarea tuturor parametrilor de pe reteta de ochelari poate influenta negativ acuratetea vederii (nerespectarea axului cilindrului, a distantei interpupilare,a valorilor exacte ale dioptriei).
  Se impune un control oftalmologic la 3 sau 6 luni in cazul copiilor, tocmai pentru a urmari evolutia acuitatii vizuale si a dioptriilor si o vizita la atelierul de optica, acolo unde au fost executati ochelarii, ori de cate ori este nevoie, pentru reglaje.Ajustarea ramei, daca este descentrata, poate imbunatati claritatea imaginii, mai ales in cazul astigmatismului, insa o marime prea mare in raport cu marimea fetei poate fi un disconfort permanent si nereglabil.
  Va multumim pentru accesarea site-uli nostru si pentru increderea acordata si va doresc succes si sanatate!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  18-01-2015 |
 • Raspuns pentru Alin,

  Cilindru maxim care poate fi corectat cu lentile de contact este de -2,25, respectiv de -2,75, axele fiind 10, respectiv 170 pentru dvs.
  Cea mai buna acuitate vizuala in cazul dvs. se obtine doar printr-o corectie cu ochelari.
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  18-01-2015 |
 • Raspuns pentru Dna. Ciclevit Valmia Teodora,

  Buna ziua,

  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic.

  Rezultatele trimise de dvs. reprezinta refractia obiectiva a autorefractometrului computerizat SHIN-NIPPON ACCUREF-K 9001(distanta vertex -VE;valorile dioptriei fetitei dvs.citite de acest aparat - valorile cu semnul + pentru sfera, cilindru, ax; distanta interpupilara-PD).
  Masuratorile indica un astigmatism hipermetropic compus corectat cu lentile sfero-cilindrice cu semnul "+".Nu stiu daca valorile trimise sunt dupa picaturi sau inainte.
  Daca ochelarul a fost prescris dupa instilarea de picaturi, este foarte corect si sigur.
  Este foarte important pentru fetita dvs. de urmarit daca nu este o deviatie a ochilor spre interior (spre nas) si daca exista vedere binoculara.
  Este posibil ca dioptriile sa fie pe parcurs, mai mici.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  18-01-2015 |
 • Raspuns ptr. Casper Ramona,

  Buna ziua,

  Va rspund punctual:
  1.Cu o dioptrie prescrisa trebuie sa se obtina maximul de acuitate vizuala posibil care, daca nu exista probleme de sanatate oculara, este de 100% si chiar mai mult.
  Daca sunt afectiuni oculare, cu ochelarul se vede "perfect" doar pana la un anumit nivel, in functie de problema de sanatate existenta.
  Ochelarul trebuie sa dea claritate imaginii inca de la prima purtare, vederea in ceata nu se clarifica dupa mai multe purtari- ea poate fi o consecinta a unei corectii necorespunzatoare sau o unui montaj incorect.
  Reteta veche atat pentru OD cat si pentru OS indica valori foarte mici care nu pot influenta foarte mult acuitatea vizuala (adica daca acuitatea vizuala fara corectie este peste 80%,adica normala, valorile prescrise aduc un mic plus de claritate, uneori insesizabil).
  2.De altfel, chiar dvs. ati specificat ca vederea este clara, limpede, perfecta si fara ochelar.Cand s-a adugat o lentila ochiului drept, vederea s-a incetosat pentru ca nu aveti nevoie de corectie pentru OD.
  3.Daca este o problema la OD, vederea ar trebui sa fie scazuta fara corectie , cu corectie se imbunatateste foarte putin sau deloc;nu ati specificat aceste lucruri, asadar am tras concluziile de mai sus.
  Cicloplegia este o examinare obligatorie mai ales pentru copii (nu stiu varsta dvs.) dar puteti cere parerea medicului despre aceasta tehnica.
  4.In astigmatism pot exista mici diferente valorice de ax, de cateva grade, daca axele difera mult de la un control la altul se pune problema unui alt diagnostic, si deci o alta problema vizuala decat astigmatism.
  Va multumim pentru increderea acordata si pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  18-01-2015 |
 • buna ziua!
  daca acuitatea vizuala este 0.8 fara corectie si cu corectie este tot 0.8 dar putin mai clar este ceva normal sau exista o problema de tipul ambliopiei sau altceva?
  mul?umesc mult!
  razvan
  19-01-2015 |
 • Pentru Razvan,
  Buna ziua,

  Acuitatea de 0,8 fara corectie, care nu se imbunatateste cu nicio lentila, intra in categoria ambliopiei usoare.
  AV de 0,8 este una satisfacatoare, utila in activitatile zilnice dar nu pentru cele care necesita acuratete pentru cele mai mici detalii.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  19-01-2015 |
 • buna ziua!
  eu am o problema cu ochelarii.
  am o pereche cu lentile cilindrice la od - 0.50 ax 170 si la os - 0.75 ax 160
  si mai am o pereche cu lentile cilindrice la od + 0.50 ax 95 os +0.50 ax 70.
  cu primii vad putin mai bine la distanta dar vad in ceata de aproape
  iar cu ceilal?i vad mai bine sa citesc dar complet in ceata la distanta.
  ochelarii au fost prescrisi de doi medici diferiti.
  am 26 de ani si unul dintre medici mi-a spus ceva de spaam acomodativ.
  AV la distanta e undeva intre 0.8 0.9 si cu ochelari e pu?in mai bine dar foarte pu?in, aproape insesizabil.
  acum nu stiu ce pereche sa port si nu în?eleg de ce e asa de greu ca un doctor sa imi gaseasca ochelarul potrivit
  Neagu
  20-01-2015 |
 • Buna ziua ! Imi cer scuze daca e off-topic..am primit diagnosticul de OS esoforie, cu recomandarea de a purta ochelari cu lentile prismatice de 2 la ambii ochi.Mentionez ca am fost operata de strabism in copilarie si mi s-a spus ca nu am vedere binoculara.Problema este ca am fost si la alti medici, care mi-au spus fie ca trebuie sa port prisme cu grade mai mari, fie ca la un ochi strabismul este convergent, si la celalalt divergent.Ar trebui sa port acesti ochelari?Multumesc anticipat !
  Andra
  02-02-2015 |
 • Buna seara!

  Sunt tare nelinistita de cateva zile, baietelul meu vede foarte bine si la distanta si aproape insa, cateodata ii obosesc ochisorii si ii inchide foarte des fapt pentru care am fost cu el la un consult oftalmologic iar rezultatele de la aparat au fost acestea:

  R/ SPH + 1.50 CYL -0.50 AX 6
  L/ SPH + 2.50 CYL -1.00 AX 6
  PD/ 58

  Dureaza ceva pana la urmatoare programare si eu sunt foarte panicata....Este grav? O sa aibe dioptrii mari? In timp se poate remedia problema?

  Va multumesc din suflet!
  Alyce
  04-02-2015 |
 • Buna ziua!
  Baietelul meu in varsta de 9 ani are astigmatism miopic simplu.
  In urma controlului din luna octombrie a avut urmatoarele rezultate:
  R S +0,75; C -3,5; A 6 grade; Q 8
  L S +0,00; C -2,0; A 2 grade; Q 8.
  PD 67

  Reteta pentru ochelari arata:OD +2,75 cyl -4a * 10gr
  OS +0,75 CYL -3,5a * 170grade
  dist.pup=60mm


  In ianuarie am facut din nou un control,dar la un alt medic, in urma caruia are rezultatele:
  R SPH +0,75; CYL -3,5; AXIS 11 0
  L SPH -0,25; CYL -2,0; AXIS 176C 1

  REF VD=14,0 mm
  PD=60mm

  Reteta arata asa:OD Sf+0,5; Cyl-2,5; 10gr.
  OS Sf-0,5; Cyl-1,5; 175gr.
  dist. pup. 58

  Va rog sa-mi spuneti care este modificarea intre cele 2 consultatii? Este in bine sau in rau? Mentionez ca nu a purtat ochelari in perioada dintre cele 2 consultatii, nu acuza dureri de cap ci doar am sesizat ca strange ochii cand vrea sa vada ceva la distanta.
  Multumesc anticipat pentru ajutor!
  SimonaH
  05-02-2015 |
 • Revin cu o corectie: prima reteta la ochi este:
  OD cyl -2,5 ax 180gr
  OS cyl -1,5 ax 180gr
  Si sotul poarta ochelari si am copiat din reteta lui. Scuze!
  Multumiri.
  SimonaH
  05-02-2015 |
 • Buna ziua! Va trimit alaturat prescriptia de ochelari
  Precedenta reteta:
  OD +2, cyl +2, ax 30
  OS +1.50
  Actuala reteta
  OD +2.50, cyl +2, ax 30
  OS +1.50
  Sunt 3 zile, de cand port ochelarii in permanenta,dar am senzatie de ameteala si stari de voma.Vreau sa precizez ca am 31 de ani si port ochelari de 4 ani.Va rog sa-mi spuneti daca sunt normale aceste stari. Va multumesc !
  LarisaV
  12-02-2015 |
 • Raspuns pentru Larisa V.

  Buna ziua,

  Diferenta intre cele 2 prescriptii este doar de 0,50 dioptrii sferice OD ceea ce nu ar justifica starile de voma si ameteala.
  Pe de alta parte, orice modificare de dioptrii, chiar schimbarea formei ramei poate da un oarecare disconfort care dispare dupa cateva zile.
  Daca problemele persista ar trebui sa verificati si daca s-au respectat toti parametrii retetei atunci cand au fost executati ochelarii: dioptria, axul cilindrului, distanta interpupilara.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  24-02-2015 |
 • Buna ziua!
  Am fost la un control oftalmologic si mi s-au prescris urmatoarele dioptrii: O.D +0,75 cyl ax 95 si O.S +1,75 cyl ax 67 cu ambliopie pe stangul. Intrebarile mele sunt:
  1. Se poate corecta ceva prin operatie?
  2. Pot face scoala de soferi?
  3. Ma va impiedica sa dau la medicina?
  Mentionez ca am 21 ani si port ochelari de la 3 ani
  ioana
  26-02-2015 |
 • Buna ziua,am 14 ani si am flst diagnosticata cu astigmatism hipermetropic de pe la 6 ani .. Luna aceasta m-am gandit sa imi schimb ochelari,deoarece doream un alt model de rame. Am fost la consultatie,iar in acest moment am CIL.de +1,00 si AX. 90 grade,iar la ochiul stang SF.+0,75,CIL.+1,25 si AX.95 grade,iar problema peste care am dat,de 5 zile de cand ii port,este ca la distanta vad neclar. Este normal? :) multimesc,o zi buna.
  Bianca
  27-02-2015 |
 • Aviz,imi scuzati greselile,nu am reusit sa scriu corect de pe telefon.
  Bianca
  27-02-2015 |
 • Buna seara,
  In urma unui control, copilului meu(are 9 ani), i s-au stabilit urm.dioptrii: -1.75 sfera la OD si -1,5sfera la OS.
  R AVG sph -2 ; cyl -0,5 ; ax 178 S.E -2,25
  L AVG sph -1,5 ; cyl -0,5 ; ax 27 S.E -1,75

  In urma cu patru ani, la control, avea:
  R sph +0,75 ; cyl -0.5 ; ax 112
  L sph +1.75 ; cyl -1,25 ; ax 49.

  Este normala o diferenta atat de mare, la sph, in 4 ani ( a purtat ochelari doar 1 an, dar nu permanent).
  Claudia. p
  03-03-2015 |
 • Buna ziua.Ma numesc Gabriel si as avea nevoie de un sfat.
  Acum vreo 3 ani am fost diagnosticat cu hipertensiune oculara. Continui sa pun picaturi in fiecare zi, dimineata si seara (Dorzolamida Clorhidrat) insa de cateva luni tot vad aiurea. Am fost la controale si ori nu am stiut eu sa explic ori nu stiu... Toti medicii la care am fost au spus ca e de le glaucom. OK. insa simptomele pe care tot le citesc pe net pentru glaucom nu prea se aseamana cu ale mele..ma refer la problemele de vedere. Am sa incerc sa explic pe scurt ceea ce simt sau "vad" sperand ca nu o sa para ciudat si daca imi puteti da o idee despre ce ar putea fi vorba ar fi minunat. De vazut vad clar, vad persoanele sau obiectele din fata mea sau la departare. Am facut si test pentru ochelari si nu imi trebuie ochelatri. Numai ca ..nu stiu cum sa explic..parca nu vad cu ochii mei .. parca as vedea dintr-o alta dimensiune.. suna aiurea , stiu insa nu gasesc o alta formulare. Ma uit la sora mea de exemplu si o vad clara, bine formata , nimic ne focat numai ca parca nu e cum trebuie.. parca o vad prin alti ochi.. As putea spune ca o vad alb-negru dar nu e asa..pentru ca o vad color insa imaginea din fata ochilor mei nu e tocmai normala.. cum spuneam , parca as vedea-o printr-o fereastra dintr-un univers paralel.. E un pic comparabil cu atunci cand se bea un pic de alcool si cand o persoana e un pic ametita..dar doar un pic, imaginile din fata ochilor nu mai sunt normale. Sunt clare si bine formate insa parca persoana nu le mai vede cu ochii proprii .. Nu stiu daca e tocmai asa, eu fiind nebautor .. ultima oara cand am baut un pahar in plus a fost acum vreo 15 ani ..(am 33 acum). O fi de la glaucom si ma incapatanez eu sa gasesc alte probleme.. insa daca aveti o mica idee sau daca intr-adevar e de la glaucom problema asta, va rog mult sa imi spuneti . La testul vizual cu aparatul acela cu punctele de lumina care apar peste tot a iesit o lipsa de portiune viuala de 0,5 % la un ochi si 0,4% la celalalt.. pahimetria corneana 490 micron la un ochi si 492 micron la celalalt ochi iar cand am facut testul pentru hipertensiune oculara acum vreo 3 ani , aveam tensiune de 32 dimineata, 28 dupa-amiaza si 19-20 seara. Dupa ce am inceput sa pun picaturile a scazut si se mentine in 14/15 . Imi cer scuze daca e off topic dar imi regasesc unele din simptome in cateva din articolul dumneavoastra legat de astigmatism. Fotofobie ( in special dimineata imediat dupa trezire..si mult la lumini albe industriale ..cum sunt cele din fabrici) , dureri de cap (nu dese si nu intotdeauna), ochi obositi.
  Cam atat. Va multumesc pentru orice raspuns sau daca nu primesc raspuns, ma multumesc pentru timpul acordat citirii mesajului meu.

