A A A

Novaoptic
Novaoptic
Menu top
Menu bottom

Injecții intravitreene cu AVASTINAVASTINUL este un medicament utilizat în oftalmologie în injecții intravitreene pentru controlul unor afecțiuni oculare grave care duc la pierderea ireversibilă a vederii. Face parte din categoria inhibitorilor de factor endotelial de creștere (în engleză VEGF) și este utilizat ca medicament citostatic. Activitatea Avastinului este predominant antiproliferativă , distrugând și inhibând formarea de noi vase care hrănesc tumorile cu potențial de creștere; această acțiune care duce la inhibarea creșterii tumorale a găsit ecouri și în oftalmologie.

INDICAȚII
 1. Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este cauza principală de scădere a vederii la persoanele la de peste 50 ani. Orbirea este cauzată de distrugerea stratului celulelor fotoreceptoare din retina maculară. Macula este o porțiune din retina centrală responsabilă cu distingerea detaliilor culorilor, zona maculară face posibile scrisul, cititul, desenul, condusul mașinii. Există 2 tipuri de degenerescență maculară: umedă și uscată. În forma umedă apar neovase în spatele retinei, dezvoltându-se din coroidă; prin pereții neovaselor se pierd sânge sau lichid care decolează retina, distorsionează suprafața retinei și împiedică hrănirea ei. Pierderea vederii poate fi severă și fenomenul decolării retinei de către lichidul serosanguinolent din neovase se poate repeta, ducând la formarea unei leziuni cicatriciale în maculă, cu scăderea definitivă și severă a vederii. Avastinul, inhibând formarea neovaselor, își găsește o indicație terapeutică de necontestat în această formă de DMLV;
 2. Mai există și alte afecțiuni în care se dezvoltă neovase anormale la nivelul polului anterior și posterior al ochiului (miopie forte, striuri angioide, retinopatie diabetică, retinopatie ischemică, obstrucții venoase sau arteriale retiniene, glaucom neovascular cu neovascularizație iriană, retinopatia prematurității, traumatisme oculare. Fără tratament, scăderea de vedere ar fi rapidă și severă;
 3. Edem macular refractar la tratament laser se poate întâlni în diabet zaharat, obstrucții venoase retiniene, inflamații oculare, postoperator; fără tratament, afecțiunea poate progresa și scăderea de vedere devine permanentă.

Avastinul nu este inclus în indicațiile terapeutice de către producător. Pe baza rezultatelor clinice care testeaza siguranța și eficacitatea, avastinul este recomandat în cancerul de colon metastatic, în cancerul pulmonar, cel de sân, cel renal. Comisia medicamentului din Statele Unite ale Americii a aprobat utilizarea avastinului în cancerul colorectal. Odată ce Comisia medicamentului a aprobat un medicament, medicii îl pot utiliza în afara recomandărilor oficiale (off label) în alte afecțiuni pe baza evidenței unor studii clinice; în aceste indicații de utilizare off label cazurile sunt strict selecționate și monitorizate. Oftalmologii utilizează Avastinul pentru tratamentul DMLV exudativă și a afecțiunilor înrudite doarece cercetările au arătat că factorul endotelial de creștere ( VEGF) este una din principalele substanțe care declanșează dezvoltarea neovaselor sub și intraretiniene. Unii pacienți tratați cu Avastin au avut o diminuare a lichidului subretinian și acuitatea lor vizuală a crescut.

Posibile limitări ale eficacității Avastinului
Scopul tratamentului este prevenirea scăderii vederii. Chiar dacă unii pacienți au câștigat câteva litere de acuitate vizuală, medicamentul nu duce întotdeauna la restaurarea vederii pierdute și este posibil doar să stabilizeze acuitatea vizuală pentru un interval de timp. În foarte putine cazuri se poate produce o scădere dramatică de vedere după injecția cu avastin, datorată riscurilor procedeului în sine și foarte rar, datorită reacției alergice la substanță. Avastinul este injectat în ochi ori de cite ori este necesar, la intervale regulate; în general, se administrează o dată pe lună în primele 3 luni, apoi se reevaluează situația și se reinjectează avastin când scade vederea cu cel puțin 5 litere sau sunt modificări la examenul tomografic ocular (OCT). Unele persoane necesită chiar 12 injecții cu Avastin.