  Cu stima, Gabriel.
  Gabriel
  07-03-2015 |
 • Raspuns pentru Neagu,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.

  Acuitatea vizuala la distanta este buna si fara o corectie optica permanenta; ati sesizat si dvs. ca este o diferenta insesizabila
  (cu corectia prescrisa cu lentile cilindrice cu semnul "-").
  Lucru intens la computer, activitatea zilnica de scris, citit pot duce la oboseala vizuala, incetosarea vederii, uneori dureri de cap. In aceasta situatie, ochelarii cu semnul "+"" asigura o relaxare oculara, un plus de confort.
  Ambele prescriptii sunt bune, insa pentru a vedea cu exactitate nevoie dvs. de ochelari, ar trebui un consult in care sa fie pusa in repaos acomodatia ochiului si a vedea exact dioptriile. (refractie cu picaturi).
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  08-03-2015 |
 • Raspuns pnteru Ioana,

  Buna ziua,
  Viciul dvs. de refractie se numeste astigmatism hipermetropic simplu, OS cu ampbliopie.
  1. O operatie poate corecta astigmatsimul, in sensul reducerii dar acuitatea vizuala nu este influentata, ea ramane aceeasi, deci OS nu va castiga vedere in urma unei operatii, adica va ramane in continuare ambliop.
  2. Puteti sofa daca acuitatea vizuala in binocular (cu ambii ochi)este de 50%.
  3. Sunt profesii care cer o acuitatea vizuala perfecta. Astigmatismul se caracterizeaza prin faptul ca nu se disting detaliile, amanuntele. Este important ca acuitatea vizuala a OD cu corectie sa fie de 100%,(dat fiind ca OS are ambliopie) pentru ca, de ex., un chirurg are nevoie de acuitate vizuala foarte buna.Nu stiu sa existe restrictii la admitere la medicina legate de acuitatea vizuala(exemplul pe care l-am dat mi se pare unul care cere responsabilitate si precizie).Oricum, succes!
  Multumim pentru ca ati accesat site-ul Clinicii Novaoptic.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  08-03-2015 |
 • Raspuns pentru Bianca,

  Buna ziua,
  Faptul ca nu vedeti clar la distanta poate insemna:
  - o schimbare la corectia optica- dioptrie, ax, fata de prescriptia anterioara;
  - o eroare la axarea si montarea lentileor;
  - uneori, chiar o schimbare in forma si dimensiunea ramei poate da un disconfort.
  Verificati mai intai daca ochelarii au fost executati conform cu reteta (dioptrie, ax, distanta interpupilara), daca rama trebuie ajustata(daca bratele au aceeasi planeitate); daca totul este in regula si neclaritatea persista, refaceti controlul dioptriilor.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  08-03-2015 |
 • Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati in urmatorul aspect. In urma cu o luna mi-am facut o pereche noua de ochelari cu aceleasi dioprtii pe care le am din decembrie 2013 pt simplul fapt ca nu mai vedeam bine cu ele pt ca se zgariasera...dau cel putin asta credeam eu. Dioptriile mele sunt OS -6 cu cilindru -1.75 si OD -7 cu cilindru -0.75. Aceste dioptrii mi-au iesit si in dec 2013 si in oct 2014 si acum o luna. Ulterior dupa venirea lentilelor marca Essilor pe care le tot folosesc de cativa ani incoace am sesizat ca nu era nicio diferenta intre cei vechi si acestia noi. Tin sa mentionez ca lentilele au fost montate pe acceasi rama. Nu vad bine prin centrul lentilei, imi este f incomod sa privesc prin lentila, prefer sa ma uit prin lateralele lentilei pt ca acolo imi este imaginea clara si nu simt ca imi fortez ochiul. Am fost la doua cabinete diferite si au verificat ochelarii din toate punctele de vedere si mi-au facut din nou control la ochi si a iesit la fel. Lentilele au fost trimise la fabrica si au venit inapoi cu raspunsul ca sunt in regula si n-au niciun defect de fabricatie.
  Ati putea sa-mi spuneti daca totul e conform retetei de ce eu nu vad bine, disconfortul e f mare la vedere si am si dureri de cap pt ca imaginea e neclara si nu imi este deloc confortabil sa privesc prin aceste lentile. Acum mi-am dat seama ca si cu cele vechi am avut aceeasi problema dar cred ca a intervenit undeva pe parcursul anului trecut pt ca atunci cand i-am luat vedeam perfect.
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat, unde as putea sa mai merg si ce sa mai fac astfel incat sa rezolv aceasta problema.
  Multumesc!
  Roxana
  10-03-2015 |
 • Raspuns pentru Gabriel,

  Va multumesc pentru ca ati accesat site-ul nostru.
  Recomandarea mea este reevaluarea functiei vizuale: acuitate, refractia oculara, keratometrie si topografie corneana (pentru obiectivarea unui eventual astigmatism), simt cromatic, sensibilitate la contrast.
  In plus, examinarea la biomicroscop (pentru evaluarea transparentei cristalinului), masurarea presiunii oculare, gonioscopie, camp vizual si tomografia in coerenta optica.
  Trebuie luat in considerare si un sindrom de oboseala vizuala la computer, cu recomandarea unor lentile protectoare Blue Control dar si a unei lubrefieri suplimentare a corneei.
  Mai poate fi evaluat echilibrul binocular, uneori exista tulburari ale vederii binoculare numite disparitati de fixatie care pot determina oboseala vizuala, fotofobie, neclaritate si disconfort vizual.
  Va doresc numai bine si multa sanatate !
  Dr. Cristina David
  12-03-2015 |
 • SPH -0.75 CYL -0.50 AX 173 a zis am am vederea 100% perfecta. adevarat?
  vasilica
  12-03-2015 |
 • Raspuns pentru Roxana,

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Inteleg ca nu este nicio modificare de dioptrii din 2013 pana in prezent.Nu am insa nicio informatie despre sanatatea dvs. oculara si nu numai,aspecte foarte importante in stabilirea unui diagnostic corect.
  In doua cabinete diferite ati verificat ochelarii dvs., adica corectia optica, insa intrebarea mea este daca ati mai facut si alte investigatii?
  Faptul ca nu este nicio schimbare in corectia optica si acum nu mai vedeti bine privind prin aceeasi diptrie ca acum 2 ani, ca acum 1 an, poate insemna si o deterioare a vederii centrale, de aceea intreb daca s-a extins aria consultului si la alte investigatii superioare care sa explice aceasta problema: masurarea tensiunii oculare, examen fund de ochi, camp vizual, tomografie in coerenta optica.
  Desemeni, este important de stiut nu numai faptul ca nu s-a modificat dioptria, ci si cat este acuitatea vizuala acum fata de 2013, 2014 cu aceeasi corectie.
  Cu stima,

  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  16-03-2015 |
 • Buna ziua din nou,

  In ceea ce priveste investigatiile enumerate de dvs pot sa va spun ca am efectuat urmatoarele: masurarea tenisunii oculare, examen fund de ochi si au iesit foarte bine. Chiar mi-a spus dna doctor ca am un fund de ochi la fel ca o persoana perfect sanatoasa fara probleme de vedere si ca nu se astepta sa arate asa bine. Tensiunea este si ea in regula. Despre camp vizual si tomografie in coerenta optica nu cred ca am facut asa ceva, nici nu am auzit pana in momentul de fata. Tin sa mentionez ca in momentul in care mi se testeaza dioptriile la panou cu acei ochelari de proba vad bine prin lentilele respective, lucru care nu se intampla cu aceste lentile comandate acum 1 luna si jumatate si nici cu cele anterioare.
  Dar nu inteleg exact la ce va referiti prin vedere centrala? Adica e posibil ca eu sa nu mai pot nicioada vedea bine prin centrul lentilei desi pana acum vedeam perfect cu fiecare pereche de ochelari pe care am avut-o?
  Multumesc frumos!
  Roxana
  16-03-2015 |
 • Raspuns pentru Vasilica,

  Nu stiu daca dioptriile trimise de dvs. reprezinta corectia optica sau doar valoarea masurata de dioptron, insa daca vederea este de 100%, este foarte bine.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  16-03-2015 |
 • Raspuns pentru Roxana,

  Buna ziua,
  Ma bucur ca s-au facut investigatii complete care elimina o problema medicala.
  Nemultumirea dvs. legata de calitatea vederii prin noii ochelari cred ca trebuie solutionata de optica medicala/cabinetul unde ati facut ochelarii.
  Va doresc numai bine si... succes!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  17-03-2015 |
 • Buna ziua,ma numesc mariana si am 18 ani si as dor sa stiu daca ma pot opera am la ochiul stang astigmatism miopic compus cu dioptriile o.d sf. +75 ; cyl -1,50 ; ax 150? si o.s sf +2,00 ; cyl -3,00 ; ax 175? , la os av = md la 1,5 m D.P 57 , va rog sa imi spune.ti daca ma pot opera , daca nu sa.mi recapat vederea macar estetic sa nu imi mai fuga ochiul . Va multumesc
  mariana
  17-03-2015 |
 • Buna Ziua!
  Ma numesc Annamaria si am o problema la ochelarii noi sper ca puteti sa-mi raspundeti.
  Port ochelari numai de la 18 ani, inainte nicio data nu am avut.
  Destul de recent am fost la control oftalmologic si mi s-a scris urmatoarea reteta:
  OD sf -0.50 cyl -2.75 ax 25 si OS sf 0.00 cyl -3.25 ax 165.

  Cand mi-a venit ohelarii si am probat am realizat ca desi vad mai bine adica dioptriile sunt in regula, totusi vad dubluri, mai ales cu ochiul stang. Din cauza acestei dubluri este greu sa citesc si este foarte obositor pt ochii mei deoarece zilnic lucrez in fata calculatorului. Reteta pt. ochelarii anteriori era:
  OD sf -0.50 cyl -2.00 ax 25 si OS sf 0.00 cyl -2.50 ax 175.

  Optimetristul de la optica unde mi-am facut ochelarii mi-a si facut o incercare: in ochelari de proba a pus dioptriile si axele de pe reteta noua (165 si 25) si tot asa am vazut ca si cu ochelarii noi, adica mai clar, dar cu dubluri pe verticala, care a facut imposibil sa citesc ultimele 3-4 randuri de pe tabla.
  Insa cand a facut adjustarea la axe (a pus pe ochiul stang 175 grade, restul a ramas la fel) am vazut perfect tot, fara dubluri, clar.

  Ea mi-a facut sugestia sa port ochelarii o saptamana ca s-ar putea sa ma obisnuiesc si poate aceste dubluri dispar.
  Cu ochelari m-am obisnuit nu ma ametesc deloc, dar ma deranjeaza ca simnt ca nu sunt perfecti, cititul este greu din cauza dublurilor.

  Intrebarea mea ar fi daca se poate asa ceva ca aparatul care masoare axa ochiului sa greseasca? Sau este posibil faptul ca cu axa mea reala sa nu vad bine? Sau aceste axe se pot mdoifica in timp?
  Sau s-ar putea ca ochelarii mei anterior sa fi fost gresite si m-am obisnuit cu axa de 175?
  Va multumesc frumos, Annamaria
  Annamaria
  17-03-2015 |
 • Buna ziua, b?ietelul meu are 6 luni si in urma controlului cu plusoptix avem urmatoarele rezultate: +2.5 -2 174° si +4 -3.24 12°.reflexia corneeana 6.4. Marimea pupilelor 5.9 si 5.7. Distanta pupipa41322mm. Ni s a spus ca este astigmayism. Sunt foarte îngrijorat? va rog sa ma ajutati cu detalii.pot scadea dioptriile? ce este de facut?
  kaya
  21-03-2015 |
 • Buna ziua,
  Sunt mama unei fetite de 1 an si 10 luni diagnosticata in urma unui control cu Astigmatism miopic,
  OD /DSF -2.50 DCYL, AX 15, OS /DSF -2.00 DCYL, AX 170, DP 51 mm.
  Am cerut o alta opinie la o clinica oftalmologica pt copii, iar in urma controlului cu picaturi i s-a pus diagnosicul Astigmatism mixt,
  plusoptix OD +3/-3.50/10, OS +3/-3.75/170
  CTA orto, versii paralele, WTA+, stereo fly+, AO – medii oculare transparente, FAO macula reflex prezent, PNO aspect normal OD, AR cy 1%.
  I s-au prescris lentile OD cilindru -2, AX 10, OS cilindru -2, AX 170.
  Am marea rugaminte, daca este posibil sa ma lamuriti daca in timp aceste dioptrii pot sa creasca si in ce conditii.
  De asemenea, daca este posibil prin purtarea regulata sa recupereze vederea, adica sa scada dioptriile.
  In cazul in care raspunsul este nu, va avea o viata normala, poate face sport sau activitati ce necesita o acuitate buna?
  Va multumesc din suflet.
  Ileana
  22-03-2015 |
 • Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce reprezinta urmatoarele date:OD sph -0,25 -0,50 -0.50 CYL -0,50 +0,00 +0,00 AX 129 AVE sph -0.50 CYL +0,00 ; OS sph +0,25 +0,00 +0,50 CYL -0.50 -0.25 -0,50 AX 174 27 61 AVE +0,25 -0,50 147 ; PD 52mm . Precizez ca este vorba despre un baiat de 9 ani care vede scrisul si obiectele dublate, la o distanta mai mica de 80-90cm, atunci cand priveste cu ambii ochi simultan. Cu fiecare ochi individual vede o singura imagine. Medicul i-a prescris lentile -o,25 pentru ambii ochi cu care vede la fel,poate chiar mai rau. Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc!
  ioana
  24-03-2015 |
 • Raspuns pentru Kaya,

  Va multumim pentru ca ati accesat site-ul nostru.
  Din rezultatele masuratorilor cu aparatul Plusoptix se evidentiaza un astigmatism hipermetropic .Valoarea masuratorilor cu Plusoptix este orientativa.Copilul trebuie examinat de un medic oftalmolog specializat in oftalmopediatrie.Prezenta unei deviatii a ochilor (strabism) impune indicarea unei corectii optice cu ochelari, dupa repetarea masuratorilor cu picaturi de atropina.Exista ochelari speciali pentru copii foarte mici,cu rame de silicon si lentile care nu se sparg. In absenta unei deviatii oculare, copilul trebuie monitorizat din in 3 in 3 luni, trebuie evaluata acuitatea vizuala si introducerea corectiei optice se poate face dupa varsta de 18-24 de luni. Diferenta de dioptrii dintre ochi poate determina lipsa de dezvoltare a acuitatii vizuale la ochiul stang ( ambliopie) si de aceea corectia optica prin ochelari este indicata de la varsta mica.
  Echipa Novaoptic
  27-03-2015 |
 • Raspuns pentru MAriana,

  VA multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Inteleg ca OS are vederea scazuta si, totodata, are si o deviatie. Interventia chirurgicala la aceasta varsta este doar cu scop estetic; vederea nu mai poate fi imbunatatita.
  Va doresc multa sanatate!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  29-03-2015 |
 • Raspuns pentru Anamaria,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Corectia noua aduce un plus de dioptrie atat la OD cat si la OS, la componenta cilindrica. Deasemeni,este si o diferenta la axul cilindrului pentru OS.
  La valorile cilindrice mari, conteaza foarte mult valoarea axului, o variatie de cateva grade poate sa aduca o claritate foarte buna sau o neclaritate foarte deranjanta. De aceea sustin ideea ca , la o noua corectie, daca exista diferente de ax intre corectia anterioara si ceea ce masoara aparatul, sa fie verificate ambele axe si daca este mai bine cu cel vechi-cu axul cu care este obisnuit ochiul si care da claritate- acela sa ramana, chiar daca aparatul indica alt ax.Dealtfel, valorile masurate de dioptron sunt orientative, refractia subiectiva(corectia pe care o accepta pacientul ca fiind cea mai buna pentru el) este cea hotaratoare.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  29-03-2015 |
 • Raspuns pentru Ileana,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Viciul de refractie al fetitei dvs. este astigmatismul miopic simplu, corectat cu lentile cilindrice cu semnul minus.
  Examenul oftalmologic complet indica ca nu sunt alte probleme de sanatate oculara,ceea ce este imbucurator.
  Astigmatismul este determinat de forma specifica a globului ocular- mai alungit- nu rotund cum este globul ocular normal. Asadar, nu se mai poate corecta acest lucru creat intrauterin, deci ramane ca si corectie permanenta lentila cilindrica, cu fluctuatii de-a lungul vietii.
  Ceea ce este important este dezvoltarea vederii pana la varsta de 5-6 ani, cu ajutorul ochelarilor. Corectarea vederii nu inseamna reducerea dioptriilor ci obtinerea acuitatii vizuale celei mai bune, fara corectie si cu corectie (ideal de 100%).Astfel, va putea profesa in orice domenii de activitate.
  Va doresc succes si perseverenta!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  29-03-2015 |
 • Raspuns pentru Ioana,

  Buna ziua,
  Inainte de raspuns, va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii noastre.
  Cifrele trimise de dvs. reprezinta mai multe valori dioptrice, dupa care este facuta media lor (AVE).
  Asadar, dioptria este:
  OD= -0,50 DSF
  OS= +0,25 DSF^-o,50 DCYL ax 147
  Faptul ca nu vede foarte clar la aproape este un semn de oboseala oculara, mai ales ca diptriile sunt foarte mici.
  Pentru o corectie optica sigura la copii este recomandata refractia cu cicloplegie (instilarea de picaturi care pun in repaos acomodatia unor muschi, dupa care se poate stabili corect dioptria).
  Medicul curant v-a recomandat un control banuiesc, asa ca puteti reveni mai repede la control avand in vedere nelamurirea dvs.
  Succes!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  29-03-2015 |
 • Multumesc mult pt raspuns!Deci inseamna ca la OD trebuie lentila cu -, iar OS lentila cu + ? La OS are astigmatism si are nevoie de lentila cilindrica? Am fost din nou la medic si a spus ca nu se poate sa nu vada clar cu ochelarii! Sa se concentreze si o sa vada! Am mers la un alt medic,in Bacau,(noi fiind din P.NT) si a spus ca are -0.50 la AO si e posibil sa fie slabit muschiul ciliar la OD. Am facut si un control la neurologie si e OK.Nu mai inteleg nimic!Poate trebuie sa-i fac alti occhelari cum ati spus dvs.
  ioana
  30-03-2015 |
 • Buna ziua,
  Am efectuat un control oftalmologic si am primit urmatoarele rezultate:
  VOD= 5/5 OC +0,75-1,25 15°
  VOD= 5/5 OC +0,50-1170 ° ,mi sa spus ca am astigmatism si as vrea sa stiu cat de grava este problema .Este posibil sa fi facut greseli de scriere deoarece nu inteleg prefect scrisul de pe fisa. Si mai am scris pe fisa (AO Astigmatism C2D).Mai vreau sa mentionez ca am 19 ani si pana acum nu am avut nici un fel de problema in ceea ce priveste vederea .
  Petru
  03-04-2015 |
 • Bun? ziua,
  am ?i eu o nel?murire ?i tare as avea nevoie de o p?rere avizata. Am fost la control ?i am fost diagnosticat? cu astigmatism hipermetropic compus , iar rezultatele au fost urmatoarele:
  OD + 0,25 cyl +0,50 ax 95
  OS + 0,25 cyl +0,50 ax 90
  mi-am comandat ochelari la un magazin de optica ?i pe plicurile lentilelor scrie la ax 180. E ok sau e o gre?eal?? am ochelarii abia de o s?pt?mân? ?i ?tiu ca mai dureaz? pu?in pana o sa m? obi?nuiesc cu ei, dar de fiecare data când îi port m? doare ochiul drept ?i am ?i o durere de cap surda.
  As aprecia foarte mult un r?spuns, va mul?umesc mult!
  Flori
  07-04-2015 |
 • Raspuns pentru Flori

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic!

  De obicei, pe plicurile lentilelor monofocale cilindrice de stoc la furnizori nu este trecut axul cilindrului. Acesta este fixat la montaj, conform prescriptiei de ochelari.

  Pentru a va clarifica asupra corectitudinii ochelarilor este necesara masurarea lor cu ajutorul lensmetrului si compararea masuratorii cu prescriptia de ochelari .

  Pentru alte detalii va asteptam la unul din punctele noastre de lucru, din Botosani si Suceava zilnic intre orele 08:30-17:30.

  Cu stima,
  Daniela Jugariu, director vanzari
  09-04-2015 |
 • Buna ziua,

  As dori sa stiu de ce mi se schimba dioptriile si daca este posibil sa am astigmatism. In continuare va prezint o evindeta pe care am tinut-o. De fiecare data cand intreb de ce, mi se spune doar ca am purtat gresit, desi eu la momentul respectiv am vazut cu acei ochelari, pe care mi i-au recomandat tot doctorii.

  DATA ANUL OD OS VARSTA
  26.07 2001 0.75 0.75 12
  5.02 2002 0.75 0.75 13
  22.04 2003 -0.25 -0.25 14
  2004 nu am facut control
  2005 nu am facut control
  22.05 2006 0.5 0.5 17
  2007 nu am facut control
  2008 nu am facut control
  7.10 2009 0.5 0.5 18
  2010 nu am facut control
  17.10 2011 -0.5 -0.75 23
  2012 nu am facut control
  2013 nu am facut control
  31.01 2014 -1 -1 26
  anca voicu
  09-04-2015 |
 • V? mul?umesc pentru r?spuns. din p?cate eu sunt din bucure?t. lentilele mele sunt Hoya ?i a?a scria pe plicule?ele lor. Crede?i ca sunt gre?ite? Va mul?umesc!
  Flori
  13-04-2015 |
 • Raspuns pentru Petru,

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.

  Din datele scrise de dvs. inteleg ca acuitatea vizuala este de 100% cu o mica dioptrie datorita unui astigmatism mixt(combinatie de dioptrii sfero-cilindrice cu semne diferite).
  Nu este o problema vizuala grava insa dvs. ati apreciat in cabinet ca este mai clar cu dioptria mentionata mai sus.
  Daca s-au prescris ochelari, purtarea lor va fi conform recomandarii medicului.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  20-04-2015 |
 • Raspuns pentru Anca Voicu,

  Buna ziua,

  Din evidenta dvs. nu rezulta ca ar fi vorba despre un astigmatism ci doar de o miopie mica. Evolutia ei nu este ingrijoratoare dat fiind faptul ca ati inceput cu -0,75 in 2001 iar in 2014 era -1,00. Chiar daca ar fi vorba despre astigmatism, deasemeni nu sunt motive de ingrijorare.
  Miopia de obicei evolueaza pana in jurul varstei de 20 ani, dupa care se stabilizeaza, insa o activitate intensa la calculator poate determina cresteri ale miopiei si dupa aceasta varsta.
  Este bine sa efectuati controlul oftalmologic anual sau la recomandarea medicului oftalmolog.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  20-04-2015 |
 • Am si eu un rezultat de la un control oftalmologic facut recent. M-am dus teoretic pentru ca mi se inroseau ochii. Dreptul mai tare decat stangul. In urma controlului, rezultatul este la ochiul drept s+0,5 c-1,75 a177 s.e. -0,5 si la stangul s-0,25 c-0,75 a 170 s.e. -0,75. Presupun ca s.e ar fi un rezultat final si ca as avea la dreptul -0,5 si stangul -0,75. Dar totusi de o saptamana nu pot sta la calculator sau tv ca ma ustura si se inroseste ochiul drept (la care pare sa am dioptrie mai mica). Din rezultat pare ca la dreptul as avea dioptrie mai mica, insa cilindru mai mare. Aveti idee de ce se inroseste? Mentionez ca rezultatele sunt facute la un aparat topcon kr 8900, inainte si dupa dilatarea pupilelor. Rezultatele de mai sus sunt cele de dupa dilatare. Testul de lacrimi a fost ok. Mi s-au recomandat ochelari. Mai am cateva date pe reteta scoasa de aparat: pd61, KRT DATA:
  R D MM A
  R1 41,50 8,15 175
  R2 42,75 7,88 85
  AVE 42,25 8,02
  CYL -1,25 175
  MM1 MM2 A1
  1 8,14 7,86 174
  2 8,15 7,88 175

  L D MM A
  R1 41,75 8.09 174
  R2 43,00 7,86 84
  AVE 42,25 7,98
  CYL -1,25 174

  Voi mai avea probleme daca port ochelari? Ce parere aveti? Va multumesc mult.
  Georgiana
  15-05-2015 |
 • Buna ziua.
  Am efectuat un control oftalmologic la care am primit diagnostic de miopie cu dioptrii -1,25 la ambii ochii.
  Dupa un control amanuntit la o clinica privata din Brasov mi s-a dat diagnostic de astigmatism mixt cu specificatiile urmatoare:
  O.D: sferic -------, cilindric -0,75 Axa 180 AVf.c 0,8
  O.s: sferic +0,25, cilindric -0,75 Axa 180 A.V fc 0,8
  Mentionez ca la al doilea consult mi s-a spus ca nu am miopie.
  Intrebarea mea este daca lentilele de noapte Menicon sunt ajutatoare in cazul meu si daca exista reactii adverse la purtarea acestora?
  Deasemenea m-ar ajuta daca mi-ati da informatii referitoare la valorile pe care le genereaza un aparat de masurare a dioptriilor dupa purtarea acestor lentile de noapte pentru o perioada mai mare de timp.(exemplu: daca dupa purtarea lor aparatul va indica valori de 0 dioptrii)
  Va multumesc.
  Nicolae-Alin
  25-05-2015 |
 • Raspuns pentru Georgiana,

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii noastre.
  Innrosirea si usturimea ochilor nu este determinata de ochelari ci de o problema de sanatate oculara, de aceea trebuie sa va adresati medicului oftalmolog pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.
  Purtarea ochelarilor asigura confort si claritate mai ales la tv si calculator.

  Multa sanatate!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  27-05-2015 |
 • Raspuns pentru Nicolae-Alin,

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.