Pregătirea preoperatorie
Sunt necesare notarea acuității vizuale, determinarea presiunii intraoculare, fotografia fundului de ochi, tomografia oculară în coerență optică. Se exclud cazurile cu infecții active ale polului posterior. De asemenea, înainte de injecție se recomandă analize biochimice de rutină, precum și un examen cardiologic. De asemenea, trebiue făcută o anamneză amănunțită pentru excluderea pacienților cu accidente vasculare recente, cu intervenții chirurgicale recente sau cu intervenții chirurgicale planificate în următoarele 20 de zile de după injecție.

Tehnica administrării intravitreene a Avastinului și îngrijirea la domiciliu
Injectarea Avastinului se face în condiții de asepsie riguroasă în sala de operație. Este indicat să se întrerupă tratamentul anticoagulant cu 2-3 zile preoperator. Nu se fac injecții intravitreene imediat după paracenteza camerei anterioare (datorită riscului de endoftalmită sau de hernie de iris).
Se face dezinfecția pleoapelor cu betadine 10%, a marginii ciliare cu betadine 5% și a conjunctivei cu betadine 2,5%. De asemenea, se instilează un antibiotic și un anestezic topic. Se acoperă ochiul cu un câmp steril și se imobilizează pleoapele cu un blefarostat. Înjecția se face la 4mm de limb la ochii faci și la 3,5 mm la ochii pseudofaci, în cadranele supero sau inferotemporal. Pentru Avastin se utilizează ac de 30 de Gauge și scurt de 12,7 mm atașat de o seringă de insulină.

Pacientul anesteziat poate simți în momentul injecției o presiune oculară și poate avea senzații vizuale date de substanța care intră în cavitatea vitreană. După injectare, medicul face o ușoară presiune pe ochi la locul înțepării cu acul pentru tamponare. Prin oftalmoscopie se vizualizează perfuzia în artera centrală a retinei. Presiunea intraoculara (IOP) se ia la 5 minute după injecție și apoi la 30 minute. Imediat după injecție, IOP medie poate crește la aproximativ 40 mmHg, apoi scade treptat în 20-30 minute la o presiune de 25-30 mmHg. Pacientul poate pleca acasă când IOP scade sub 30 mmHg. Pacientului i se aplică un pansament pe ochi și este rugat ca la domiciliu să stea întins în pat câteva ore și să revină a 2-a zi la control.

Complicațiile injectiilor intravitreene sunt rare:
 • cel mai frecvent, apare hemoragia subconjunctivală la locul injecției;
 • în mod constant, apar creșteri ale presiunii intraoculare; imediat după injecție, IOP crește în general la 40 mmHg. La 5% din pacienți, IOP s-a ridicat peste 55 mmHg și acuitatea vizuală a scăzut până la dispariția percepției luminii. Din acest motiv, IOP se determină în primele 5 minute și apoi la circa 30 minute după injectarea avastinului; foarte rar, se înregistrează creșteri ale PIO care să determine pierderea percepției luminoase și să necesite paracenteza camerei anterioare. În general, vederea pacientului își revine după administrarea unor medicamente care scad presiunea intraoculară. Este indicat ca în cazul pacienților cu glaucom la care se înregistrează imediat postinjecție pierderea vederii fără percepția luminii să se facă pe masa de operație o paracenteză;
 • - o complicație rară, dar de temut, este endoftalmita sterilă (ca o reacție alergică sau toxică la avastin sau la conservanți) în circa 0, 6% din cazuri sau endoftalmita infecțioasă, dată în general de bacterii, în 0,9% din cazuri. Dacă injecțiile sunt repetate, rata endoftalmitei sterile crește la 1.5% din cazuri și rata endonftalmitei infecțioase la 1,3%. Endoftalmita infecțioasă are un debut mai precoce (în primele 2 zile de la injecție), iar endoftalmita sterilă începe mai târziu (între 4 și 14 zile) și evoluează mai puțin dramatic.
  Semnele clinice ale endoftalmitei sunt roșeața ochiului, durerea, hiperlăcrimarea, jena la lumină și, în principal, apariția unei senzații de ceață la ochiul afectat sau chiar scăderea dramatică a vederii. Aceste complicații, deși foarte rare, sunt grave și necesită tratament prompt și chiar operații de vitrectomie;
 • mai rar, apare dezlipirea de retină imediat sau tardiv (0.15%), hemoragia intravitreană, pierderea de vitros și lezarea cristalinului.