  Lentilele de contact Menicon Z Night sunt recomandate persoanelor cu miopie (mai mic? de 4 dioptrii sferice) ?i/sau astigmatism (pân? la 2,5 dioptrii) care nu doresc s? poarte lentile de contact sau ochelari pe parcursul zilei.
  Purtat? noaptea, lentila Menicon Z Night remodeleaz? corneea pe durata somnului. Geometria ei a fost special creat? pentru a aplatiza centrul corneei ducând la corec?ia treptat? a miopiei ?i/sau astigmatismului, ac?iune oricând reversibil? daca se renunta la purtarea lentilelor.
  Lentilele vor fi scoase diminea?a, dup? trezire. Purtarea acestor lentile noaptea v? elibereaz? de portul oric?rei variante de corec?ie, lentile de contact sau ochelari, pe parcursul întregii zile.Repet,efectul este reversibil în momentul renun??rii la purtarea lentilelor.Se pare totusi ca progresul miopiei este incetinit prin purtarea acestor lentile!
  Pentru mai multe informatii despre lentila de noapte Menicon, puteti accesa:
  www.lentila-de-noapte.ro
  www.facebook.com/LentilaDeNoapte
  Succes in adaparea lentilelor de contact Menicon!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  27-05-2015 |
 • Buna ziua, mentionex ca sunt purtatoare de ochelari pentru hipermetropie +1,75. In urma unui control efectuat zilele trecute, mi s-au recomandat ochelari pentru apropiere +2 si ochelari pentru distanta pe care sa-i port tot timpul + 0,75. Sunt cam confuza si as vrea sa ma lamuriti si pe mine daca se poate, pentru ca eu stiam ca ochelarii pentru distanta sunt cu -. Va multumesc, sa aveti o zi frumoasa!
  Mosoianu Silvana
  08-06-2015 |
 • Raspuns pentru Mosoianu Silvana

  Buna ziua,

  Inainte de a va raspunde, va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Probleme vizuale care pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor (numite vicii de refractie)sunt: miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia.
  Miopia- vederea neclara la distanta dar buna la aproape- se corecteaza cu lentile cu semnul "-". Apare, de obicei, la varsta scolara si dioptriile cresc pana la 18-20 ani, are o componenta genetica importanta.
  Hipermetropia- vederea clara la distanta folosind partial acomodatia, dar mai putin clara la aproape, se corecteaza cu dioptrii cu semnul "+".
  Pentru dvs.,recomandarea de a purta ochelari pentru distanta cu semnul "+" inseamna o hipermetropie manifesta (si nu miopie), adica capacitatea cristalinului de a vedea clar la distanta fara efort a scazut iar dioptriile cu semnul "+" acum se manifesta,(apar si obiectiv si subiectiv).
  Daca mai aveti prescriptiile anterioare de ochelari, ar fi bine sa verificati daca nu cumva au fost prescrise si anterior lentile pentru distanta dar nu au fost recomadate ferm spre purtare, insa acum, o dioptrie de +0,75 aduce un plus de claritate si confort considerabil.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  11-06-2015 |
 • Buna ziua!

  In urma controlului oftalmologic mi-au reiesit uratoarele masuri:
  OD SPH CYL AX
  +2.25 1.25 116
  +2.50 1.25 116
  +2.75 1.25 118
  AVG +2.50 1.25 117

  OS SPH CYL AX
  +3.50 0.50 78
  +3.50 0.75 80
  +3.25 0.75 69
  AVG +3.50 0.75 76

  PD 62mm
  DIAGNOSTIC: Astigmatism hipermetropic compus

  In urma controlului mi s-au comandat lentile contact: OS +2.75, OD SPH +3.00 CYL -0.75 AX 020 (BAUSCH&LOMB ASTIGMATISM OD)
  Port aceste lentile de cateva zile dar am vederea incetosata (dubla chiar, la departare) la ochiul drept.
  E o problema de reteta gresita sau am o problema de adaptare la lentile de contact? (mentionez ca e prima oara cand port lentile, cu ochelarii neavand nici o problema)

  Va multumesc!
  Cristian
  15-06-2015 |
 • Bun? ziua,
  Port lentile de contact PureVision 2HD Torice de aproximativ 4 luni de zile. Am observat de aproximativ o luna de zile, ca la ochiul stang am inceput dupa aproximativ 2 ore de purtat sa vad incetosat. Astazi de dimineata m-am trezit cu ochiul putin rosu, dar nu ma mananca sau ma doare.
  Pe reteta scrie pentru OD -1,75 AX 0
  OS -2.25 AX 175 insa mi s-a recomandat si pt acest ochi tot -1,75
  Cand am comandat lentilele cei de la optica mi-au modificat putin axul la ochiul stang, AX 170,deoarece lentilele de contact nu au ax de 175, iar la ochiul drept Ax 180 dar presupun ca este echivalentul lui 0.
  Intrebarea mea este: este vre-o problema daca mi s-a modificat axul pentru ochiul stang? Pana sa inceapa de o luna de zile sa ma deranjeze lentila din ochiul stang, nu aveam nimic....


  Va multumesc!!
  Diana
  25-06-2015 |
 • Raspuns pentru Diana,

  Buna ziua,

  Lentilele de contact PureVision 2HD Torice sunt lentile cu port flexibil (pe timpul zilei si/sau ocazional peste noapte sau port continuu pana la 30 zile), cu modalitatea de inlocuire la 1 luna. Depasirea termenului de inlocuire poate afecta sanatatea ochilor dvs., cu consecinte dintre cele mai grave.
  La primul semnn de ochi rosu trebuie sa va prezentati la medic, iar portul lentilelor de contact trebuie intrerupt. De aceea, trebuie sa aveti si un ochelar de rezerva, pentru a nu ramane in astfel de situatii fara nicio corectie optica.
  Lentilele de contact torice au axele doar din 10 in 10 grade,de la 10 la 180 grade(axul de 180 grade este echivalent cu cel de 0 grade).
  Inainte de a comanda lentila finala, trebuie probata in cabinet o lentila diagnostic pentru a aprecia centrarea-foarte importanta in cazul lentilelor torice deoarece o descentrare a lentilei cu cateva grade poate da vedere incetosata, mobilitatea, acoperirea corneana.Daca acesti parametri sunt corecti, confortul cu lentila finala va fi foarte bun.
  Pentru mai multe informatii despre lentilele de contact puteti vizita site-ul nostru sau va asteptam la unul din punctele noastre de lucru din Suceava sau Botosani pentru a va consulta cu profesionistii nostri.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  27-06-2015 |
 • Raspuns pentru Cristian,

  Buna ziua,

  Daca inainte de a comanda lentilele de contact s-ar fi facut o proba in cabinet cu exact aceste dioptrii, ati fi sesizat ca ceva nu este in ordine. De aceea, tin sa mentionez ca LENTILELE DE CONTACT NU TREBUIE CUMPARATE FARA A FI PROBATE(orice magazin de optica care comercializeaza lentile de contact trebuie sa aiba o trusa cu lentile de contact de proba si sa poata sa adapteze corect lentile de contact. Altfel, nu ar mai exista aceasta intrebare ulterioara: "am o problema de adaptare la lentile de contact?".
  Pentru solutionarea problemei dvs. trebuie sa va adresati opticii/cabinetului unde ati comandat lentilele de contact (pentru recalcularea dioptriei lentilei de contact, proba cu lentila de contact).Succes!
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.
  In sectiunea "Informatii pentru pacienti" sunt articole unde puteti afla mai multe informatii si sfaturi despre lentile de contact.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  27-06-2015 |
 • Buna ziua,
  Recent mi-am facut un control la ochi in urma carora mi-au fost prescrisi ochelari pentru astigmatism insa,nu mi s-a spus nici cand ar trebui sa-i port si nici tipul astigmatismului("aveti un usor astigmatism")
  Am dioptrii de 0,5 cu 0,75 ,pe reteta nu e scris + sau - insa eu nu vad la departare deci presupun ca e astigmatism miopic.
  Ar trebui sa port ochelarii permanent sau doar la cursuri cand nu vad scrisul?Si daca ii port permanent,mi se vor mari dioptriile cu timpul?
  Ramona
  20-07-2015 |
 • Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Ochiul meu stang deviaza inantru spre nas, port ochelari si am dioptriile urmatoare :+0.75-drept; 1.25-stang. Bun, oftamologul meu mi-a scris la diagnostic ca am astigmatism. Din cate stiu astigmatismul este vedera incetosata, iar eu nu am probleme de genul. Deci pana la urma lamuriti-ma si pe mine. Este astigmatism sau strabism convergent ? Si care este diferenta dintre cele doua ?
  Angela Ilie
  28-07-2015 |
 • Raspuns pentru Ramona,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.

  Daca "aveti un usor astigmatism", s-ar putea sa nu remarcati nicio problema vizuala sau sa aveti o vedere usor neclara sau distorsionata.
  De altfel, dioptriile transmise de dvs. au valori mici care dau un plus de claritate, vederea fiind buna si fara corectie.
  In legatura cu semnul dioptriei, prescriptia pentru ochelari ar trebui sa aiba atasata, in forma printata, refractia oculara computerizata(unde semnul dioptriei este foarte clar).
  Control periodic anual are rolul de a urmari evolutia acuitatatii vizuale cu si fara corectie si necesitatea purtarii corectiei permanent sau doar pentru anumite activitatii.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  31-07-2015 |
 • Buna ziua,
  As dori sa stiu daca ma puteti ajuta cu interpretarea testarii oftalmologice prin metoda RODATEST
  corectia: Fara
  Acuitate vizuala :
  5m: OD 1.0
  OS 1.0
  Binocular 1.0


  0,6m: OD 1.0
  OS 1.2
  Binocular 1.2

  0,33m: OD 1.0
  OS 1.0
  Binocular 1.2

  Astigmatism: OD identic
  OS identic


  Duochrom/Ametropia
  OD identic
  OS identic
  AO identic

  PHORIA: 4 Exophorie
  5 Orthophorie
  6 Esophorie
  Other Hyperphorie

  SIMT CROMATIC: AO DA
  CAMP VIZUAL AO DA  VA MULTUMESC MULT DACA MA PUTETI AJUTA CU INTERPRETAREA, PE EMAIL (PREFERABIL) SAU PE ACEST SITE
  Venera
  31-07-2015 |
 • Raspuns pentru Angela Ilie,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Astigmatismul si strabismul sunt doua probleme vizuale diferite.
  Astigmatismul este un viciu de refractie cristalinian sau cornean(determinat fie de forma specifica a globului ocular -alungit si nu rotund cum este normal, fie determinat de neregularitati ale corneei). Strabismul inseamna pierderea controlului paralelismului globilor oculari ?i devierea unuia sau a ambilor ochi.
  Deviatia ochilor inauntru, spre nas, se numeste strabism convergent. Daca nu este vorba de un strabism congenital (aparut inca de la nastere) ci s-a manifestat mai tarziu (strabism acomodativ) poate fi o consecinta a unui viciu de refractie necorectat- de obicei hipermetropie mare necorectata.De aceea, in primii ani de viata metodele corectarii pozi?iei vicioase a ochilor se perfec?ioneaz? în mod continuu, odat? cu dezvoltarea vederii.Intârzierea în ini?ierea unui tratament de specialitate se poate reflecta în dezvoltarea insuficienta a acuit??ii vizuale ?i în reducerea colabor?rii normale între cei doi ochi.
  Daca deviatia OS spre nas este vizibila, permanenta iar varsta la care mai poate fi corectata este depasita, interventia chirurgicala este necesara doar estetic, fara a imbunatati acuitatea vizuala. Daca simtiti ca OS deviaza usor doar cand sunteti mai obosita, se poate corecta cu lentile prismatice, pe langa corectia astigmatismului.
  cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  31-07-2015 |
 • Raspuns pentru Venera,

  Buna ziua,

  Va multumim pentru accesarea site-ului nostru.
  Rodatest este de fapt un echipament de evaluare a performantelor vizuale cu un software incorporat ce face parte dintr-un sistem 3D pentru analiza si tesarea comportamentului uman in diferite medii si activitati.
  Conform rezultatelor testului, performantele dvs. vizuale sunt foarte buna, adica acuitatea vizuala testata la diferite distante este foarte buna, nu este necesara corectia optica, culorile sunt percepute normal, nu exista o deviatie a globilor oculari, ati facut si un camp vizual care, probabil este in limite normale.
  Oricum, aceasta testare nu inlocuieste un consult oftalmologic care presupune si verificarea sanatatii oculare.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  01-08-2015 |
 • Buna ziua,
  Acum 2 ani m-am hotarat sa port lentile de contact. Am astigmatism. La ochiul drept aveam -1 si axa 0° iar la stangul -0,75,axa 170°. Mi s-au prescris lentile cu cilindru si din cate am inteles aceastea sunt doar din 0,5 in 0,5 incepand de la -0,75,prin urmare pt ochiul drept mi s-a dat -1,25...
  Sapt trecuta am fost iar la control(la alt doctor) si mi s-a spus ca acum am axa170 la ambii si sa iau lentile de -0,75 pt ochiul cu -1, pt ca este mai bine pt ochi.
  As vrea sa va intreb: este posibil sa mi se fi schimbat axa, dar dioptria nu? Si cat de importante sunt aceste 10°(si ce inseamna aceasta axa)?
  Dana
  05-08-2015 |
 • Raspuns pentru Dana,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului Novaoptic.
  Corectia astigmatismului cu lentile de contact aduce purtatorului vedere si confort superioare lentilelor de ochelari, mai ales daca este o adaptare corecta.
  Lentilele cilindrice se fabrica din 0,5 in 0,5 dioptrii, incepand de la -0,75 D iar axul in pas de 10 grade.
  OD avand corectia de -1,00 iar OS -0,75D, este in regula ca s-a optat pentru corectie egala cu lentile de contact.
  Legat de ax, acesta reprezinta localizarea astigmatismului, respectiv 0 si 170 grade.Se alege axul cat mai apropiat de axul corectiei aeriene. Diferenta de ax poate fi perceputa ca o vedere usor incetosata sau nu insa proba lentilelor de contact cilindrice inainte de comanda finala este obligatorie pentru a evalua orientarea, confortul si stabilitatea rotationala a lentilei.
  La un control ulterior se va verifica adaptarea si performantele lentilei de contact,daca se impune o ajustare a axului sau nu.
  Succes,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  11-08-2015 |
 • Buna seara,baietelului meu de 7 ani si 6 luni i s-a pus diagnosticul ao/astigmatism miopic compus.vod:0,8 cc,vos:0,7 cc.od:-3,00sf-1.00cyl ax 180* si os:3,5 sf-0,75 cyl ax 180*,ao aspect normal.Imi pute?i explica,va rog,ce inseamna aceste valori?Va multumesc
  Stioboranu Adriana
  18-08-2015 |
 • Am scris gre?it.la os tot cu minus este.
  Stioboranu Adriana
  18-08-2015 |
 • Raspuns pentru doamna Adriana Stioboranu,
  Va multumim ca ati accesat site-ul nostru.In cazul baietelelui dumneavoastra este vorba de un viciu de refractie cu doua componente : miopie de 3 dioptrii la ochiul drept,respectiv 3,5 dioptrii la ochiul stang si astigmatism de 1 dioptrie la ochiul drept, respectiv 0,75 dioptrii la ochiul stang.Copilul are vedere scurta la distanta,acuitatea vizuala fara ochelari fiind sub 10%.Cu ochelari acuitatea vizuala creste la 80 % la ochiul drept, respectiv 70% la ochiul stang.Binocular poate atinge chiar acuitatea de 100% cu ochelari.
  Purtarea ochelarilor este necesara permanent, de dimineata pana seara.Alternativa la ochelari o reprezinta lentilele de contact.Informatii despre indicatiile lentilelor de contact la copii, precum si despre lentila de noapte gasiti, de asemenea, pe site-ul www.novaoptic.ro .Recomadam ca baietelul dumneavoastra sa fie examinat si monitorizat de catre medicul oftalmolog periodic, la 6 luni.
  Dr.Cristina David
  19-08-2015 |
 • Buna ziua am si eu o nelamurire de mica am purtat ochelari la ochiul stang am un astigmatism avansat si mi sa spus ca nu se mai poate recupera nimic acum am 25 de ani este adevarat sau ar trebui sa cer o a doua parere va multumesc
  georgiana
  03-09-2015 |
 • Buna ziua,
  Fetitei mele in varsta de 8 ani la primul control (1.07.2015)i s-a pus diagnosticul de ambliopie mica, valorile fiind: O.D. +075(sf),+0.75(cyl)ax 90*, acuitate vizuala 0.6 si O.S. +0.25(sf) si +1(cyl),ax 95*,acuitate vizuala 0.8 - la cel de-al doilea control (31.08.2015) la alt cabinet i s-a pus diagnosticul de hipermetropie mica cu astigmatism, valorile fiind: O.D. +0.5(SF), -0.5(CYL),AXA 170, O.S. +1(sf), -1(cyl),axa 180, distanta interpupilara 56, va rog sa-mi spuneti daca exista diferente intre cele doua diagnostice si daca se poate corecta si cu timpul sa nu mai poarte ochelari. Va multumesc
  Laura
  04-09-2015 |
 • Buna seara,

  Am urmatoarele date in reteta primita:
  lentila dreapta: -1,75 1,50 087
  lentila stanga: -1,50 1,00 105
  distanta pupile: 64

  Este normal ca cilindrul (valorile din mijloc) sa fie cu plus in conditiile in care am astigmatism si miopie?

  Va multumesc anticipat,
  Alexandra
  Alexandra
  08-09-2015 |
 • Buna ziua. Pentru ochelari am urmatoarea prescriptive: OD -1.50, -1.25, AX 170, OS -1,25, -0.75, AX 180. Am vazut ca aceste dioptrii le pot selecta si pentru lentile de contact pentru astigmatism. este corect asa sau trebuie sa folosesc o alta reteta cu mai multe date? Inca o intebare: lentilele de contact pentru astigmatism sunt mai mari decat irisul? Multumesc.
  Diana Stamate
  09-09-2015 |
 • Raspuns pentru Georgiana,

  Multumim pentru accesarea site-lui nostru.
  Un astigmatism mare, necorectat la timp -pana la varsta de 6-7 ani- poate duce la ambliopizarea ochiului, adica nu se mai poate recupera vederea dupa aceasta varsta.
  Daca nu ati purtat ochelari sau i-ati purtat ocazional in copilarie, ochiul stang a ramas lenes si de aceea, la aceasta varsta, de 25 ani, nu se mai poate face nimic in sensul dezvoltarii vederii care, asa cum am spus mai sus, este etapa de pana la 7 ani.
  Este important de stiut acuitatea vizuala a OD si OS si daca nu exista o deviatie a OS.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-09-2015 |
 • Raspuns pentru Laura,

  Multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Viciul de refractie al fetitei dvs. este astigmatism hipermetropic.
  La primul consult, astigmatismul este insotit si de o dioptrie de +0,75 ptr. OD, respectiv de +0,25 ptr. OS.
  La al doilea consult, se pastreaza componenta cilindrica, adica valoarea astigmatismului, cu o mica diferenta, insa partea sferica, facand transpozitia (calcul matematic in optica de transformare a valorii negative a cilindrului in valoare pozitiva, cu ax conform transpozitiei), dispare iar axul este asemanator primei prescriptii. Asadar, cele doua consultatii sunt asemanatoare, nu stiu insa daca la al doilea consult se pastreaza ambliopia sau fetita a mai recuperat vedere.
  Este importanta examinarea fetitei cel putin din 6 in 6 luni sau asa cum stabileste medicul oftalmolog.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-09-2015 |
 • Raspuns pentru Alexandra,

  Multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Astigmatismul poate insoti atat miopia (dioptria cu minus) cat si hipermetropia (dioptria cu plus).
  Din datele trimise de dvs, viciul de refractie se numeste astigmatism mixt, adica meridianul principal (cu putere maxima) este miop iar celalalt (cu putere minima) este hipermetrop, sau altfel spus, o linie focala se afla in fata retinei iar cealalta se afla in spatele retinei.
  Corectia astigmatismului cu lentile sferocilindrice suprapune cele doua focare diferite intr-un focar punctiform, asezand imaginea pe retina.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-09-2015 |
 • Raspuns pentru Diana Stamate,

  Va multumim pentru accesarea site-ului nostru.
  In cazul dvs, valoric, sunt aceleasi dioptrii si pentru lentilele de contact, insa nu este suficienta prescriptia pentru ochelari. Este necesara o consultatie speciala pentru lentile de contact, care presupune si keratometrie in urma careia se calculeaza raza de curbura a lentilei si diametrul specific, si, neaparat, proba cu lentila de contact care este decisiva pentru satisfactia si confortul dvs. viitor.
  Da, lentila de contact trebuie fie mai mare ca irisul,sa aiba o acoperire corneana uniforma, sa fie stabila la clipit, la miscari oculare extreme,rapide, repetitive.
  Va asteptam la o consultatie completa computerizata la unul din sediile noastre din Suceava sau Botosani si va putem alege lentila de contact potrivita stilului dvs de viata din multitudindea de lentile de contact din trusa noastra de proba.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  15-09-2015 |
 • Buna ziua.
  Fetita mea in varsta de 4 ani si jumatate are astigmarism hipermetropic.
  R. sph cyl ax
  +5.25. +2.00. 85
  +5.50. +1.75. 85
  +5.25. +2.00. 86
  +5.25. +1.75. 85

  +5.25. +2.00. 86

  L. Sph. Cyl. Ax
  +5.00. +1.75. 94
  +5.00. +1.75. 96
  +5.00. +1.75. 96

  +5.00. +1.75. 96

  Pd=49. Npd=45(30)
  Ochelarii recomandati au fost od cil +1.5. Ax 86
  Os. Cil +1 ax 96

  Un al doilea medic:
  R. Sph. Cyl. Ax
  Ave +7.25 -2.25 178
  1. +7.25 -2.00 1
  2. +7.25 -2.00. 176
  3 +7.25 -2.25. 175
  4. +7.25 -2.25. 1
  5. +7.25 -2.25. 180
  6. +7.25 -2.25. 179

  L. Sph. Cyl. Ax
  Ave. +6.25 -2.00 10
  1. +6.25 -2.00 10
  2. +6.25 -2.00 9
  3. +6.25 -2.00 11
  4. +6.25 -2.00 11
  5. +6.25 -2.00 10

  Pd:48
  Ochelari od sf +4 cil -1.75 ax 180
  Os sf +3.50 cil -1.50 ax 10

  Care considerati ca sunt mai potriviti?
  Va multumesc!
  Gabi
  15-09-2015 |
 • Raspuns pentru Dna Gabi,
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.

  Inainte de a ne exprima parerea nostra in legatura cu cea mai buna prescriptie, sunt niste criterii obiective pe care trebuie sa le stiti/ stim in legatura cu problema vizuala a fetitei dvs: nu stim care este acuitatea vizuala fara ochelari si cu ochelari, nu stim daca pozitia ochilor este in ortoforie sau prezinta o deviatie strabica. Deasemeni, nu stim daca valorile dioptriilor scrise de dvs. sunt cele masurate in urma administrarii de picaturi care pun in repaus acomodatia ochilor.
  Sfatul nostru este purtarea ochelarilor dupa ultima prescriptie cu recomandarea de a merge la controalelel periodice care probabil ca au fost recomandate.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  23-09-2015 |
 • Buna ziua! I-am facut fetitei mele de 1 an un control oftalmologic, iar conform rezutatului PLUSOPTIX avem:
  OD:+ 0.5 sf - 0.5 cylax* 33
  OS: +0.75 sf - 0.25 cylax* 158
  Mie mi s-a comunicat verbal ca vederea este buna, insa pe fisa de consultatie ,este notat ''corectie optica''pentru ochiul drept. Ce inseamna acest rezultat si ce corectie ar fi necesara? Multumesc mult!
  Ionela
  27-09-2015 |
 • Raspuns pentru dna. Ionela,

  Va multumim pentru accesarea site-ului nostru.

  Este demn de urmat exemplul dvs. de catre tot toti parintii, de a efectua un astfel de screening oftalmologic pentru copiii mici, incepand chiar cu varsta de 6 luni. Intr-adevar, la aceste varste micute nu poate fi vorba de o verificare a vederi, dar sunt semne- deviatii ale ochisorilor, aspecte deosebite ale retinei si nervului optic , valori dioptrice obiective care pot fi depistate din momentul aparitiei lor si corectate cu succes.
  Pentru varsta de 1 an, valorile masurate cu autorefractometrul pediatric Plusotix sunt absolut normale,nu sunt motive de ingrijorare. Daca nu exista o deviatie a ochisorilor iar aspectul fundului de ochi este normal, urmatorul consult ar fi la varsta de 3 ani.
  O dioptrie necorectatata, corelata cu o deviatie a globilor oculari (spre nas sau temporal)sau invers, poate fi depistata la varste mici si corectata cu maxim de rezulate.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optmetrist
  04-10-2015 |
 • am 22 ani si de aproximativ 8 ani ma stiu cu miopie insa de anul acesta am inceput sa port si ochelari pt astigmatism -0,75 doar pt ochiul stang

  OD:-3 sferic dar fara cilindru si un astigmatism de 0,50 care a fost ignorat
  OS:-2,75 sferic cu -0,75 cyl

  Desi am schimbat ochelarii anual, dipotriile crescandu-mi cu aprox 0,50/an nu am avut probleme de acomodare cu noii ochelari insa acum a aparut cilindrul la ochiul stang si pur si simplu nu ma simt cu bine cu ochelarii in ochi.. nu stiu cum sa descriu senzatia.. un fel de semiameteala

  Intrebarea mea la dumneavoastra este daca ar trebui sa astept ca ochiul sa se acomodeze cu ochelarul cilindric si daca da cam cat timp sa mai astept pana sa ma duc sa imi fac un alt control medical.

  Au trecut deja 3 zile si nu resimt nici-o acomodare vizuala la privirea binoculara insa daca privesc pe rand printr-un singur ochi problema dispare.
  mentionez ca ianite nsa imi schimb ochelarii aveam la ambii ochi lentile sferice dde -2,50 deci fara diferente la ochelari
  Toma
  09-10-2015 |
 • Raspuns pentru Toma,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.
  Orice schimbare de dioptrii necesita un timp de acomodare, de regula cateva zile. Adaugarea unei dioptrii cilindrice aduce un plus de claritate insa apare initial o senzatie de disconfort, chiar usoara ameteala care dispare la portul continuu al ochelarilor, in cateva zile.
  In cazul dvs., este o schimbare atat a dioptriei sferice (dioptrii diferite pentru OD si OS) cat si adaugarea dioptriei cilindrice si la OS. Aceasta schimbare necesita un timp de acomodare, dar pentru o persoana tanara nu ar trebui sa fie o problema. Daca problema persista, ar trebui sa va adresati laboratorului de optica unde au fost montati ochelarii pentru a verifica daca a fost respectata intocmai reteta de ochelari (dioptrie, valoare cilindru, ax, distanta interpupilara). Daca toti parametrii sunt respectati iar problema persista, ar trebui sa va adresati medicului prescriptor pentru rezolvarea ei.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  14-10-2015 |
 • Buna ziua Nu prea mai vad sa citesc bine. Si pt aceasta mi-am luat ochelari de + 0,75. Acum am fost la un consult oftalmologic si am primit urmatoarea reteta dar pe care nu stiu sa o interpretez.
  SPH - +1,25
  CYL - -0,50
  AX - 107
  AVG - +1,25 -0,50 105
  SPH +1.75
  CYL - 0,75
  Ax 69
  AVG =1,75 -0,75 71

  Intrebarea mea este cate dioprii am in urma acestui consult . Mentionez ca inainte de consult purtam ochelari pt citit de + 0,75. Sa inteleg ca acum dioprile sunt mai mari ?
  MARIA
  20-10-2015 |
 • Raspuns pentru dna. Maria,

  Buna ziua,

  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii Novaoptic.
  Nu pot sa va spun daca au crescut dioptriile intrucat nu stiu daca dioptriile transmise sunt pentru ochelarii de citit sau pentru cei de distanta.
  Inteleg ca purtati o pereche de ochelari doar pentru citit, de +0,75.
  Daca prescriptia aceasta este pentru ochelari de citit, nu difera cu mult de numarul ochelarilor purtati. Astfel, dioptria de +0,75 se pastreaza la care se mai adauga o valoare cilindrica de +0,50 pentru OD, respectiv +0,75 pentru OS.
  Insa daca aceasta prescriptie este pentru distanta, este alta dioptrie pentru citit,mai mare, conform varstei.
  Asadar, cititi inca o data reteta primita urmarind daca recomandarea ochelarilor este pentru distanta sau pentru aproape.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  23-10-2015 |
 • Multumesc mult pt raspuns. Da, am uitat sa spun ca reteta este pentru ochelarii de citit (apropiere) cat si pt calculator. Ma interesa daca au crescut dioptriile deoarece ochelarii care i-am purtat inainte de aceasta reteta erau cumparati de pe piata. Desi am 55 de ani pana acum 3 ani nu am avut probleme cu vederea. Si vazand valorile actuale imi e teama ca mi-am distrus vederea purtand o pereche de ochelari nepotriviti ca si dioptri cat si pt faptul ca i-am cumparat dintr-un loc care nu prezinta siguranta.
  MARIA
  23-10-2015 |
 • Buna ziua,