Complicațiile utilizarii Avastinului pe cale generală
Cele mai multe complicații au fost raportate atunci când această substanță a fost utilizată în perfuzii, în cantități de 400 de ori mai mari decât cele din injecția intraoculară. Unele din complicații sunt severe și pot amenința viața. Ele sunt accidente vasculare cerebrale, infarcte de miocard, hemoragii, hipertensiune arterială severă, insuficiență cardiacă congestivă, perforații gastrointestinale la cei cu cancer colorectal, proteinurii, încetinirea vindecării rănilor. Toate aceste complicații apar la pacienții cu cancer metastatic, la care se administrează cantităti mult mai mari de Avastin, mult mai frecvent decât în oftalmologie și de asemenea, printr-o cale de administrare intravenoasă care răspândește substanța în tot organismul.

Complicațiile administrării Avastinului intravitrean
Oftalmologii cred că riscul acestor complicații în tratarea afecțiunilor oculare este redus. Pacienții care primesc Avastin pentru bolile oculare sunt mai sănătoși decât cei cu cancer, și primesc o doză mai mică, administrată într-o cavitate închisă (ochiul) din care se resoarbe foarte puțin. Studiile efectuate cu Avastin au arătat că e eficient și sigur. În prezent, se utilizează Avastin pe scara largă, în toată lumea și marea parte a oftalmologilor care au serii mai mari de pacienți tratați raportează rezultatele și complicațiile tratamentului.

Cu toate acestea, beneficiile și riscurile tratamentului cu Avastin nu sunt complet cunoscute. În plus, atunci când un tratament este administrat unui număr mare de pacienți, apar prin coincidență afecțiuni cu risc vital în cursul tratamentului (infarcte, accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă congestivă), afecțiuni care nu sunt complicații ale avastinului. De exemplu, pacienții cu diabet au deja un risc mai crescut de accidente vasculare cerebrale și infarct miocardic.

Îngrijirea la domiciliu după efectuarea injecțiilor intravitreene.
Pacientul revine la control a 2-a zi cu ochiul pansat. Pacientul va evita traumatismele oculare, curentul, răceala și eforturile fizice, timp de 2 săptămâni. Urmează o vizită la doctor la 7 zile, apoi la o lună, la 3 și la 6 luni. Timp de 10 zile pacientul își va administra picăturile cu antibiotic prescrise de doctor; de asemenea, își va verifica acuitatea vizuală în ochiul injectat pentru a surprinde apariția complicațiilor. În cazurile în care ochiul se înroșește, doare, apare jena la lumină, hiperlăcrimare și scădere de vedere, pacientul trebuie să ia legătura cu medicul curant.

Trebuie să vă prezentați de urgență la camera de gardă a spitalului sau la medicul de familie, dacă apar sângerări anormale, hipertensiune arterială peste valorile obișnuite, tulburări de vorbire, de echilibru sau pareze, dacă apar dureri în torace cu greutate în respirație, dacă apar dureri abdominale cu tulburări de tranzit (constipație și senzație de vomă). De asemenea, trebuie să anunțați și oftalmologul despre aceste fenomene. Reamintim că Avastin nu trebuie folosit mai devreme de 20 zile după ce ați suferit orice tip de chirurgie (inclusiv stomatologică) și că nici după injecția de Avastin nu trebuie să vă operați (decât urgențele majore) mai devreme de 20 de zile.Articole similare:

Degenerescența maculară legată de vârstă
Injecții intravitreene cu TRIAMCINOLON
Retinopatia diabetică
Tratamentul actual în retinopatia diabetică
Congresul Societății Europene de RetinăRecomandă:


Comentariile cititorilor(17)