  Am 22 de ani, port ochelari de la 7 ani. Dioptriile imi cresc de la an la an, acum am -7,75 respectiv -7,25. Am un strabism usor, dar vizibil. Nu pot mentine contact vizual, nu pot face o poza, ma jeneaza, imi este rusine, de mica am crescut cu rusinea faptului ca am "ochelari grosi si un ochi paniu".. va rog din suflet, ajutati-ma cu un sfat, exista vreo sansa sa corectez macar strabismul?
  Elena
  25-10-2015 |
 • Raspuns pentru dna.Maria,

  Buna ziua,
  Daca noua prescriptie de ochelari este doar pentru aproape, asa cum am spus mai sus, nu este foarte mare diferenta fata de ceea ce ati purtat pana acum, adaugandu-se pentru ambii ochi o componenta cilindrica mica, care da un plus de claritate.Insa acum trebuie sa va faceti ochelarii conform noii retete, pentru ca cei cumparatai din locuri neautorizate nu sunt conformi ca si dioptrie, distanta interpupilara, calitate optica a lentilei cu cei executati in centre specializate.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  26-10-2015 |
 • Raspuns pentru Elena,

  Buna ziua,
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.
  Pentru dvs.,sunt solutii atat pentru corectarea miopiei cat si a strabismului.
  Miopia dvs. nu poate fi corectata numai prin ochelari "grosi"; daca optati pentru ochelari, exista lentile foarte subtiri,cu indice mare de refractie care reduc semnificativ grosimea lentilei si, impreuna cu alegerea unei rame potrivite, rezultatul poate fi un ochelar foarte frumos.
  Miopia poate fi corectata si cu ajutorul lentilelor de contact, ideale mai ales pentru dioptrii mari asigurand o vedere impecabila, confort extraordinar asigurandu-va in acelasi timp si libertatea de miscare.
  O alta alternativa de corectie a miopiei este si chirurgia refractiva (reducerea miopiei prin procedeu laser) cu indeplinirea unor criterii importante , printre ele fiind si stabilizarea dioptriei.
  Strabismul poate fi si el estetic corectat (chirurgical)fara a aduce insa o imbunatatire a vederii la aceasta varsta.
  Succes in alegerea celei ma bune solutii optice pentru dvs.!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  26-10-2015 |
 • Buna seara,
  Ma numesc Simona, am 24 de ani, iar de o saptamana port ochelari. Am fost la un control oftalmologic unde mi s-a spus sa port occhelari deoarece la ochiul stang am -0,50 si la ochiul drept am -1. Mi s-a mai spus ca trebuie sa port ochelarii in permanenta, dar eu vad bine aproape doar uneori mi se intetoseaza vederea si la distanta la fel, doar uneori. Doresc daca se poate o alta parere si daca este grav ceea ce am eu. Va multumesc
  Simona
  03-11-2015 |
 • Buna ziua!
  Student medicina 22 ani
  La ultimul meu consult oftalmologic
  OD -3 sf TO 16 mm/Hg
  OD -2,75 sf cu -0,75 cyl si TO 17 mm Hg

  Anul trecut tensiunile ocualare mi-au iesit 11 si 12.
  Nu reusesc sa inteleg cum de mi-au crescut asa de mult intr-un interval de numai 12 luni.
  Poate sa imi creasca TO de la memoplus (cofeina) sau emotii?
  De obicei TA este in limite normale 110-120/70-80
  Toma
  06-11-2015 |
 • Raspuns pentru Toma
  Buna ziua,
  Din datele trimise de tine se evidentiza diagnosticul OD. Miopie. OS.Astigmatism miopic compus.Tensiune oculara este normala atat la prima determinare cat si la a doua.Nu este vorba de o "crestere ". La adult presiunea intraoculara normala este intre 10 si 21 mmHg. Ea variaza in functie de ritmul circadian. Pentru a compara valorile trebuie precizata si metoda de masurare (aplanotonometrie Goldmann, tonometrie non-contact sau tonometrie prin rebound I-Care).Nu sunt motive de ingrijorare la valori de 16 respectiv 17 mm Hg. De ce ne preocupa valoarea tensiunii oculare ? Pentru ca o tensiune oculara peste valorile normale, numita hipertonie oculara, creste riscul de glaucom. Dar diagnosticul de glaucom presupune valori presionale peste 22 mm Hg, corelate cu modificari ale discului optic la examinarea oftalmoscopica si cu defecte in campul vizual. In cazul tau, din datele furnizate, valorile se incadreaza in limite normale.
  Administrarea de memoplus 1cp/zi nu reprezinta un risc pentru sanatatea oculara.
  Dr.Cristina David
  06-11-2015 |
 • Buna ziua, se poate sa mi se raspunda si mie ?
  Simona
  10-11-2015 |
 • Raspuns pentru Simona,
  Buna ziua,
  Nu sunt motive de ingrijorare in legatura cu dioptria dvs.
  Este vorba de o miopie mica, corectata printr-o pereche de ochelari ce trebuie purtati permanent, chiar si la activitati care solicita vederea de aproape.
  Fiind prima corectie optica, sunt necesare cateva zile de adaptare.
  Respectati data urmatorului control oftalmologic pentru a urmari evolutia miopiei dvs.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  11-11-2015 |
 • Buna ziua,

  In urma unui control mi s-au prescris urmatoarele:
  - cu picaturi
  Stangul: SPH +2.25, CYL -0.75 Ax 15
  Dreptul: SPH +2.25, CYL -0.75 Ax 179
  PD = 67

  -reteta de ochelari (cu diagnostic Asigmatism hipermetropic)
  O.D. +0.75 Sf -0.5 Cyl ax 0
  O.S. +0.75 Sf -0.5 Cyl ax 0

  Eu initial m-am dus la control initial pentru ca vedeam putin in ceata la distanta. Dar fiindca mi-au dat valori si cu plus si cu minus, nu mai stiu exact care este problema. As aprecia daca m-ati putea lamuri putin si daca mi-ati putea spune cat timp trebuie sa ii port.


  Multumesc,
  Teodor
  17-11-2015 |
 • Buna ziua.
  As avea si eu o curiozitate legata de lentilele de contact.Sufar de hipermetropie astigmatica si as vrea sa scap de ochelari pentru o vreme...Medicul mi-a recomandat sa nu port lentile de contact, deoarece mi-ar da mari batai de cap ( OD: +1,5 cyl/60 gr, si OS +1,5 cyl/115 ), insa optometristul a contrazis ideea spunand ca nu are importanta axa ci cantitatea de apa a lentilei purtate.Precizez ca am 18 ani si as vrea sa stiu daca la varsta mea ar fi recomandata purtarea lentilelor.
  Multumesc, astept raspunsul dvs.
  O zi frumoasa!
  Hincu Ana-Maria
  30-11-2015 |
 • Raspuns pentru Ana-Maria,
  Da, chiar si pentru astigmatism hipermetropic sunt indicate si se pot adapta lentile de contact moi,din material silicon-hidrogel, cu permeabilitate mare la oxigen.In cazul tau,la cabinetul oftalmologic trebuie efectuate masuratorile specifice ( razele de curbura corneana, diametrul corneei, dioptria, axul). Proba cu lentile de contact,adaptate corect, conform parametrilor mentionati anterior, este cea care stabileste daca acuitatea vizuala este buna, lentilele se pozitioneaza corect si sunt confortabile, bine tolerate. Daca sunt indeplinite aceste conditii, poti comanda lentilele de contact.Eu recomand lentile de contact si consider ca sunt o alternativa sigura si cu multiple avantaje fata de purtarea ochelarilor.
  Dr.Cristina David
  02-12-2015 |
 • Raspuns pentru Teodor,

  Dioptriilr dvs. pot fi scrise in doua moduri: asa cum este scrisa reteta AO +o,75 Dsf^-0,50 Dcyl ax 0 (semne diferite ale dioptriilor)sau AO +0,25 Dsf^+0,50 Dcyl ax 90 (aceleasi semne, ax 90 grade, conform unui calcul matematic in optica numit transpozitie;ambele variante sunt asadar egale), fiind vorba de un astigmatism .
  Astigmatismul este un viciu de refractie oculara in care razele paralele ce vin de la infinit, dupa traversarea dioptrului ocular, nu se intalnesc intr-un singur punct; focarul este format dintr-o multime de puncte (deoarece dioptrul ocular are raze de curbura inegale in diferite meridiane).In majoritatea cazurilor, astigmatismele sunt corneene.
  Nu trebuie sa va ingrijoreze modul cum sunt scrise dioptriile(semnul este dat de pozitia focarelor in raport cu retina), dealtfel nu sunt valori mari ale dioptriei insa prescriptorul este cel care stabileste modul de purtare.
  Nu stiu varsta dvs., insa in mod sigur, daca nu vedeti bine la distanta si aceasta prescriptie rezolva aceasta problema, ii purtati la sofat, la televizor, pe strada. Dupa varsta de 40 ani sunt necesari alti ochelari pentru activitati de aproape, diferiti de cei de distanta.
  Gabriela Bodnari, optometrist
  06-12-2015 |
 • Buna ziua!
  Am varsta de 30 de ani, in copilarie am purtat ochelari de aproape, scris, citit.Acum la controlul oftalmologic mi s-a dat diagnosticul de astigmatism avand dioptria pe ochiul drept -1,25 cyl 30 pe ochiul stang 0,50 cyl 0.Am facut ochlarii si am inceput sa ii port.Dar ma simt f rau cu ei, vad obiectele la o distanta mai mare decat in realitate, inclinate, am senzatie de calcat in groapa, ametesc.E normal si cat timp imi va lua pana ma voi obisnui cu ei?Cum sa ii port?Toata ziua , sau din aproape in aproape pana ma voi obisnui?Multumesc anticipat.
  Karina
  15-12-2015 |
 • Raspuns pentru Karina,

  Buna ziua,
  Astigmatismul se corecteaza cu lentile cilindrice care dau un oarecare disconfort asemanator cu cel descris de dvs.Acest disconfort poate fi accentuat la dvs si de diferenta de dioptrie intre OD si OS, precum si de axele asimetrice ale valorii cilindrului.Mai usor de suportat ar fi lentilele de contact pentru care insa trebuie un consult special incluzand si proba cu lentilele corespunzatoare.
  Timpul de acomodare difera de la persoana la persoana, ideal ar fi sa va obisnuiti cu ei in incapere, uitandu-va mai intai la televizor si apoi sa ii luati pe strada.
  Se recomanda, pentru inceput pauze scurte daca exista senzatie de ameteala, ajungand apoi sa ii purtati permanent.
  Succes!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  30-12-2015 |
 • Raspuns pentru Karina,

  Buna ziua,
  Astigmatismul se corecteaza cu lentile cilindrice care dau un oarecare disconfort asemanator cu cel descris de dvs.Acest disconfort poate fi accentuat la dvs si de diferenta de dioptrie intre OD si OS, precum si de axele asimetrice ale valorii cilindrului.Mai usor de suportat ar fi lentilele de contact pentru care insa trebuie un consult special incluzand si proba cu lentilele corespunzatoare.
  Timpul de acomodare difera de la persoana la persoana, ideal ar fi sa va obisnuiti cu ei in incapere, uitandu-va mai intai la televizor si apoi sa ii luati pe strada.
  Se recomanda, pentru inceput pauze scurte daca exista senzatie de ameteala, ajungand apoi sa ii purtati permanent.
  Succes!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  30-12-2015 |
 • Buna seara! Azi am fost la un control pentru determinarea dioptriilor pentru lentile de contact. Acestea sunt rezultatele: OD: Sf -1.00, Cyl -1.75,Ax 20 OS: Sf 0 Cyl -1.75 Ax 0. Mi s-au recomandat lentile J&J Acuvue Oasis..dar din cate inteleg la dreptul am astigmatism. Am si la stangul? Nu stiu cum sa fac comanda si cum sa interpretez rezultatele. Trebuie sa comand doua cutii de lentile aferente fiecarui ochi? Care sunt dioptriile? Va multumesc din suflet!
  Roxana
  05-01-2016 |
 • Raspuns pentru Roxana,

  Buna ziua,
  Viciul d-voastra de refractie se numeste astigmatism miopic, OD compus (viciul de refractie are 2 componente: miopie de 1 dioptrie si astigmatism de 1,75 ),OS simplu (viciul de refarctie are doar componenta astigmica de 1,75).
  Sunt dioptrii diferite pentru fiecare ochi, deci este necesara achizitia a 2 cutii de lentile de contact (1 cutie pentru OD si 1 cutie pentru OS) cu dioptriile:
  OD -1,00 DSF^-1,75 dcyl ax 20
  OS -1,75 dcyl ax 0.
  Fiecare cutie de lentile de contact are 6 lentile, fiecare pereche de lentile se schimba (o alta pereche noua) la 2 saptamani.
  Timpul de purtare zilnic este de max. 10 ore, dupa care dati lentilele jos, le curatati mecanic (in palma cu solutie din abundenta,dupa ce in prealabil v-ati spalat bine pe maini) apoi le puneti in solutie curata peste noapte; dimineata schimabti solutia cu solutie noua, curata, lentilele le aplicati pe ochi si lens-case-urile cu solutie curata sunt la dvs. pentru intreaga zi.
  Mai multe informatii despre lentile de contact le gasiti pe site-ul nostru.Nu ezitati sa ne vizitati launul din sediile noastre din Suceava sau Botosani, informatii verbale si scrise va pot fi de folos.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  07-01-2016 |
 • Buna ziua
  Am fost de curand la o verificare oftalmologica si mi s-a prescris reteta pentru ochelari astfel:
  OD -2,25 sfera
  OS -1,75 sfera, -50 cilindru, 25 axa
  Distanta pupilara 61
  Intrebarea mea este: se poate pe baza acestei prescriptii de ochelari sa imi spuneti ce fel de lentile de contact as putea sa comand si cu ce dioptrii?
  Multumesc.
  Alexe Ion
  11-01-2016 |
 • corectie: la OS -0.50 cilindru
  Alexe Ion
  11-01-2016 |
 • Raspuns pentru Alexe Ion,