 • as vrea sa stiu daca este ceva normal, sau e ceva grav, daca sora mea dupa injectie cu avastina are o dunga neagra in vedere si nu s-a micsorat nici dupa 2 saptamani, sunt sanse sa dispara sau se mai mai micsoreze si in cat timp ? ......
  Zamfira
  19-04-2016 |
 • Buna si mama mea a facut acela? tip de injectie si dupa 10 zile inca mai vede o dunga alba in ochi,va dispare sau va vedea asa mereu?
  Elena
  03-10-2016 |
 • Buna si mama mea a facut acelas tip de injectie si dupa 10 zile inca mai vede o dunga alba in ochi,va dispare sau va vedea asa mereu?
  Elena
  03-10-2016 |
 • Raspuns petru Elena,
  Cand acuitatea vizuala a ochiului tratat nu prezinta o scadere, insotita de durere sau ochi rosu, consider ca este in limite normale prezenta unor puncte/ dungi ce se misca odata cu ochiul. Totusi, pentru siguranta, o sfatuiesc pe mama dvs sa mearga la control la medicul care a efectuat tratamentul pentru a-i relata simptomele.
  Dr.Cristina David
  03-10-2016 |
 • Buna seara,
  In urma cu 5 zile mama mea a facut o injectie in ochi. In decurs de 5 zile si-a administrat picaturile cu antibiotic . De vazut vede bine cu ochiul dar are o iritatie pe pleoapa si ochiul este putin rosu. Are si o mancarime si o arsura pe pleoapa. E posibil sa fie din cauza picaturilor care au mai curs si pe langa ochi cand le-a administrat, sau este o reactie a injectiei?
  Magdalena Iaru
  04-10-2016 |
 • Raspuns pentru doamna Magdalena Iaru
  Buna seara,
  Va sfatuiesc sa luati legatura cu medicul care a administrat injectia intravitreana si sa-i relatati simptomele descrise de mama dumneavoastra. Pentru deplina siguranta, numai examinarea ochiului de catre medic poate diferentia intre o complicatie minora si o complicatie mai grava.
  Dr.Cristina David
  04-10-2016 |
 • Buna ziua, multumesc frumos pentru sfat.
  Magdalena Iaru
  05-10-2016 |
 • ACESTE INJECTII SE FOLOSESC OARE SI IN TRATAMENTUL DEGENERESCENTEI PIGMENTARE A RETINEI?
  ALINA
  03-11-2016 |
 • Raspuns pentru Alina,
  Daca va referiti la retinopatia pigmentara, raspunsul meu este ca nu se recomanda injectiile intravitrene cu Avastin in aceasta boala.
  Dr.Cristina David
  03-11-2016 |
 • Mama mea a facut injecti intravitrean cu Avastin in ochiul drept 5 si in ochiul stang 3. Cu ochiul stang 3. Cu ochiul drept nu vede nimic. Cu stangul inca mai vede.Ce i recomandati ? Sa mai se injecteze in continuare ?
  ADRIANA
  06-12-2016 |
 • Raspuns pentru Adriana,