  Buna ziua,
  Consultul oftalmologic recent indica o miopie mica, OS cu componenta astigmica.
  Posibilitatile de corectie sunt ochelarii si/sau lentilele de contact. Daca optati pentru lentile de contact, trebuie sa stiti ca aceasta corectie nu exclude efectuarea ochelarilor.
  Inteleg din mesajul d-voastra ca nu ati mai purtat lentile de contact. In aceasta situatie, alegerea lentilei nu este la latitudinea pacientului neinitiat in portul lentilelor de contact. In plus, trebuie o consultatie speciala pentru lentile de contact, cu masuratori computerizate speciale, diferite de cele pentru ochelari, finalizata cu prescriptia pentru lentile de contact care contine parametri specific comenzii (raza de curbura, diametru,tipul de lentila, producator, frecventa de inlocuire, solutie recomandata).Toti acesti parametri se stabilesc in urma unei probe obligatorii cu lentile de contact ce trebuie sa se afle in trusa de proba a cabinetului oftalmologic sub atenta supraveghere a medicului presciptor/optometristului. In urma probei, se evalueaza din nou acuitatea vizuala, confortul, centrarea si mobilitatea lentilei, acordul prescripturului fiind dat si in functie de stilul de viata si mediul de lucru al pacientului.
  In concluzie, nu comadati lentila de contact fara o consultatie speciala si fara o proba prealabila.
  Mai multe informatii despre lentile de contact le puteti gasi pe site-ul nostru sau vizitand unul din centrele noastre de lucru din Suceava sau Botosani.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  12-01-2016 |
 • Buna ziua!
  Am fost cu fetita mea de 8 ani la control oftalmologic,in vara. Dupa ce i s-au pus picaturi, rezultatul a fost urmatorul:
  ochi drept- sph +0.75, cyl +0.75, ax 82
  ochi stang- sph +1.00, cyl +0.5, ax 72
  PD 57
  Domnul doctor a scris negru pe alb ca nu necesita corectie optica.
  Zilele trecute am repetat consultul la un alt medic. De aceasta data, domnul doctor, initial a facut masuratorile fara a pune picaturi si raspunsul a fost acelasi (nu e nevoie de ochelari). Dupa ce i-a pus picaturi insa ni s-a spus ca are nevoie de ochelari. Pana la urma cum ar fi mai bine? Mentionez ca valorile sunt asemanatoare cu cele din vara la ochiul drept difera doar ax 75 acum fata de 82, iar la ochiul stang sph +1.25(inainte 1.00), cyl +0.5, ax 25(inainte 72), PD 56mm. Intrebarea mea este: trebuie neaparat ochelari sau nu? Va multumesc anticipat!

  Cu respect,
  Madalina Popescu
  Madalina Popescu
  13-01-2016 |
 • Bun? ziua,
  Am vârsta de 21 de ani, iar în urma unui consult oftlamologic am primit urm?toarele rezultate:
  OD: -0.50 cyl ax 165
  OS: -O.59 cyl ax 40
  Distan?? pupilar? : 57.

  Ini?ial eu m-am dus la control pentru c? seara în momentul în care eram obosit ochi începeau s? m? doar? iar uneori vedeam în cea??.
  Men?ionez c? stau cam 4-5 ore pe zi la calculator. Iar când sunt afar? lumina puternic? m? deranjeaz?. Ochelarii prescrisi sunt pentru momentul în care stau jos, dac? a? merge pe strad? cu ei a? ame?ii, asta mi-a spus doamna doctor.

  Întrebarea mea, este dac? la re?eta de ochelari trebuie s? adaug lentile heliomate sau de protec?ie pentru calculator. ?i ce reprezint? acea diferen?? de ax. Alte recomand?ri sunt binevenite.

  Mul?umesc anticipat,
  O zi bun?.
  Adrian
  13-01-2016 |
 • Imi cer scuze pentru diacritice, am crezut ca site-ul suporta.
  Adrian
  13-01-2016 |
 • Iar la OS este tot -0.50. imi cer scuze pentru greseala.
  Adrian
  13-01-2016 |
 • Raspuns pentru Dna. Mdalina Popescu,

  Buna seara,
  Viciul de refractie al fetitei d-voastra se numeste astigmatism hipermetropic compus, confirmat si in urma recentului control.
  Stabilirea dioptriilor este doar o parte din evaluarea functiei vizuale care cuprinde si urmatoarele teste: vedere binoculara (stereoscopica ), motilitate oculara (miscarile globilor oculari in toate directiile privirii),observarea paralelismului globilor oculari (sa nu existe o deviatie a globilor oculari).
  Pentru aceasta varsta, dioptriile stabilite in urma refractiei cu picaturi (cicloplegie) nu impun purtarea ochelarilor permanent, insa la efectuarea temelor (scris, citit) sunt necesari.
  Este foarte importanta monitorizarea dioptriilor fetitei din 6 in 6 luni, prezentand la fiecare control retetele anterioare.
  Va multumim pentru accesarea site-ului clinicii noastre.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optmetrist
  14-01-2016 |
 • Raspuns pentru Adrian,

  Buna seara,

  Rezultatele consultului dvs. oftalmologic indica un astigmatism miopic simplu precum si un sindrom de oboseala vizuala la computer.
  Lentilele corectoare sunt cilindrice care dau o usoara senzatie de ameteala in miscare care dispare in cateva zile de purtare.
  Sensibilitatea la lumina naturala se reduce daca lentilele sunt fotocromatice (cele de ultima generatie sunt perfect transparente in interior si se inchid in cateva secunde la lumina naturala) iar pentru calculator se impune filtru special. Se pot cumula aceste doua tipuri de tratamente pe aceeasi lentila (posibilitate tehnica care nu exista cu ceva timp in urma) care, pentru dvs., sunt absolut necesare.
  Axele diferite nu trebuie sa va ingrijoreze, orice dioptrie cilindrica are un ax cuprins intre 0 si 180 grade care indica localizarea astigmatismului.
  Este bine sa efectuati un control oftalmologic o data pe an, daca nu sunt alte probleme de sanatate oculara.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optmetrist
  14-01-2016 |
 • Buna seara. Sunt in strainatate si incerc sa imi cumpar o pereche de ochelari online. Am reteta, pe care scrie ochelari Ao +0,75 sf / +0,5 cyl 90 (DP 58) si Vicii de refractie si tulburari de acomodare AO astigmatism hipermetropic compus. Ideea este ca trebuie sa aleg tipul de ochelari si din cate stiu trebuie sa fie de citit nu de distanta si nici progresivi, dar ideea e ca in chenarele lor nu au la cilindri decat cu minus si nu stiu exact cum trebuie sa completez. Sa inteleg ca AO inseamna ambii ochi sf nu stiu ce inseamna +0.5 cylindru e la ambii ochi? Va multumesc anticipzat
  Georgiana
  29-01-2016 |
 • Buna seara, am 27 de ani si de cv timp cu ochiul stang vedeam foarte rau, adica de aproape disting cat de cat dar de departe nu . Am fost la un consult si mi sa dat ochelari dar cu stangul tot nu pot citi la distanta decat literele mari.OD -1D sf -0,50 D cyl ax 105 si OS -2.25 d sf -0.75 D cyl ax 55. Mai pot vedea clar cu ochiul stang? Va multumesc.
  Savel
  01-02-2016 |
 • Rspuns pentru Georgiana,

  Buna ziua,

  Va multumim pentru accesarea site-ului Clinicii Novaoptic.

  Ochelarii sunt dispozitive optice medicale destinate, in primul rand, corectarii unei probleme vizuale (viciu de refractie).
  Impreuna cu medicul oftalmolog ati stabilit care este cea mai buna corectie optica pentru dvs.Alegerea celei mai bune lentile pentru ochelari o faceti tot dvs. dar impreuna cu un specialist al vederii, consultant de vanzari dintr-un magazin de optica, deoarecece sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in calcul cand alegeti lentilele ochelarilor (nevoile dvs. vizuale, mediul de lucru, viciu de reftactie, tip de lentila, tratamente,etc.) De aceea, a comanda lentilele online e o adevarata provocare! Sunt termeni de specialitate, calcule matematice specifice domeniului optic pe care, necunoscandu-le, riscati sa comandati cu totul alte lentile (AO=ombii ochi, sf= sfera, cyl= cilindru,iar transformarea semnului cilindrului din + in - se face conform unui calcul matematic numit transpozitie).Astfel dioptria dvs cf. transpozitiei ar fi: AO +1,25 Dsf/-0,50 Dcyl ax 0.
  Sfatul nostru este insa sa va adresati unei optici medicale, cu reteta de ochelari, pentru a intelege ceea ce comandati, avand suportul tehnic dat de profesionistii vederii.
  Calitatea si claritatea vederii sunt foarte importante!!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, optometrist
  05-02-2016 |
 • Raspuns pentru Savel,

  Buna ziua,

  Dioptriile scrise de dvs. indica o miopie mica cu componenta astigmica, adica vederea este neclara la distanta.
  Deasemeni, identific si o diferenta de dioptrie intre OD si OS numita anizometropie si diferenta de vedere intre OD si OS (inteleg ca OD vede bine cu corectie iar OS, cu corectie, nu poate citi decat literele mari).Nu ati specificat cat este acuitatea vizuala fara corectie si cu corectie, mai ales a OS, pentru a intelege daca dioptria prescrisa imbunatateste vederea sau vorbim de un ochi ambliop (ochi lenes).
  Deasemeni, este important de stiut daca aceasta este prima corectie optica,de cat timp este vederea scazuta la OS, daca nu exista o deviatie strabica, daca exista vedere binoculara, daca exista antecedente familiale legate de miopie.
  Prescriptia de ochelari ar trebui sa cuprinda o parte din aceste informatii care ne-ar fi utile pentru a va putea raspunde cat mai corect la intrebarea dvs.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  09-02-2016 |
 • buna seara as dorisa imi raspundeti la o intrebare.am ameteli zilnice am facut tot cei posibil si toate controaleletoate sunt in regula.am astigmatism dar niciodata nam crezut ca asta are vro legatura.intrebarea mea astigmatismul iti poate da ametelii zilnice continuu?nu prea tin ochelarii rareori seara la tv nu ma pot acomoda am schimbat 2 perechi pana acum vreau sa stiu doar daca da sau nu ameteli continuu astigmatismul,va multumesc
  ionela
  10-02-2016 |
 • Raspuns pentru Ionela,
  Astigmatismul necorectat poate da dureri de cap, oboseala vizuala si posibil, ameteli dupa un efort vizual intens.
  Este necesar un examen oftalmologic complet, stabilirea dioptriilor corecte, examinarea nervului optic si retinei ( fund de ochi ).
  Va recomandam sa efectuati si un consult neurologic.
  dr. Cristina David
  10-02-2016 |
 • Buna seara,
  Am fost la control si am urmatoarele valori
  REF VD 12.0
  CYL FORM MIX
  SPH CYL AX
  -2.75 -1 57
  -2.75 -1 57
  -2.75 -1 56
  ---------------------
  AVG -2.75 -1 57
  S.E. -3.25

  SPH CYL AX
  -0.75 +0
  -0.75 -0.25 143
  -0.75 -0.25 137
  ----------------------
  AVG -0.75 -0.25 140
  S.E. -0.87

  PD = 62 MM

  Mi s-a prescris ochelari de distanta cu urmatoarele valori
  OD -2.50 CONCAVE
  OS -0.50 CONCAVE

  DP.61 MM

  Am facut ochelari pe care ii port cind ma uit la televizor si numai cind scrie. Daca stau mai aproape de televizor vad bine ce scrie si fara ochelari (aproximativ 2.5 metri).
  Pe strada si la calculator vad fara ochelari.
  Intrebarea mea este daca ma descurc fara ei pe strada se impune sa ii port neaparat. Mentionez ca am virsta de 46 de ani.

  Cu respect,
  Cristina
  CRISTINA
  11-02-2016 |
 • Ochelari nu am mai purtat pana acum si cu ochiul stang tot nu vad clar si vad mult mai intunecat. 105 la ochiul stang si 55 la dreptul. Se mai poate face cv prin operatie sa pot vedea bine cu ochiul stang?
  Savel
  21-02-2016 |
 • R?spuns pentru Savel
  Care este diagnosticul medicului oftalmolog pentru OS?
  Gabriela Bodnari, ing.optometrist
  21-02-2016 |
 • R?spuns pentru dna. Cristina,
  Nu se impune purtarea permanent? a ochelarilor.
  Gabriela Bodnari, ing.optometrist
  21-02-2016 |
 • Buna ziua,

  Am fost la un control oftalmologic si am fost diagnosticat cu astigmatism miopic. Mi s-a prescris urmatorii ochelari
  OD cyl-0.50 ax 0
  OS sf-0.25 cyl-0.25 ax0

  Personal nu as vrea sa port ochelarii, mentionez ca am 29 ani.
  Intrebarea mea este,care ar fi riscurile nepurtarii lor, in cazul in care nu port ochelarii prescrisi situatia se poate agrava mai alert decat in cazul purtarii ochelarilor? In cazul purtarii lor, vederea se poate corecta si in timp se poate renunta la ochelari sau procesul este ireversibil?
  Adrian
  23-02-2016 |
 • Acestea cred ca sunt valorile inainte de administrarea picaturilor

  REF VD:12.00
  CYL. FORM(-)

  R SPH CYL AX L SPH CYL AX
  +0.00 -1.00 13 -0.50 -0.50 10
  -0.25 -1.00 13 -0.50 -0.50 13
  -0.25 -1.00 10 -0.50 -0.50 11
  -0.25 -1.00 10 -0.50 -0.50 10
  AVG -0.25 -1.00 12 AVG -0.50 -0.50 11
  S.E -0.75 S.E -0.75

  iar acestea, dupa administrarea picaturilor

  REF VD:12.00
  CYL. FORM(-)

  R SPH CYL AX L SPH CYL AX
  +0.00 -1.50 5 -0.25 -0.50 11
  +0.25 -1.00 13 -0.25 -0.50 15
  +0.25 -1.00 5 -0.25 -0.50 15
  +0.00 -1.00 5 -0.25 -0.50 14
  AVG +0.25 -1.25 7 AVG -0.25 -0.50 14
  S.E -0.37 S.E -0.50

  In opinia dumneavoastra, prescriptia este corecta?

  Cu respect,
  Adrian
  Adrian
  23-02-2016 |
 • buna ziua am fost la un consult oftalmologic la care mi s-au dat dioptriile -0,50os si -0,50 ochiul drept . intrebarea mea este sa port ochelarii tot timpu si pe strada si la calculator, mentionez ca lucrez la masina de cusut
  ileana
  24-02-2016 |
 • La ochiul stang imi arata asa : s - 2.50 si c -1.00 ax 57. Va multumesc
  Savel
  25-02-2016 |
 • Raspuns pentru Adrian,

  Buna ziua,

  Nu sunt motive de indoiala asupra corectitudinii retetei de ochelari, mai ales ca s-au instilat picaturi cicloplegice (care dau acuratete prescriptiei).
  Astigmatismul dvs. are valori mici care insa aduc un plus de claritate vederii de distanta (strada, sofat, televizor).Necorectat,poate da dureri de cap, oboseala vizuala si neclaritate in perceperea detaliilor.Se impune purtarea permanenta a ochelarilor pentru a elimina aceste neplaceri. Nu se pune problema deteriorarii vederii in cazul nepurtarii ochelarilor insa, sigur, purtarea lor aduce un beneficiu.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  08-03-2016 |
 • Buna seara,
  Am fost la un control oftalmologic si am primit urm.reteta:astigmatism miopic OD -3,25 cyl -1,75 ax 60 , OS - 4,25 cyl -1,75 ax 115.pe aceasta reteta am facut si ochelari si lentile de contact,cu ochelari e ok ,dar cu lentilele nu- la distanta vad bine dar sub 3 m in ceata.imi puteti spune de ce?va multumesc!
  Alin
  10-03-2016 |
 • Raspuns pentru Alin,

  Buna ziua,
  O alternativa moderna la portul ochelarilor o reprezinta lentilele de contact. Dioptrii mai mari si mai ales diferente de dioptrie intre OD si OS, sunt situatii in care recomandarea lentilelor de contact nu trebuie omisa.

  In prescrierea de lentile de contact trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte: valoarea corectiei aeriene (a ochelarilor), varsta pacientului, mediul de lucru, motivatia si compleanta pacientului.

  Prescrierea lentilelor de contact este diferita de cea a ochelarilor insa o are la baza, intrucat in functie de acestia calculam valoare lentilelor. Se inetelege ca valoarea lentilei de contact poate fi diferita de cea a ochelarilor. Asa si este insa peste valori de +/- 3 dioptrii si cilindru peste 1,75.
  Asadar, in cazul dvs, daca la ochelari aveti dioptria amintita, pentru lentile de contact aceasta este diferita, mai mica, conform unor tabele de conversie de referinta unanim recunoscute in oftalmologie.
  Peste varsta de 40 ani, in cazul miopilor, dioptria se reduce datorita presbiopiei, lucru de care trebuie tinut cont si in stabilirea valorii lentilei de contact.
  In concluzie,pentru astigmatismul dvs. miopic, valoare lentilelor de contact trebuie sa fie mai mica (prescriptorul stie acest lucru!); de aceea, la distante mai mici vederea se incetoseaza( daca nu cumva intervine si presbiopia).
  Gabriela Bodnari, ing. optmetrist
  13-03-2016 |
 • Raspuns pentru Ileana,

  Buna ziua,
  Pentru valorile trimise de dvs., diagnosticul este de miopie mica iar ochelarii se recomanda cu port permanent:strada, televizor, calculator, scris, citit.Daca varsta dvs. este de peste 40 ani, puteti sa ii dat jos cand lucrati la masina de cusut, daca nu, ii purtati inclusiv cand coaseti.
  Gabriela Bodnari, ing. optmetrist
  13-03-2016 |
 • Buna seara,

  De curand am facut un control la ochi si mi s-a prescris o reteta apropiata celei vechi: cea veche - od -1,50, cil -0,25 axa 170, os - -2,00, cil -0,25 axa 170 distanta pupilara 61. Control in 2012. Cel recent difera doar axa: 160 si distanta pupilara 64. Mi- am comandat si lentile care le-am pus pe o rama mai mare. Ametesc si parca fug lucrurile prin jur. Nu inteleg sa fie de la axa, distanta pupilara sau ca am o rama mai mare? Multumesc
  George
  08-04-2016 |
 • Raspuns pentru George,

  Buna ziua,

  Schimbarea formei ramei, o diferenta de 10 grade la axul cilindrului impreuna cu diferente de distanta interpupilara (normal sa difere daca sunteti in crestere- nu stiu varsta dvs.- altfel nu ar trebui sa fie diferenta fata de consultul anterior) sunt factori care determina senzatia de ameteala descrisa de dvs. Daca aceasta persista si dupa cel putin o sapatamana de purtare, ar trebui sa va adresati din nou cabinetului de montaj unde au fost execuati ochelarii pentru a verifica daca s-au respectat toti parametrii retetei (dioptrie, ax, distanta interpupiara).
  Succes!
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  12-04-2016 |
 • Buna ziua, ma puteti ajuta cu, conversia dioptriilor de la ochelari pentru lentile de contact? Am 27de ani si astigmatism miopic compus iar la ultimul control am urmatoarele dioptrii la ochelari:
  OD : SF -3,75 , CIL -1,75 , AX 10
  OS : SF -3,50 , CIL -1,75 , AX 175 iar DP 62
  Va multumesc !!
  Dumitras Cosmina
  14-04-2016 |
 • Buna seara ,
  Port de la 19 ani ochelari.La ultimul consult aparatul a dat:

  SPH CYL AXIS
  +0.25 -1.25 94
  +0.25 -1.25 95
  +0.25 -1.25 96
  +0.25 -1.25 95

  SPH CYL AXIS
  +0.50 -1.50 84
  +0.50 -1.50 82
  +0.50 -1.50 82
  +0.50 -1.50 83
  Prescriptia de ochelari este : os -1,00 cyl gr 101 , od -1.00 cyl gr 90.
  Am 2 intrebari pentru dumneavoastra daca aveti bunavointa sa imi raspundeti:
  1.Acum am 20 ani jumatate , valorile date de aparat sunt asemanatoare cu cele pe care le aveam la 19 ani , dar de cand port ochelari nu prea mai vad bine fara ei , inainte ma descurcam fara probleme .Este normal ?
  2.Cum credeti ca o sa mi se modifice dioptriile in timp ? O sa ramana la fel sau o sa creasca sau scada ?(Mentionez ca lucrez ca programator si stau foarte mult in fata ecranului)
  Va multumesc !
  Simion
  23-04-2016 |
 • Raspuns pentru Cosmina,

  Buna ziua,

  Conversia dioptriilor ochelarilor in cele corespunzatoare pentru lentile de contact este ultima parte a consultatiei oftalmologice laborioase pentru lentile de contact. Se intelege ca pentru prescrierea lentilelor de contact se face o consultatie speciala, diferita de cea pentru ochelari care presupune masuratori speciale, evaluarea sanatatii oculare-decisiva in portul lentilelor de contact, si proba cu lentile de contact, partea cea mai importanta care va permite sa testati, cu ochii dvs., ce inseamna lentila de contact, cum va simtiti, cum vedeti.
  Corectia astigmatismului cu lentile de contact torice necesita, de cele mai multe ori, mai multe probe cu lentile de contact diferite, un timp de astepare pentru acomodare, centrare a lentilei, evaluarea acuitatii vizuale cu lentilele de contact si in final, stabilirea celei mai confortabile si corecte lentile de contact.
  Partea finala a consultatiei consta in instruirea personala in manevrarea lentilelor de contact astfel incat sa aveti dexteritate, incredere in a va pune si scoate singur lentilele de contact acasa.
  Numai adresandu-va cabinetelor oftalmologice sau opticilor medicale puteti obtine toate informatiie corecte si utile despre lentile de contact.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  26-04-2016 |
 • Raspuns pentru Simion,

  Buna ziua,

  Daca valorile dioptrice masurate nu difera foarte mult de cele anterioare, nu poate fi decat imbucurator.
  Mai pot exista fluctuatii ale dioptriei dvs., mai ales ca veti solicita vederea datorita profesiei, insa nu cred ca vor fi modificari semnificative dupa varsta de 20 de ani. Medicul care va urmareste va recomanda controale periodice, tocmai pentru a va urmari si ajusta dioptria atunci cand este cazul.
  Nu constituie un reper si un motiv de ingrijorare faptul ca nu vedeti clar fara ochelari- tocmai astfel se justifica utilitatea ochelarilor, insa este foarte important ca acuitatea vizuala cu ochelari sa fie maxima.
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari, ing. optometrist
  26-04-2016 |
 • Buna ziua!
  La ultimul control oftalmologic, doamna doctor mi-a prescris lentile cu -4,25(ochiul drept) si -4,50 SF si -0.50 CYL(ociul stang), iar cand mi s-a dat comanda de ochelari la ochiul stang apare trecut -5,00 si +0,50. Este ok sau a fost o greseala? Am sesizat acest lucru cand am obeservat ca nu ma pot obisnui cu noii ochelari.
  Iulia
  27-04-2016 |
 • Buna ziua,
  Am astigmatism miopic simplu si la ultima consulta?ie oftalmologica mi s-au f?cut urm?toarele m?sur?tori:
  OD -1.75, Ax 180, OS -1.25, Ax 15. Acestea sunt stabilite pentru ochelari îns? mie îmi este mult mai comod cu lentile de contact. Ma intereseaz? dac? pot folosi acelea?i referin?e.
  Men?ionez ca aparatul care mi-a m?surat, îmi arat? valori cu plus pe sferic si minus pe cilindru. Ar trebui sa iau in calcul si valorile sferice atunci când imi comand lentilele?
  Va mul?umesc!
  Andreea I
  29-04-2016 |
 • Raspuns pentru Iulia,

  Buna ziua,

  Viciul dvs. de refractie se numeste Miopie medie OS cu componenta astigmica.
  Dioptria OS poate fi scrisa in 2 moduri:
  1. -4,50 Dsf^-o,50 Dcyl valoare ax...sau
  2. -5,00 Dsf^+0,50 Dcyl valoare ax...+90 grade , aceasta varianta de scriere a cilindrului cu valoare pozitiva se numeste tranpozitie- un calcul matematic folosit in optica mai ales atunci cand se comanda lentilele. Nu este o greseala; modul de scriere 1 este echivalent cu 2.
  Nu poate fi vorba de neacomodare din cauza transpozitiei.

  Cu stima,
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  03-05-2016 |
 • Raspuns pentru Andreea,

  Lansarea comenzii de lentile de contact intr-un centru specializat (clinica oftalmologica, optica medicala) va scuteste de aceste intrebari, nelamuriri care intra in atributia personalului specializat, a consultantilor de vanzari.
  Inainte de a comanda lentilele de contact, mai intai acestea trebuie probate pentru evaluarea mai multor parametri specifici care conduc la o adaptare buna, fara risc de infectii sau alte efecte secundare serioase.
  Lentilele de contact sunt dispozitive medicale care, pe langa dioptrie, raza de curbur?, diametru au si caracteristici individuale: continut de apa, permeabilitate la oxigen, elasticitate; din aceste motive lentilele de contact nu pot fi cumparate la intamplare. In cadrul consultatiei, medicul examineaza si starea de sanatate a ochilor, dandu-si acordul sau nu in portul lentilelor de contact.
  Siguranta ochilor sta in mainile d-voastra!
  Cu stima,
  Gabriela Bodnari,ing.optometrist
  03-05-2016 |
 • Buna ziua ,
  Ce parere aveti despre inciziile de relaxare limbica ?Am un astigmatism de -1 si m-ar interesa aceasta procedura.Imi puteti spune daca se practica si care sunt riscurile ?Este eficienta aceasta procedura ?
  Simon
  08-05-2016 |
 • Buna ziua,
  In urma controlului la medicul oftalmolog mi s-a prescris urmatoarea reteta:
  astigmatism miopic
  OD: sferic: -1.50
  cilindric: -0.75
  axa 180
  OS: sferic: -1.50
  cilindric: -1
  axa 0
  Va rog sa-mi recomandati ce lentile mai bune as putea sa aleg (hoya, essilor, zeiss) avand in vedere faptul ca lucrez la calculator aprox. 9 ore / zi iar in timpul liber citesc si folosesc laptop/tableta.
  Multumesc!
  Andreea
  10-05-2016 |
 • Raspuns pentru Andreea

  Buna ziua!

  Multumim pentru accesarea site-ului nostru.

  Lucrul indelungat in fata calculatorului poate cauza adeseori stres ocular, oboseala oculara si uneori insomnie.
  Recomandarea noastra este sa achizitionati lentile de ochelari cu tratament antireflex premium, ce reduce stralucirea luminii artificiale de birou, neutralizeaza lumina albastra emisa de ecranele digitale, previne stresul si oboseala oculara si ofera o vedere confortabila.
  Puteti alege tratamentul antireflex BLUECONTROL (de la HOYA) sau CRIZAL PREVENCIA (de la ESSILOR).

  Detalii suplimentare puteti primi in magazinele noastre din Botosani si Suceava.
  Daniela Jugariu, director de vanzari
  16-05-2016 |
 • viagra
  http://cheap5v.com/ - Hello!
  viagra
  viagra
  31-05-2016 |

Participaţi la discuţii

Câte stele credeţi că merită articolul:

 • Rating: 3.4/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Rating: 3.4/5 (Voturi:237)

NUME:
 
E-MAIL(nu se face public):

ADĂUGAŢI UN COMENTARIU:


Codul din imagine:   This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Novaoptic