  Buna ziua,
  Va multumm ca ati accesat site-ul nostru.
  Din postarea dumneavoastra nu reiese pentru ce afectiune oculara s-a facut tratamentul cu injectii intravitrene.Presupun ca pentru degenerescenta maculara legata de varsta forma umeda (exudativa,neovasculara).
  Aceasta boala este cronica, nu dispare dupa tratamentul cu Avastin.
  Daca injectiile sunt incepute in stadiul precoce al bolii, se poate mentine vederea buna.
  Tratamentul cu Avastin nu reface vederea pierduta, ci ajuta la pastrarea vederii prin incetinirea sau stoparea evolutiei bolii.
  Decizia de a continua tratmentul o stabileste medicul dupa criterii obiective, in principal pe aspectul retinei la tomografia OCT.
  Daca boala este inca activa, se recomanda continuarea injectiilor lunare cu Avastin. Asadar numarul de injectii nu este un criteriu .
  Va sfatuiesc sa vorbiti cu medicul care o trateaza pe mama dumneavoastra, el fiind in masura sa va explice stadiul bolii si sa planul terapeutic.
  Dr.Cristina David
  08-12-2016 |
 • Buna ziua, am fost diacnosticat cu edem macular ochi drept pe fondul H.T.A., urmeaza sa fac o injectie in ochi (nu stiu exact substanta) medicul mi.a zis ca acel edem se va retrage , intrebarea este ,e dureroasa aceasta injectie? , vorbim totusi de o injectie in ochi nu in fund , sincer pentru mine impactu psihologic e cam mare numai dupa cum suna expresia "injectie in ochi", in medic am incredere , este chirurg oftalmologie vitreo-retiniana, dar nimeni nu poate anticipa reactia organismului la aceasta substanta necunoscuta de mine inca, recunos si aceasta este una temerile mele.
  marius
  09-12-2016 |
 • Raspuns pentru Marius
  Buna ziua,
  Va inteleg ingrijorarea si teama.
  Eu fac lunar pacientilor mei aceste injectii intravitrene si va sigur ca nu sunt dureroase.
  Medicul dvs are experienta in chirurgia vitreo-retiniana si este foarte bine ca aveti incredere in el.
  Va sfatuiesc sa discutati cu medicul dvs, sa ii impartasiti temerile dvs si sunt sigura ca va putea sa va ajute sa le depasiti.
  Multa sanatate !
  Dr.Cristina David
  09-12-2016 |
 • Buna ziua, am facut injectia cu Avastin, intr-adevar nu a fost dureroasa, am simtit cand a introdus acul dar nu durere , ideea este urmatoarea, au trecut 3 zile de la injectie si inca am pete negre plutitoare pe ochi care imi incetoseaza vederea , medicul mi-a spus ca se dotoreaza substantei si dureaza pana se disperseaza in corpul vitros si nu dureaza mai mult de 2 zile (maxim), nu inteleg dece nu dispar aceste pete negre plutitoare?, inca o nelamurire, unul dintre pacientii d-nei doctor a acuzat ca nu sa prins anestezia, prin urmare l-a durut destul de mult injectia, care sunt cauzele pentru care anestezia nu se prinde?, acest aspect ma sperie foarte mult la injectiile urmatoare!!!!!!!
  marius
  16-12-2016 |
 • Buna ziua! Va scriu in legatura cu tratamentul cu Avastin pentru o cornee afectata dupa operatia de cataracta cu complicatii.
  Operatia de cataracta a avut loc in 2016, aproximativ acum doi ani.
  dupa care a urmat tratamentul unui edem. Vederea a tot oscilat , a urmat o keratopatie operata in ianuarie 2018, vederea a stagnat undeva la 15%. Speram totusi sa nu fie necesar un transplant de cornee in ciuda datelor de pana acum.
  La recomandarea oftalmologului, ar urma un tratament cu avastin dupa care se va face operatia de cataracta si la celalalt ochi ( interventie amanata pentru tratarea primului ochi operat ) Ne intrebam daca avastinul e o optiune viabila sau daca ar fi potrivit un alt tratament. Multumim pentru raspuns si intelegere!
  Anonim
  15-05-2018 |
 • Buna seara, ieri am facut si eu o astfel de injectie. dar nu mi s-a spus decat sa ma spal foarte bine cu ser fiziologic a doua zi, si atat. Nu sa imi pun picaturi si nici sa il tin pansat. Azi toata ziu m-a suparat. Este putin rosu si am niste urdori. Diagnosticul meu este maculopatie diabetica. Va multumesc
  AMALIA
  29-08-2018 |
 • Raspuns pentru doamna Amalia

  Buna ziua,
  Va multumim pentru interesul aratat site-ului nostru.
  In clinica noastra pacientii care fac tratament cu injectii intravitreene sunt monitorizati la 1 zi si apoi la 1 saptamana si urmeaza un tratment local cu picaturi ce contin antibiotic. In situatia in care ochiul tratat prezinta durere, inrosire insotita de secretii si/sau scaderea vederii, va recomand sa va prezentati la medicul dvs. Multa sanatate !
  DR.DAVID CRISTINA
  30-08-2018 |

Participaţi la discuţii

Câte stele credeţi că merită articolul:

 • Rating: 2.7/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Rating: 2.7/5 (Voturi:281)

NUME:
 
E-MAIL(nu se face public):

ADĂUGAŢI UN COMENTARIU:


Codul din imagine:   This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Novaoptic